Zadejte hledaný výraz...

Proclení u DHL – Číňani napsali na krabici 20$ misto 1500$

grizly007
verified
rating uzivatele
(5 hodnocení)
20. 2. 2014 12:37:58
Ano je to tak i při paušálu se musí schovávat doklady. Pro kontrolu.
20. 2. 2014 12:37:58
https://webtrh.cz/diskuse/procleni-u-dhl-cinani-napsali-na-krabici-20-misto-1500/strana/4#reply996600
Eva
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
20. 2. 2014 12:42:14
Napsal SGD;1059198
Ne. Proto je to pausal.
To by mě zajímalo, kolik takových expertů si doklady neukládá.
20. 2. 2014 12:42:14
https://webtrh.cz/diskuse/procleni-u-dhl-cinani-napsali-na-krabici-20-misto-1500/strana/4#reply996599
maxirent
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
20. 2. 2014 13:01:46
Pozor na jednu věc. Celník si může vzít balík na kontrolu a chtít od tebe fakturu. Pokud se mu to nebude líbit může si vyžádat potvrzení o platbě z banky. Docela často to dělají. Je to dobrá a jednoduchá finta na obchazeče :)
Pak taky může rozhodnout zcela od boku. Prostě řekne, že ta cena neodpovídá a basta. Klidně se může mýlit, ale strašně blbě se to řeší, trvá to dlouho a stojí čas a peníze...
20. 2. 2014 13:01:46
https://webtrh.cz/diskuse/procleni-u-dhl-cinani-napsali-na-krabici-20-misto-1500/strana/4#reply996598
Eva
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
20. 2. 2014 13:11:09
Napsal maxirent;1059337
Pozor na jednu věc. Celník si může vzít balík na kontrolu a chtít od tebe fakturu. Pokud se mu to nebude líbit může si vyžádat potvrzení o platbě z banky. Docela často to dělají. Je to dobrá a jednoduchá finta na obchazeče :)
Pak taky může rozhodnout zcela od boku. Prostě řekne, že ta cena neodpovídá a basta. Klidně se může mýlit, ale strašně blbě se to řeší, trvá to dlouho a stojí čas a peníze...
Tak tak, ono se to v případě pochybností nedá řešit dost dobře jinak, než právě tím doloženým převodem z účtu. Celníci mají totiž jednu nepříjemnou pravomoc - a to vrátit balík odesílateli. I tak ale může Vlada_25 počkat, jestli balík celnicí hladce projde nebo ne a až v případě vyzvání doložit podrobnější doklady.
..nepřišel náhodou už ten balík? S DHLkem to bývá otázka pár dnů.
20. 2. 2014 13:11:09
https://webtrh.cz/diskuse/procleni-u-dhl-cinani-napsali-na-krabici-20-misto-1500/strana/4#reply996597
grizly007
verified
rating uzivatele
(5 hodnocení)
20. 2. 2014 13:17:04
Napsal maxirent;1059337
Taky proto se dává fake screen nebo výpis z účtu a je to. Ono vše se dá řešit když s tim chceš bojovat.
20. 2. 2014 13:17:04
https://webtrh.cz/diskuse/procleni-u-dhl-cinani-napsali-na-krabici-20-misto-1500/strana/4#reply996596
kuvik
verified
rating uzivatele
20. 2. 2014 15:36:35
a idealne tam nemit falzifikaty, nebo neco bez autorskych prav. Me tak uz cast zbozi zabavili a dopisoval jsem si s pravniky, jak musim dat bezvyhradny souhlas k likvidaci zbozi, ze jinak budu popotahovanej za kazdej cudlik. Kdyz o tom prisla obalka s cervenym pruhem, recepcni byla cela vyhulakana :-)
20. 2. 2014 15:36:35
https://webtrh.cz/diskuse/procleni-u-dhl-cinani-napsali-na-krabici-20-misto-1500/strana/4#reply996595
Eva
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
20. 2. 2014 17:52:45
Napsal grizly007;1059348
Taky proto se dává fake screen nebo výpis z účtu a je to. Ono vše se dá řešit když s tim chceš bojovat.
V tom případě bych dotyčnému rovnou doporučila vykašlat se i na finančák, nějaké daňové kontroly.. Však ta pravděpodobnost, že mu zaklepou na dveře, je malá!
20. 2. 2014 17:52:45
https://webtrh.cz/diskuse/procleni-u-dhl-cinani-napsali-na-krabici-20-misto-1500/strana/4#reply996594
grizly007
verified
rating uzivatele
(5 hodnocení)
20. 2. 2014 17:54:59
Napsal xzaje01;1059519
V tom případě bych dotyčnému rovnou doporučila vykašlat se i na finančák, nějaké daňové kontroly.. Však ta pravděpodobnost, že mu zaklepou na dveře, je malá!
Jen řikám jaká možnost zde je a dělá to moře lidí. Né že to má udělat :)
20. 2. 2014 17:54:59
https://webtrh.cz/diskuse/procleni-u-dhl-cinani-napsali-na-krabici-20-misto-1500/strana/4#reply996593
Marek Stebel
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
20. 2. 2014 19:57:31
Samozřejmě v případě, že je plátce DPH tak je jasné, že ty doklady musí mít pro stanovení a případnou kontrolu DPH uchovávat.
Ta samá situace pro ČOI, musí zkrátka doložit původ zboží (třeba pro příklad, aby se nejednalo o výše zmiňované "Faky")
Pokud plátce DPH není, neumím si představit, jak by někdo mohl přijít na to, že tu zásilku neproclil. Pokud jí celní úřad totiž propustí, je již podle mě víceméně bezmocný. A pokud narazí na daňovou kontrolu, při paušální evidenci nikoho nebude zajímat, za co je daný výdaj v hodnotě 1500 USD na účtu.
20. 2. 2014 19:57:31
https://webtrh.cz/diskuse/procleni-u-dhl-cinani-napsali-na-krabici-20-misto-1500/strana/4#reply996592
Bladeon
verified
rating uzivatele
19. 5. 2014 09:12:31
Hledám taky nějaké informace o dodatečném proclení zásilek, protože mi opět jednu propustili bez proclení, i když v adrese je uvedeno moje číslo eori. Sice jsem nenašel co jsem hledal, ale dovolím si aspoň z vlastní zkušenosti pár poznámek. Proclení zásilek, výběr cla a DPH se řídí celním zákonem a zákonem o DPH. Uchovávání nebo neuchovávání dokumentů se řídí zákonem o archivnictví, takže s daňovou evidencí to má společného pramálo. Každopádně než dělat jakékoliv závěry, aby člověk obelhel především sám sebe, že nemusí to a to, raději se poradit s účetní, protože neznalost zákona neomlouvá a stejně tak blbost. Za tu se platí.
Propuštění soukromé zásilky bych vůbec neřešil, ale pokud je to nákup zboží za účelem dalšího prodeje, všechno se projeví v dokumentech a ta pokuta potom, to je konec podnikání. Proto doporučuji doclít. Ne u společnosti, která zásilku doručila, ale u celní agentury, která jistě sídlí v blízkosti i toho vašeho nejbližšího celního úřadu. Jedná se o soukromé celní agentury. Mě třeba pouští většinou zásilky Česká pošta. No do Prahy kvůli tomu 400 km nepojedu. Jinak v Praze mi zásilky proclívá firma Kama. Jedná se o celní zastoupení stejně jako v případě třeba DHL, FedExu apod... Doclení trvá většinou déle podle množství a druhů zboží v zásilce nebo zásilkách. Pokud je to jen trochu možné, je dobré dostat z dodavatele fakturu. Pokud ne, opravdu si ji vytvořte tak, aby cenově skutečně seděla. Někdy je proclení bez faktury opravdu nemožné. Celníci a FÚ dostanou tolik, kolik mají, takže nikoho nějaká faktura nakonec zajímat nebude, pokud bude hodnota zboží a dopravy odpovídat výpisu z účtu.
Časem se může stát, že vám podnikání půjde nebo budete chtít využít služeb firmy v jiné zemi. Může se jednat třeba jen o prodej přes ebay nebo vytvoření PayPal účtu, který budete používat pro příjem plateb. Ve chvíli kdy využijete takovou službu se stáváte plátcem DPH. Třeba když si zaplatíte reklamu na FB. Pak můžete zažádat o vrácení DPH, za poslední rok, což může dělat docela slušnou částku a byla by škoda nemít uschované všechny doklady, včetně právě zaplaceného DPH, při proclení zásilek.
19. 5. 2014 09:12:31
https://webtrh.cz/diskuse/procleni-u-dhl-cinani-napsali-na-krabici-20-misto-1500/strana/4#reply996591
Eva
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
19. 5. 2014 09:21:46
Napsal Bladeon;1089229
Hledám taky nějaké informace o dodatečném proclení zásilek, protože mi opět jednu propustili bez proclení, i když v adrese je uvedeno moje číslo eori. Sice jsem nenašel co jsem hledal, .
Tohle mě docela zajímá - jak to řešíte? Já jsem loni +/- v říjnu podávala žádost o doclení zboží a doteď to není hotové. Prý to trvá min. půl roku, mazec (nechápu, co s tím na té celnici dělají!?).
19. 5. 2014 09:21:46
https://webtrh.cz/diskuse/procleni-u-dhl-cinani-napsali-na-krabici-20-misto-1500/strana/4#reply996590
Bladeon
verified
rating uzivatele
19. 5. 2014 09:38:24
Vy jste pokud si pamatuju psala, že už jste část zboží prodala. S tím bohužel zkušenost nemám. Celníci chtějí to zboží vždycky vidět. Pár dní to sice trvá, ale tak dlouho ne. Jediný problém jsem měl s kůží. Tam jsem byl upozorněn na to, že možná bude potřeba nějaké potvrzení od veterináře, ale nakonec to prošlo stejně jako to celé roky prochází třeba v Praze. Taky si myslím, že je to všude trochu jinak. U nás třeba s běžnými zásilkami nemají zkušenost. Stejně tak to bude asi kdekoliv jinde mimo vyclívací oddělení při vstupu do ČR. Tam to dělají jak na běžícím pásu. Když to člověk doclívá někde poblíž bydliště, protože to má daleko jako třeba já, dělají to celníci, kteří vyřizují proclení například kamionů. I celní deklarantce jsem musel donést JSD z předchozích zásilek, aby mi zboží proclila podle toho, takže s tím bojují deklaranti a pak celníci a zřejmě se nakonec sami klepou, jestli to proclili dobře:-).
Napadá mě tedy ještě možnost zajet si to zboží proclít do Prahy třeba přímo na tu Kamu. Určitě se ale s nimi předem poradit. Když si představím, že by mi třeba půl roku zboží někde leželo bez možnosti prodeje, tak raději sjedu na otočku do Prahy, projedu nějaké peníze, ale prodejem se mi za toho půl roku vrátí několikrát.
---------- Příspěvek doplněn 19.05.2014 v 10:33 ----------
Mluvil jsem teď s deklarantkou ohledně dodatečného proclení a momentálně je to alespoň u poštovních zásilek tak, že Kama mě zastupuje na základě smlouvy a plné moci. Pokud zásilka projde bez celního řízení, počkám až dorazí, nafotím ji (především oznámení o jejím propuštění bez celního řízení) a spolu s dalšími doklady odešlu elektronickou poštou žádost o dodatečné proclení zásilky. Takže už nemusím nikam chodit, zboží mám doma a vše proběhne vlastně rychleji, než kdyby zásilka visela na celním skladu v Praze.
Ptal jsem se i na váš případ, tedy dodatečné proclení zboží doručené jinou zásilkovou službou, ale bohužel to přes ně možné není. Ovšem mělo by to fungovat stejně. Tedy dodatečným doclením.
Když se vrátím k původnímu dotazu... Co si pamatuju ze stránek Celního úřadu, tak zboží zakoupené za účelem dalšího prodeje musí být označeno jako zboží, musí na něm být uvedena fakturační adresa atd... Samozřejmě mi také chodí zboží označené jako dárek bez hodnoty apod., takže se nedivím, že to propustí dál. A také se nedivím, že je pak za dodatečné proclení u některých společnostní požadováno penále. U soukromých společnostní, jako je např. FedEx, je možné nahrát potřebné dokumenty předem. U pošty to možné bohužel není. U jiných společností nevím, ale věřím, že je možné je kontaktovat předem a určitě budou rádi, že ví o problému a nebudou muset zásilku doclívat později. Taky vysvětlovat jak je možné, že ji nechali projít. Nejlepší je naučit dodavatele, aby uváděli skutečnou hodnotu zásilky, posílali faktury jak elektronicky, tak v zásilce a vyplňovali správně celní deklaraci. Mě teď třeba vrátili zásilku zpět do Číny z důvodu nekompletních dokladů a adresy. Poštovné stálo cca 14000 Kč. Zaplatí si to dodavatel, protože jsem jej na to několikrát upozorňoval.
19. 5. 2014 09:38:24
https://webtrh.cz/diskuse/procleni-u-dhl-cinani-napsali-na-krabici-20-misto-1500/strana/4#reply996589
Napsal Bladeon;1089229
Hledám taky nějaké informace o dodatečném proclení zásilek, protože mi opět jednu propustili bez proclení, i když v adrese je uvedeno moje číslo eori. Sice jsem nenašel co jsem hledal, ale dovolím si aspoň z vlastní zkušenosti pár poznámek. Proclení zásilek, výběr cla a DPH se řídí celním zákonem a zákonem o DPH. Uchovávání nebo neuchovávání dokumentů se řídí zákonem o archivnictví, takže s daňovou evidencí to má společného pramálo. Každopádně než dělat jakékoliv závěry, aby člověk obelhel především sám sebe, že nemusí to a to, raději se poradit s účetní, protože neznalost zákona neomlouvá a stejně tak blbost. Za tu se platí.
Propuštění soukromé zásilky bych vůbec neřešil, ale pokud je to nákup zboží za účelem dalšího prodeje, všechno se projeví v dokumentech a ta pokuta potom, to je konec podnikání. Proto doporučuji doclít. Ne u společnosti, která zásilku doručila, ale u celní agentury, která jistě sídlí v blízkosti i toho vašeho nejbližšího celního úřadu. Jedná se o soukromé celní agentury. Mě třeba pouští většinou zásilky Česká pošta. No do Prahy kvůli tomu 400 km nepojedu. Jinak v Praze mi zásilky proclívá firma Kama. Jedná se o celní zastoupení stejně jako v případě třeba DHL, FedExu apod... Doclení trvá většinou déle podle množství a druhů zboží v zásilce nebo zásilkách. Pokud je to jen trochu možné, je dobré dostat z dodavatele fakturu. Pokud ne, opravdu si ji vytvořte tak, aby cenově skutečně seděla. Někdy je proclení bez faktury opravdu nemožné. Celníci a FÚ dostanou tolik, kolik mají, takže nikoho nějaká faktura nakonec zajímat nebude, pokud bude hodnota zboží a dopravy odpovídat výpisu z účtu.
Časem se může stát, že vám podnikání půjde nebo budete chtít využít služeb firmy v jiné zemi. Může se jednat třeba jen o prodej přes ebay nebo vytvoření PayPal účtu, který budete používat pro příjem plateb. Ve chvíli kdy využijete takovou službu se stáváte plátcem DPH. Třeba když si zaplatíte reklamu na FB. Pak můžete zažádat o vrácení DPH, za poslední rok, což může dělat docela slušnou částku a byla by škoda nemít uschované všechny doklady, včetně právě zaplaceného DPH, při proclení zásilek.
Pokud si zaplatíte reklamu na facebooku,tak se kvůli tomu musíte stát plátcem DPH???
19. 5. 2014 13:55:23
https://webtrh.cz/diskuse/procleni-u-dhl-cinani-napsali-na-krabici-20-misto-1500/strana/4#reply996588
Bladeon
verified
rating uzivatele
19. 5. 2014 14:55:24
Musím se přiznat, že jsem zákon o DPH četl naposled minulý rok a už je to trochu jinak. Podnikatel se nestane plátcem, ale tzv. Identifikovanou osobou (http://www.jakpodnikat.cz/identifikovana-osoba-k-dph.php), takže se omlouvám všem za dezinformaci. Je pravda, že jsem dlouho žádnou reklamu na FB neměl, protože od té doby, co evropský trh FB přešel z Californie pod Velkou Británii, tak ji tam nemám. Hodně lidí s tím mělo problémy, protože zákon vešel v platnost někdy začátkem roku a ke změně na FB došlo někdy v září nebo říjnu toho roku. Už je to pár let. Počítám tak okolo tří. Oznamovali tehdy změnu fakturační adresy a vyzívali k zadání informací pro daňové účely. Tedy především DIČ. Leda by teď byla nějaká Česká centrála FB a faktury byly vystavovány s Českou fakturační adresou. Pak by se podnikající osoba nestala v té době plátcem. Pak v následujícím roce to rozšířili na přijetí služby od firmy z třetí země (USA, Čína atd.)
Předminulý rok jsem například řešil podobný problém s eshopem. Nebudu jmenovat, ale jednalo se o pronájem eshopu, který provozovala Česká firma. Ten eshop je pro začátečníky podle mě ideální, ovšem zhruba po roce a půl, když jsem si objednával nějaké nové služby, byla mi vystavena faktura se Švýcarskou fakturační adresou. Kontaktoval jsem je jestli by mi mohli vystavit fakturu s českou adresou, ale byl jsem odmítnut. Tak jsem se jich dotázal, proč o této změně nebyli zákazníci informováni předem a jestli jim přijde normální, že budu kvůli pronájmu domény za pár desítek korun platit každý rok několik desítek tisíc korun státu navíc. Vystavení faktury trvalo asi půl roku, ale dostal jsem ji z nich. Nakonec jsme se rozloučili, protože další faktury už nebyli ochotni vystavit s Českou fakturační adresou. Žádal jsem je, aby o této skutečnosti a hlavně rizikům informovali ostatní zákaníky, ale myslím, že tak dodnes neučinili. Asi se báli, že o ně přijdou. V každém případě podnikatelé, kteří v těch letech využili například reklamu na Slovensku, nakoupili obrázky na svůj eshop ze zahraniční fotobanky, aby měli vše legální, jsou prakticky dodnes plátci DPH.
19. 5. 2014 14:55:24
https://webtrh.cz/diskuse/procleni-u-dhl-cinani-napsali-na-krabici-20-misto-1500/strana/4#reply996587
Napsal Bladeon;1089358
V každém případě podnikatelé, kteří v těch letech využili například reklamu na Slovensku, nakoupili obrázky na svůj eshop ze zahraniční fotobanky, aby měli vše legální, jsou prakticky dodnes plátci DPH.
Co se tyce nakupu treba ve fotobance, jsou maximalne onou identifikovanou osobou, ne platci, tak jak uvadis na konci prispevku. U fotobanky muzes nakoupit a nestat se identifikovanou osobou, pokud je mimo EU (nebo naopak? :).
19. 5. 2014 21:53:14
https://webtrh.cz/diskuse/procleni-u-dhl-cinani-napsali-na-krabici-20-misto-1500/strana/4#reply996586
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit