Zadejte hledaný výraz...

Pečení štrúdlů – první kroky

Pekarpavel
verified
rating uzivatele
23. 11. 2018 01:58:23
Dobrý den,
Možná bude můj dotaz trochu neobvyklí jelikož s IT světem nemá nic společného ale věřím že z řad podnikatelů by mi zde mohl někdo poradit.
Jsem čerstvě po maturitě v oboru grafiky. Bude to znít asi zvláštně ale rozhodl jsem se vydat cestou kde bych chtěl péct vlastní štrúdly a případně další pochutiny.
Peču poměrně často tudíž mám koncept (recepty) toho, co bych chtél péct. Štrúdly z těchto receptů je dost obtížné v ČR sehnat. Pokud si člověk neupeče sám tak je to skoro nemožné. Původ receptů není z ČR. Povedlo se mi recepty vylepšit a nyní bych rád začal podnikat v tomto oboru. Láká mě to, baví mě to a chci to dělat. Uvědomuji si jak složité to bude ale věřím že nic není nemožné.
K mému dotazu:
Můj plán a cíl je otevřít si v Praze malou prodejnu s max dvěmi menšími stolky k posezení. Může být i bez nich. Např. Něco ve stylu proslulé žižkovské štrúdlárny v kočárkárně. Problémy které řeším jsou jaké náležitosti musím splnit pro provoz takového podnikání. Mám živnost volnou, pokud se nepletu k tomuhle potřebuji řemeslnou. Bohužel nemám vystudováno pekařství / cukrářství nebo doložitelnou praxi. Nemám kolem sebe ani osobu pro uvedení “zodpovědné osoby”.
Zajíma mě tedy jakým způsobem mohu realizovat plán.
Přemýšlel jsem také mad tím že bych pro začátek pekl doma a vozil již upečené na farmářské trhy popřípadě stánek na který bych si pronajal prostor. Co potřebuji k tomuto?
Velmi děkuji za poskytnuté informace.
23. 11. 2018 01:58:23
https://webtrh.cz/diskuse/peceni-strudlu-prvni-kroky/#reply1376020
Patrik
verified
rating uzivatele
(18 hodnocení)
23. 11. 2018 02:11:12
Krucioooooooooooooooooooo :o
23. 11. 2018 02:11:12
https://webtrh.cz/diskuse/peceni-strudlu-prvni-kroky/#reply1376019
23. 11. 2018 02:11:51
https://webtrh.cz/diskuse/peceni-strudlu-prvni-kroky/#reply1376018
Radek
verified
rating uzivatele
(46 hodnocení)
23. 11. 2018 06:17:54
Držím palce, konečně někdo, kdo nešíří jen virál, reklamu....
- hygiena
- ČOI
- nařízení EU o vybavení
- provozovna ...
Ale budoucnost to může mít.
Ochotně jsem platil 24 Kč za pravý domácí štrudl v Nedvědici v cukrárně.
K tomu tam byl vynikající ořechový rohlíček.
Kdo nepřijel do 12 hodin, měl smůlu, vše vyprodáno.
Pozor.
Majitelka pekla s láskou a poctivě a nestíhala, byla vyhlášená po celém okolí i v Brně.
23. 11. 2018 06:17:54
https://webtrh.cz/diskuse/peceni-strudlu-prvni-kroky/#reply1376017
Bogdan
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
23. 11. 2018 06:23:43
Jo s provozovnou bych pockal, jelikoz tam je fakt hodne vyrizovani, zatim radsi tu druhou variantu. Jinak drzim palce, ja bych urcite kupoval.
23. 11. 2018 06:23:43
https://webtrh.cz/diskuse/peceni-strudlu-prvni-kroky/#reply1376016
David Hampl
verified
rating uzivatele
(86 hodnocení)
23. 11. 2018 07:11:59
Co vše je potřeba, abych mohl legálně prodávat vlastní marmeládu?
23. 11. 2018 07:11:59
https://webtrh.cz/diskuse/peceni-strudlu-prvni-kroky/#reply1376015
Erik
verified
rating uzivatele
(6 hodnocení)
23. 11. 2018 07:23:22
Napsal Pekarpavel;1497527
Bohužel nemám vystudováno pekařství / cukrářství nebo doložitelnou praxi. Nemám kolem sebe ani osobu pro uvedení “zodpovědné osoby”.
Zajíma mě tedy jakým způsobem mohu realizovat plán.
Jakmile budeš skutečně něco otevírat a dělat ŽL, tak hoď do googlu něco ve stylu "Hledám garanta na". Najdeš lidi, kteří jsou ochotní ti ten papír za nějaký celkem malý peníz podepsat. Osobně jsem takto někoho rovněž hledal.
Můj osobní názor že je to totální kravina a doufám, že to časem zruší. Člověk co chce v tomto podnikat tomu většinou rozumí víc něž někdo, kdo sotva vyleze z učňáku, ale právo podnikat má ten z učiliště...
23. 11. 2018 07:23:22
https://webtrh.cz/diskuse/peceni-strudlu-prvni-kroky/#reply1376014
Margarita
verified
rating uzivatele
(5 hodnocení)
23. 11. 2018 08:57:59
Taky držím palce. Škoda, že nejsem z Prahy, klidně bych si hned nějak koupila :)
A co se dát pro začátek s někým do kupy? S někým, kdo už na ty trhy jezdí a prodává svoje gastro zboží (samozřejmě ne štrůdl, ale něco jiného). Třeba by se někdo našel a ty by si alespoň zjistil, zda se to vyplatí.
23. 11. 2018 08:57:59
https://webtrh.cz/diskuse/peceni-strudlu-prvni-kroky/#reply1376013
lada1979
verified
rating uzivatele
23. 11. 2018 09:30:50
Napsal Pekarpavel;1497527
Dobrý den,
Možná bude můj dotaz trochu neobvyklí jelikož s IT světem nemá nic společného ale věřím že z řad podnikatelů by mi zde mohl někdo poradit.
Jsem čerstvě po maturitě v oboru grafiky. Bude to znít asi zvláštně ale rozhodl jsem se vydat cestou kde bych chtěl péct vlastní štrúdly a případně další pochutiny.
Peču poměrně často tudíž mám koncept (recepty) toho, co bych chtél péct. Štrúdly z těchto receptů je dost obtížné v ČR sehnat. Pokud si člověk neupeče sám tak je to skoro nemožné. Původ receptů není z ČR. Povedlo se mi recepty vylepšit a nyní bych rád začal podnikat v tomto oboru. Láká mě to, baví mě to a chci to dělat. Uvědomuji si jak složité to bude ale věřím že nic není nemožné.
K mému dotazu:
Můj plán a cíl je otevřít si v Praze malou prodejnu s max dvěmi menšími stolky k posezení. Může být i bez nich. Např. Něco ve stylu proslulé žižkovské štrúdlárny v kočárkárně. Problémy které řeším jsou jaké náležitosti musím splnit pro provoz takového podnikání. Mám živnost volnou, pokud se nepletu k tomuhle potřebuji řemeslnou. Bohužel nemám vystudováno pekařství / cukrářství nebo doložitelnou praxi. Nemám kolem sebe ani osobu pro uvedení “zodpovědné osoby”.
Zajíma mě tedy jakým způsobem mohu realizovat plán.
Přemýšlel jsem také mad tím že bych pro začátek pekl doma a vozil již upečené na farmářské trhy popřípadě stánek na který bych si pronajal prostor. Co potřebuji k tomuto?
Velmi děkuji za poskytnuté informace.
Pro prodej na farmářských trzích potřebuješ skoro to samé jako pro pevnou provozovnu viz. třeba https://www.podnikatel.cz/clanky/chystate-se-se-svym-produktem-na-farmarsky-trh-pripominame-co-je-treba-splnit/
Navíc jako bonus budeš mít na trzích mnohem větší pravděpodobnost kontrol.
Doma ti oficiální pekárnu nikdo nepovolí, navíc potřebuješ pro větší efektivitu profesionální troubu a hnětač a tím i patřičný příkon. Bez odpovědné osoby se neobejdeš a kecy, že ti to někdo za odměnu podepíše se ti náležitě vyplatí po první kontrole. Zájem si ověř možná na mimibazaru či Annonci, výrobu si domluv případně v některé pekárně či cukrárně, ale to ti zase mohou ukrást recepty. Jinak většina vyloučených z cechu cukrářů dnes peče skutečně doma v kuchyni a nebo v garáži v rámci sousedské výpomoci, takže lze to i takto, ale nesmíš dávat účet.
23. 11. 2018 09:30:50
https://webtrh.cz/diskuse/peceni-strudlu-prvni-kroky/#reply1376012
Erik
verified
rating uzivatele
(6 hodnocení)
23. 11. 2018 09:38:09
Napsal láďa1979;1497553
Bez odpovědné osoby se neobejdeš a kecy, že ti to někdo za odměnu podepíše se ti náležitě vyplatí po první kontrole.
Můžu se zeptat jak se mu to jako podepíše?
23. 11. 2018 09:38:09
https://webtrh.cz/diskuse/peceni-strudlu-prvni-kroky/#reply1376011
Aleš Kopecký
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
23. 11. 2018 10:27:44
Jestli jsi čerstvě po maturitě a nechceš přijít o peníze (ať už tvoje nebo půjčené) při prvních pokusech podnikat, tak bych se určitě nechal někde v pekárně zaměstnat (ideálně v malé, aby bylo vidět jak se to dělá v malém), na rok, dva, kde bych to okoukl a pak se rozhodl jestli a jak budu v tom oboru podnikat na sebe.
Vím to ze své zkušenosti, kdy jsem prakticky po studiích chtěl dělat na sebe, dva roky jsem se v tom "plácal" a pak se nechal zaměstnat a teď zpětně vidím, jak neefektivní věci jsem z nevědomosti a neznalosti dělal.
23. 11. 2018 10:27:44
https://webtrh.cz/diskuse/peceni-strudlu-prvni-kroky/#reply1376010
lada1979
verified
rating uzivatele
23. 11. 2018 11:19:47
Napsal Ariwenie;1497554
Můžu se zeptat jak se mu to jako podepíše?
Napsal jsi:
Jakmile budeš skutečně něco otevírat a dělat ŽL, tak hoď do googlu něco ve stylu "Hledám garanta na". Najdeš lidi, kteří jsou ochotní ti ten papír za nějaký celkem malý peníz podepsat. Osobně jsem takto někoho rovněž hledal.
Tak nevím na co se ted vlastně ptáš? Nebo chceš tvrdit, že když za úplatu jak píšeš, seženeš odpovědnou osobu co ti bude skutečna za něco odpovídat a zaplatí pokuty za věci na, které se vykašlala? A co by dělal v okamžiku, kdy něco skutečně rozjede a odpovědná osoba se rozhodne, že už nechce být odpovědnou osobou?
23. 11. 2018 11:19:47
https://webtrh.cz/diskuse/peceni-strudlu-prvni-kroky/#reply1376009
Erik
verified
rating uzivatele
(6 hodnocení)
23. 11. 2018 12:13:11
Napsal láďa1979;1497575
Napsal jsi:
Jakmile budeš skutečně něco otevírat a dělat ŽL, tak hoď do googlu něco ve stylu "Hledám garanta na". Najdeš lidi, kteří jsou ochotní ti ten papír za nějaký celkem malý peníz podepsat. Osobně jsem takto někoho rovněž hledal.
Tak nevím na co se ted vlastně ptáš? Nebo chceš tvrdit, že když za úplatu jak píšeš, seženeš odpovědnou osobu co ti bude skutečna za něco odpovídat a zaplatí pokuty za věci na, které se vykašlala? A co by dělal v okamžiku, kdy něco skutečně rozjede a odpovědná osoba se rozhodne, že už nechce být odpovědnou osobou?
Ano zpočátku se strašně zdá jak je vše na garantovi, nicméně ve finále je to vše stejně na podnikateli. Jakékoliv pokuty půjdou taky na tvůj účet.
Jinak samozřejmě mluvím tu o situaci kdy ty jako podnikatel samozřejmě zajistíš, že bude vše podle předpisů a tento zmíněný člověk je tam opravdu jen pro ten stupidní podpis pro úřad aby jsi ten ŽL vůbec dostal.
Z podnikatel.cz:
V případě neplnění podmínek nevzniká odpovědnému zástupci možnost přímého postihu ze strany živnostenského úřadu, a v případě zanedbání svých povinností, bude příslušnými úřady sankcionován podnikatel
23. 11. 2018 12:13:11
https://webtrh.cz/diskuse/peceni-strudlu-prvni-kroky/#reply1376008
lada1979
verified
rating uzivatele
23. 11. 2018 12:53:55
Napsal Ariwenie;1497592
Ano zpočátku se strašně zdá jak je vše na garantovi, nicméně ve finále je to vše stejně na podnikateli. Jakékoliv pokuty půjdou taky na tvůj účet.
Jinak samozřejmě mluvím tu o situaci kdy ty jako podnikatel samozřejmě zajistíš, že bude vše podle předpisů a tento zmíněný člověk je tam opravdu jen pro ten stupidní podpis pro úřad aby jsi ten ŽL vůbec dostal.
Z podnikatel.cz:
To sice máš částečně pravdu, ale autor vlákna píše, že je po maturitě a evidentně o tom mimo pečení svého receptu nic neví, takže zrovna němu by se skutečná odpovědná osoba hodila. Jinak z mého pohledu na to co se tu po roce 1990 dělo, tak si myslím, že většina volných živností neměla být volnými, protože pak tu podnikali i ti co na to neměli ani vzděláním ani intelektem a pak to tu vypadá jak to tu vypadá. Nemluvě o dnešní generaci co o některých věcech vůbec nic neví a nebo je jim to jedno o čemž jsme tu na foru denně svědky.
23. 11. 2018 12:53:55
https://webtrh.cz/diskuse/peceni-strudlu-prvni-kroky/#reply1376007
Erik
verified
rating uzivatele
(6 hodnocení)
23. 11. 2018 13:03:14
Napsal láďa1979;1497609
To sice máš částečně pravdu, ale autor vlákna píše, že je po maturitě a evidentně o tom mimo pečení svého receptu nic neví, takže zrovna němu by se skutečná odpovědná osoba hodila. Jinak z mého pohledu na to co se tu po roce 1990 dělo, tak si myslím, že většina volných živností neměla být volnými, protože pak tu podnikali i ti co na to neměli ani vzděláním ani intelektem a pak to tu vypadá jak to tu vypadá. Nemluvě o dnešní generaci co o některých věcech vůbec nic neví a nebo je jim to jedno o čemž jsme tu na foru denně svědky.
Tady se asi rozjdeme v názorech no, každý by měl mít právo na to si "spálit hubu" :) Zastávám myšlenku naprosté zodpovědnosti jednotlivce a naopak bych snad všechny řemeslné převedl klidně do volných. Nicméně to už je jiné rozsáhlé téma, pokud by jsi měl zájem, tak PM, končím se spamem OT zde.
23. 11. 2018 13:03:14
https://webtrh.cz/diskuse/peceni-strudlu-prvni-kroky/#reply1376006
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit