Zadejte hledaný výraz...

Podnikatelský záměr – prodej občerstvení na lukrativním místě…jak zjistit úspěšnost?

Arya7
verified
rating uzivatele
18. 11. 2013 11:51:03
Dobrý den,
prosím o rady. Naskytla se mi šance pronajmout si stánek na velmi lukrativním místě v centru Prahy, kde denně proudí tisícovky lidí, hodně cizinců.
Zvažuji si zde zřídit takové lepší "luxusnější" občerstvení - čerstvé teplé palačinky a vafle, káva, čaj, čokoláda... klobásy a párky v rohlíku opravdu ne-e.
A teď přemýšlím, jak si spočítat nebo zjistit, jestli bude mít tento záměr úspěch.
Pocitově a instinktivně si člověk řekne, že to přeci musí fungovat, ale jak víme, tak podnikání nelze stavět na pocitech.
Nicméně stále věřím tomu místu. A říkám si, že když se může uživit stánek s obyčejným trdelníkem, musí se uživit i toto. I kdyby to mělo vydělat jen samo na sebe, je to dobrá zkušenost do dalšího podnikání. Zkrátka nevěřím tomu, že bych se na takovém místě dostala do mínusu.
Tak co myslíte vy? Jakou zde odhadujete šanci na úspěch?
(Pozn.: Příp. jsem uvažovala o sestavení online dotazníku jako takový malý průzkum - na jaké otázky se ptát, aby byly co nejrelevantnější?)
Díky a pěkný den!
18. 11. 2013 11:51:03
https://webtrh.cz/diskuse/podnikatelsky-zamer-prodej-obcerstveni-na-lukrativnim-miste-jak-zjistit-uspesnost/#reply966707
David Hampl
verified
rating uzivatele
(86 hodnocení)
18. 11. 2013 12:00:14
Třeba za sebe bych si raději dal na ulici tu klobásu, jelikož přece jenom, budu-li chtít kávu a něco sladkého, raději si k tomu sednu do kavárny, než postávat venku. Otázkou může být také rychlost, ta klobása je na tři pohyby vydaná, zatímco u palačinky a vafle se přece jenom bude muset čekat, než budou hotové. A udělané dopředu zase nebudou tak dobré.
Otázka je určitě i cena - ačkoliv vstupní náklady jsou stejné jako u trdelníku, trdelník jez zkrátka něco zajímavého, nad čím lidé nepřemýšlí, ale u palačinky se můžeš setkat s reakcí typu "tolik peněz za jednu blbou palačinku?". Přitom ve výsledku se jedná o velmi podobné těsto, jenom je obojí připravováno jinak.
Jinak udělal bych to tak, že bych si tam na den až dva stoupnul, a počítal bych prodané trdelníky u konkurence. Z toho už by se dalo nějak vycházet ohledně kalkulace úspěchu/neúspěchu.
18. 11. 2013 12:00:14
https://webtrh.cz/diskuse/podnikatelsky-zamer-prodej-obcerstveni-na-lukrativnim-miste-jak-zjistit-uspesnost/#reply966706
Ty stánky neubývají a jsou jich mraky. Z toho mi také plyne, že se to musí slušně uživit. Ono taky při těch lidových cenách 50,- za kousek obyčejného těsta.
Vezmi si cenu za pronájem, k tomu další náklady na provoz, cenu produktů a spočítej si kolik bys toho musel prodat, abys nepřišel na buben. Víš kolik lidí kolem chodí +- řádově. Z toho už se dá získat lepší představa jestli to má smysl.
18. 11. 2013 12:00:53
https://webtrh.cz/diskuse/podnikatelsky-zamer-prodej-obcerstveni-na-lukrativnim-miste-jak-zjistit-uspesnost/#reply966705
Arya7
verified
rating uzivatele
18. 11. 2013 12:15:01
No beru to tak, že v centru Prahy si člověk prostě může dovolit trošku přestřelit, tzn. že např. velká palačinka s lesním ovocem a smetanou se může pohybovat někde okolo 55,- Kč a výše a lidi se nad tím ani nepozastaví, vzhledem k tomu, jaké sorty lidí se v centru pohybují.
Vycházím i z vlastní zkušenosti, kdy jsem se při výletu na Karlštejn při zpáteční cestě z hradu stavila u stánku s palačinkami - ceny palačinek také okolo 50,- Kč a v šest večer měl pán totálně vyprodáno. A frekventovanost toho místa je podle mě velmi srovnatelná s pražským cetrem.
---------- Příspěvek doplněn 18.11.2013 v 12:18 ----------
Napsal Ondřej Veřtát;1022635
Ty stánky neubývají a jsou jich mraky. Z toho mi také plyne, že se to musí slušně uživit. Ono taky při těch lidových cenách 50,- za kousek obyčejného těsta.
Vezmi si cenu za pronájem, k tomu další náklady na provoz, cenu produktů a spočítej si kolik bys toho musel prodat, abys nepřišel na buben. Víš kolik lidí kolem chodí +- řádově. Z toho už se dá získat lepší představa jestli to má smysl.
Je to místo, kde denně projdou tisícovky lidí. Když jsem si spočítala, že by se za den prodalo JEN 50 kusů palačinek, tak i po odečtení všech nákladů jsem stále v plusu.
Kolik procent je 50 z 1000...? (řečnická otázka)
Prostě mi něco říká, že to musí fungovat.
---------- Příspěvek doplněn 18.11.2013 v 12:23 ----------
P.S. kousek od zmiňovaného místa již stánky nějakou dobu fungují a uživí se zde např. vegetariánská kuchyně. Čímž argumentuji na připomínku, že si lidé s takovými jídly chtějí spíše sednout. Tady jim to evidentně nevadí, že je to pouze "do ruky"...a to nemluvím o tom, že na stánek s vegetariánskou kuchyní bych osobně nevsázela, ale jak je vidět, tak lokalita dělá opravdu hodně.
18. 11. 2013 12:15:01
https://webtrh.cz/diskuse/podnikatelsky-zamer-prodej-obcerstveni-na-lukrativnim-miste-jak-zjistit-uspesnost/#reply966704
David Hampl
verified
rating uzivatele
(86 hodnocení)
18. 11. 2013 12:29:30
Napsal Arya7;1022642
Vycházím i z vlastní zkušenosti, kdy jsem se při výletu na Karlštejn při zpáteční cestě z hradu stavila u stánku s palačinkami - ceny palačinek také okolo 50,- Kč a v šest večer měl pán totálně vyprodáno. A frekventovanost toho místa je podle mě velmi srovnatelná s pražským cetrem.
Subjektivní pocity bohužel nikam nevedou. Důležité jsou informace, a to KOLIK jich za ten den prodal a KOLIK lidí kolem něho prošlo. A jejich skladba. Tipuji to na rodiny s dětmi a "Mamííííí, kup mi palačinku".
//Můžu si na pouti otevřít stánek s cukrovou vatou a do hodiny mám vyprodáno. Stejný stánek si otevřu někde na strojírenském veletrhu, kde je stejná koncentrace lidí, a neprodám ani jednu.
Napsal Arya7;1022642
Je to místo, kde denně projdou tisícovky lidí. Když jsem si spočítala, že by se za den prodalo JEN 50 kusů palačinek, tak i po odečtení všech nákladů jsem stále v plusu.
Kolik procent je 50 z 1000...? (řečnická otázka)
Prostě mi něco říká, že to musí fungovat.
Neberte to zle, ale všechny náklady spočítány nemáte. Jak často budete jezdit na nákup, kolik projedete, kolik zboží se neprodá a vyhodíte ho, kolik bude stát vytápění stánku v zimě, kolik budou stát případné opravy kvůli poškození od vandalů, na kolik vyjdou čistící prostředky na úklid, a jak dlouho jeden vydrží, jak dlouho váým vydrží pánev a vaflovačka, co případné opravy spotřebičů... a možná ještě dalších 100 věcí
18. 11. 2013 12:29:30
https://webtrh.cz/diskuse/podnikatelsky-zamer-prodej-obcerstveni-na-lukrativnim-miste-jak-zjistit-uspesnost/#reply966703
BS
verified
rating uzivatele
18. 11. 2013 12:39:41
Kupoval jsem si palačinky v Chorvatsku, cena nebyla rozhodně lidová, ale prodaváli tam toho hromadu. (stály tam fronty)
Stánek obsluhovaly dvě ženský a rychlost obsloužení byla vyšší než u Mc Donald's. :)
Nebál bych se toho, namázli to Nutellou, případně přidaly banán nebo oříšky a vyděláno.
(a s tou Nutellou měly pravděpodobně smlouvu, protože stánek byl celý oblepený a myslím, že to trošku přidalo i důvěryhodnosti, takže bych to zkusil touhle cestou)
18. 11. 2013 12:39:41
https://webtrh.cz/diskuse/podnikatelsky-zamer-prodej-obcerstveni-na-lukrativnim-miste-jak-zjistit-uspesnost/#reply966702
Jen na jednu variantu bych nesázel, dvě tři nemůžou být o tolik nákladnější, aby se to nevyplatilo. Protože třeba já, já Nutellu nemůžu :)
18. 11. 2013 12:48:13
https://webtrh.cz/diskuse/podnikatelsky-zamer-prodej-obcerstveni-na-lukrativnim-miste-jak-zjistit-uspesnost/#reply966701
astrolog
verified
rating uzivatele
(109 hodnocení)
18. 11. 2013 12:58:52
Mám zkušenosti z minulosti s provozem cukrárny, tedy zhruba vím co a jak.
1) Musíš jasně vědět, kolik je nájem, kolik energie
2) Další otázkou je smlouva - jak je koncipovaná, jaké tam jsou podmínky od pronajímatele a jak rychle Tě může z místa vykopnout
3) S tím vším souvisí zda je to s vybavením, nebo budeš muset narvat peníze do zázemí - splnit hygienické normy
4) To, že kolem proudí tisíce lidí ještě neznamená, že máš vyhráno. Vím o dost případech, kdy to musel provozovatel na lukrativním místě zabalit (např. u tramvajové zastávky Václavské nám. naproti Světozoru)
5) Z toho vyplývá, že to chce vymyslet něco, co lidi přitáhne. Roli hraje mraky faktorů. Jde o to, kdo tam přesně chodí, jak daleko je nejbližší přímá konkurence, v čem jsi silnější nebo slabši než konkurence apod..
6) V kalkulaci musíš počítat i s tím, že budeš muset zaplatit někoho dalšího, těžko to budeš muset dělat 365 dní v roce nonstop. K tomu nějaká inovace, odpad nespotřebovaných a prošlých věcí, obnova vybavení co se rozbije nebo ojede, pojištění apod..
Je toho hodně, co hraje vliv, takže říct si jen mám lukrativní flek, tam palačinky pojedou, je neuvěřitelná naivita :)
18. 11. 2013 12:58:52
https://webtrh.cz/diskuse/podnikatelsky-zamer-prodej-obcerstveni-na-lukrativnim-miste-jak-zjistit-uspesnost/#reply966700
Luděk Novák
verified
rating uzivatele
18. 11. 2013 12:59:59
Právě palačinky nasladko je možné nabízet s neskutečným množstvím příchutí. Na každém trhu ve Francii jich bude nejmíň deset včetně takových pro nás nezvyklých jako jedlé kaštany. Na tom se taky dá stavět, je to rozdíl proti langoši s kečupem nebo sýrem nebo obojím.
Jak tu psali, rozhodující bude skutečná atraktivita místa - kdo chodí kolem (obyvatelé, turisti, ...), jestli je v dohledu místo, kam si s tím sednout, jestli lidi skutečně chodí přímo kolem, nebo ve vzdálenosti desítek metrů, jestli naopak není kolem takový šrumec, že se vůbec zastavovat nechtějí,... A samozřejmě netuším, kolik budete mět platit na různých výpalných.
18. 11. 2013 12:59:59
https://webtrh.cz/diskuse/podnikatelsky-zamer-prodej-obcerstveni-na-lukrativnim-miste-jak-zjistit-uspesnost/#reply966699
inteLLect
verified
rating uzivatele
(131 hodnocení)
18. 11. 2013 13:40:18
Při mé povaze bych si cca sedl na náklady a promyslel celkovou představu a pokud by to vycházelo alespoň trochu zajímavě, tak bych to zkusil. Na radílky, kteří najdou 1000 problémů bych se vykašlal, jinak by jsi nerozjel nikdy nic. A vnitřní pocit, že to prostě bude fungovat je dost důležitý. Aby to fungovalo, tak tomu musíš i ty sama věřit.
18. 11. 2013 13:40:18
https://webtrh.cz/diskuse/podnikatelsky-zamer-prodej-obcerstveni-na-lukrativnim-miste-jak-zjistit-uspesnost/#reply966698
Musíš být připravena, že ztráta se může naskytnout, o tom prostě byznys je. Lukrativní místa mají napálené nájmy stejně jako špatná místa mají nájmy skoro zdarma. Tržní cena odpovídá vždy, takže zlatej důl to nebude, ale pokud se budeš snažit a bude to lidem chutnat, tak by to vydělávat samozřejmě mělo :)
18. 11. 2013 14:12:19
https://webtrh.cz/diskuse/podnikatelsky-zamer-prodej-obcerstveni-na-lukrativnim-miste-jak-zjistit-uspesnost/#reply966697
Martin Hajna
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
18. 11. 2013 14:25:36
První bych asi sedl na židličku a spočítal kolik lidí tam projde.
1000 lidí to se mi zdá fakt málo.
Druhá věc je spočítat celkové náklady, ale skutečné celkové.
Z toho jasné výjde kolik se toho musí prodat a pak se dá vzhledem ke kolemjdoucím zjistit zda to má nárok na život.
18. 11. 2013 14:25:36
https://webtrh.cz/diskuse/podnikatelsky-zamer-prodej-obcerstveni-na-lukrativnim-miste-jak-zjistit-uspesnost/#reply966696
Arya7
verified
rating uzivatele
18. 11. 2013 15:39:27
díky za názory :)
tady je problém, že majitel stánku nabízí smlouvu nejméně na rok. kdybych si to mohla pronajmout na 2 měsíce, tak to zkusím ani neceknu, ale na rok už je to trochu riziko. když by to nevydělávalo, tak je to průser. ale jak už jsem tu psala, prostě nevěřím, že bych šla do mínusu.
18. 11. 2013 15:39:27
https://webtrh.cz/diskuse/podnikatelsky-zamer-prodej-obcerstveni-na-lukrativnim-miste-jak-zjistit-uspesnost/#reply966695
Martin Hajna
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
18. 11. 2013 15:58:42
Jakej je rozdíl ve dvou nebo 12 měsících, když největší náklad bude na začátku na rozjetí?
18. 11. 2013 15:58:42
https://webtrh.cz/diskuse/podnikatelsky-zamer-prodej-obcerstveni-na-lukrativnim-miste-jak-zjistit-uspesnost/#reply966694
Arya7
verified
rating uzivatele
18. 11. 2013 16:10:19
v tom, že když to nepojede, tak stejně budu muset rok platit nájem...a kde na něj vezmu, když obchod nepůjde?
s počáteční investicí až takový problém nemám. bojim se toho, že se člověk upíše na rok a neví, jestli to bude vydělávat.
18. 11. 2013 16:10:19
https://webtrh.cz/diskuse/podnikatelsky-zamer-prodej-obcerstveni-na-lukrativnim-miste-jak-zjistit-uspesnost/#reply966693
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit