Zadejte hledaný výraz...

Otevřít bistro?

Anonym
verified
rating uzivatele
9. 10. 2022 02:04:56
Dobré ráno. Už předem vím, jaké asi budou odpovědi ale potřebuji názody nezaujatých lidí s nadhledem :-)
Bydlím v malém městečku (zhruba 9000obyvatel).  V městě se nachází 2x Kebab house, 6x restaurace (1 italská, vegerariánská a ostatní jsou bez nějaké spec.konceptu), 2x pizzerie.
Nyní se tu uvolnil prostor po bývalé kavárně(dřív to byla i pekárna). Prostor se nachází hned vedle školy, kde denně projde velké množství dětí a rodičů. A navíc je to pár metrů od náměstí města. Jednoho dne, jsem si uvolněného prostoru všimla a prohlásila jsem, že tam bych měla otevřít bistro a prodávat třeba párky v rohlíku (hot dogy), že se po nich děti zblázní. Manžela to nadchlo a lanaří mě, abych do toho šla. Já jsem opatrný typ člověka, co si vše musí rozmyslet, kord když jde o rodinný rozpočet. 
Nevím, jestli na to naše malé město, těch stravovacích podniků není moc - i když nic takového tady není- a navíc je tu velký problém v tom, že já mám vystudovanou ekonomku, pracovala jsem jako účetní, teď jsem na mateřské, tudíž nulová zkušenost s gastronomií, když nepočítám vaření u mě v kuchyni :-) 
Myslíte, že je reálné bistro otevřít, tak aby mě to do pár měsíců nesežralo? Jsem typ, že když se do něčeho pustím, dám do toho všechno ale musím vidět potenciál. A tady je jedno velké ALE v případě mé nezkušenosti. 
Díky za rady a tipy. 
9. 10. 2022 02:04:56
https://webtrh.cz/diskuse/otevrit-bistro/#reply1507960
Šimanskí
verified
rating uzivatele
(5 hodnocení)
9. 10. 2022 02:41:09
V době vysoké inflace a kritických cen za plyn a energie.. Jo, běžte do toho. :)
9. 10. 2022 02:41:09
https://webtrh.cz/diskuse/otevrit-bistro/#reply1507959
SyntaxError
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
9. 10. 2022 04:18:02
V Praze na top místech krachují restaurace :), energie šílené, město s 9 tis obyvateli má prakticky 0 vou potenciální sílu. Vemte si, nájem, alespon jeden zaměstnanec, energie, vstupní suroviny a musí Vám to být jasné. Pokud to není místo kde je hodně turistů nebo rušné místo, určitě bych do toho nešel. Můj kamarád si udělal kebab na rušné Pražské ulici a stejně skončil. Nájem 35 tis, zaměstnanec a odovody 30 tis, druhý zaměstnanec 35 tis, energie 9 tis, každý den dřina a lopota, příprava omáček, úklid, zboží, nákupy, a hlavně šílené papírování s daněmi, měsíčně náklady 120 tis.,. Vydělával každý měsíc asi 100 tis, ale byl tam od rána do večera. Mít bistro není jen o tom prodávat, ale to obrovská dřina zatím, co normálně nejde vidět. Chcete li se zbavit manžela a aby byl nonstop v práci, hurá do toho. Chcete aby byl s Vámi doma, rozhodně ne. Druhá věc je, pokud chcete aby lidé u vás něco kupovali, musíte jim dát něco, co doma nemají, párky v rohlíku frčí na pumpách, kde si načerpáte palivo a koupíte něco co tam voní. Druhý můj kamarád kdysi měl na P3 restauraci Videnzi, vše super, jen blbá část Prahy, stále problém s kuchaři, málo peněz, stále skladové zásoby, kontroly čoi, kontroly hygiena, atd., neskutečná buzerace, po půl roce se na to vysral a řekl že za tu otročinu už nikdy více. Odstěhoval se do Londonu a tam dělá na stavbě za lepší prachy a má čistou hlavu. Nechci Vás odrazovat, ale dobře si to spočítejte dopředu, spotřebu spotřebičů při běhu 12 hodin denně, mzdy, náklady na nákup zboží, zboží aj., a pak marži z prodaného produktu, počítejte že oslovíte 5-10% obyvatel v blízké lokalitě (doporučuji prodávat levný alkohol - na malém městě to valí. :) 
9. 10. 2022 04:18:02
https://webtrh.cz/diskuse/otevrit-bistro/#reply1507958
lada1979
verified
rating uzivatele
9. 10. 2022 09:27:07
Vzhledem k vystudované ekonomce a neschopnosti uvézt nějaké vstupní údaje, které by ozřejmily alespoň něco, se do toho vůbec nepouštěj. Potřebuješ ŽL na řemeslnou živnost to je vzdělání v oboru+ praxe nebo odpovědný zástupce, zdravotní průkaz. Prostor má jakou velikost, jaký nájem, fixované energie nebo budeš muset mít novou smlouvu=aktuální spotové ceny, prostor kolaudovaný na co? Na párek ti stačí okno, na co celou kavárnu. Nevím kolik stojí párek v tvém městě, ale kdyby jsi na něm měla zisk cca 10-20 Kč kolik jich prodáš za den, víš kolik žere chlaďák? Jsi na mateřské, no baví mě, proč se tomu říká dovolená. Kolik času ti zbyde na bistro? Kavárna skončila, proč? Kavárna to zřejmě neutáhla, s maržemi 70%, ty chceš ten prostor táhnou na párku v rohlíku. Jinak v mém okolí naši dodavatelé studené kuchyně, všichni co měli bistra tohoto typu skončili nebo končí, jediná šance je bistro s teplou kuchyní, které přetáhne obědové zákazníky klasickým restauracím, ale tam jen s párkem nevystačíš. Samozřejmě pokud je manžel v "balíku" a je ochotný tě dotovat, abys ses doma "nenudila" klidně do toho jdi.
Můj názor je samozřejmě ovlivněn, že dělám gastro 25 let, sice ne na malém městě, bohužel ted v něm žádný potenciál nevidím.
9. 10. 2022 09:27:07
https://webtrh.cz/diskuse/otevrit-bistro/#reply1507957
Anonym
verified
rating uzivatele
9. 10. 2022 14:22:36
Napsal láďa1979;1652180
Vzhledem k vystudované ekonomce a neschopnosti uvézt nějaké vstupní údaje, které by ozřejmily alespoň něco, se do toho vůbec nepouštěj. Potřebuješ ŽL na řemeslnou živnost to je vzdělání v oboru+ praxe nebo odpovědný zástupce, zdravotní průkaz. Prostor má jakou velikost, jaký nájem, fixované energie nebo budeš muset mít novou smlouvu=aktuální spotové ceny, prostor kolaudovaný na co? Na párek ti stačí okno, na co celou kavárnu. Nevím kolik stojí párek v tvém městě, ale kdyby jsi na něm měla zisk cca 10-20 Kč kolik jich prodáš za den, víš kolik žere chlaďák? Jsi na mateřské, no baví mě, proč se tomu říká dovolená. Kolik času ti zbyde na bistro? Kavárna skončila, proč? Kavárna to zřejmě neutáhla, s maržemi 70%, ty chceš ten prostor táhnou na párku v rohlíku. Jinak v mém okolí naši dodavatelé studené kuchyně, všichni co měli bistra tohoto typu skončili nebo končí, jediná šance je bistro s teplou kuchyní, které přetáhne obědové zákazníky klasickým restauracím, ale tam jen s párkem nevystačíš. Samozřejmě pokud je manžel v "balíku" a je ochotný tě dotovat, abys ses doma "nenudila" klidně do toho jdi.
Můj názor je samozřejmě ovlivněn, že dělám gastro 25 let, sice ne na malém městě, bohužel ted v něm žádný potenciál nevidím.
Vzhledem k vystudované ekonomce, vím, o jakou se jedná živnost a jaké podmínky je třeba splnit. Že je potřeba sehnat odpovědného zástupce, abych mohla živnost založit, vím také. Spíše jsem to teď chtěla rozebrat z toho hlediska, jestli nad tím vůbec má smysl přemýšlet. Z hlediska toho, že jsem právě gastrem nepolíbená. Jestli naprostý laik má vůbec možnost v tomto oboru uspět. 
Pokud ale chceme zabřednout do podrobna, není problém. Prostor je velký 55m2, nájem činí 14000Kč, energie 4000Kč, prostor je nově rekonstruovaný a zkolaudovaný pro prostory podnikání vhodné pro cukrárnu, kavárnu nebo třeba bistro. 
Bývalá kavárna zde skončila, protože celý koncept byl špatný. Byla to kavárna s pekárnou, kde si člověk vlastně nic ani nevybral a obsluha nebyla také dobrá. 
Samozřejmě to nechci táhnout jen na obyčejném párku v rohlíku. Přemýšlela jsem udělat street food bistro. Hot dogy z kvalitních párků, s domácím pečivem, prostě si dát záležet na kvalitě. K tomu třeba nějaké quesadilly, sendviče, tacos apod. Také mě napadlo se dopoledne zaměřit na snídaně (fr.toust, palačinky, vajíčka na různé způsoby) a pak právě nabízet ty hot dogy, apod.
Jinak mateřská mi bude právě končit, takže přemýšlím, jak dál. Jestli dát šanci něčemu, co byl vždy můj sen a nebo pokračovat jako účetní. Manžel v balíku není a já ani nechci aby mě dotoval, jen pro to, abych já měla dobrý pocit z toho, že jsem paní majitelová. Proto si chci vše dobře promyslet než do toho jít bezhlavě a pak finančně ohrozit rodinu. 
9. 10. 2022 14:22:36
https://webtrh.cz/diskuse/otevrit-bistro/#reply1507956
Šimanskí
verified
rating uzivatele
(5 hodnocení)
9. 10. 2022 15:51:52
Napsal Verča Svobodová;1652186
Vzhledem k vystudované ekonomce, vím, o jakou se jedná živnost a jaké podmínky je třeba splnit. Že je potřeba sehnat odpovědného zástupce, abych mohla živnost založit, vím také. Spíše jsem to teď chtěla rozebrat z toho hlediska, jestli nad tím vůbec má smysl přemýšlet. Z hlediska toho, že jsem právě gastrem nepolíbená. Jestli naprostý laik má vůbec možnost v tomto oboru uspět. 
Pokud ale chceme zabřednout do podrobna, není problém. Prostor je velký 55m2, nájem činí 14000Kč, energie 4000Kč, prostor je nově rekonstruovaný a zkolaudovaný pro prostory podnikání vhodné pro cukrárnu, kavárnu nebo třeba bistro. 
Bývalá kavárna zde skončila, protože celý koncept byl špatný. Byla to kavárna s pekárnou, kde si člověk vlastně nic ani nevybral a obsluha nebyla také dobrá. 
Samozřejmě to nechci táhnout jen na obyčejném párku v rohlíku. Přemýšlela jsem udělat street food bistro. Hot dogy z kvalitních párků, s domácím pečivem, prostě si dát záležet na kvalitě. K tomu třeba nějaké quesadilly, sendviče, tacos apod. Také mě napadlo se dopoledne zaměřit na snídaně (fr.toust, palačinky, vajíčka na různé způsoby) a pak právě nabízet ty hot dogy, apod.
Jinak mateřská mi bude právě končit, takže přemýšlím, jak dál. Jestli dát šanci něčemu, co byl vždy můj sen a nebo pokračovat jako účetní. Manžel v balíku není a já ani nechci aby mě dotoval, jen pro to, abych já měla dobrý pocit z toho, že jsem paní majitelová. Proto si chci vše dobře promyslet než do toho jít bezhlavě a pak finančně ohrozit rodinu. 
Zdeňda Pohlreich to řekl jasně, nes*rte se do gastra, pokud nemáte zkušenosti, anebo aspon vzdělání k tomu vhodné.
V době již zmiňované inflace, drahých energií (lidi nebudou mít z čeho utrácet) se divím, že stále držíte. Ale určitě to zkuste. Taková životní facka, v této nejisté době spíše pěst, Vám dá více, než jen slova. :) :)
Good luck
9. 10. 2022 15:51:52
https://webtrh.cz/diskuse/otevrit-bistro/#reply1507955
Anonym
verified
rating uzivatele
9. 10. 2022 16:05:24
Napsal WeThor;1652190
Zdeňda Pohlreich to řekl jasně, nes*rte se do gastra, pokud nemáte zkušenosti, anebo aspon vzdělání k tomu vhodné.
V době již zmiňované inflace, drahých energií (lidi nebudou mít z čeho utrácet) se divím, že stále držíte. Ale určitě to zkuste. Taková životní facka, v této nejisté době spíše pěst, Vám dá více, než jen slova. :) :)
Good luck
A můžu vědět, jak dlouho pracujete v gastru Vy? Že máte tak odborné rady? Nebo jste další specialista na všechno, jakých je v současné době celý internet? 
Jako to, že je vysoká inflace a vysoká cena energií opravdu vím. Takže mi to nemusíte psát 2krát..
A věřte mi, že kdybych chtěla od života dostat takovou pěst, nic bych neřešila a šla do toho bez rozmyslu. 
9. 10. 2022 16:05:24
https://webtrh.cz/diskuse/otevrit-bistro/#reply1507954
lada1979
verified
rating uzivatele
9. 10. 2022 17:57:01
Upřímně, když tady čtu kolik a za kolik dokladů platí účetní zůstal bych u účetnictví:)
Takže:
1) odpovědnou osobu máš? Za kolik? Bude i pracovat za kolik?
2) Na ten rozsah budeš potřebovat min. 2-3 zaměstnance, za kolik je seženeš? U nás platí cca 22000 čistého.
3) Zjisti si jak to na městě vypadá v podvečer a zda má vůbec smysl mít otevřeno po 16-17 hod. Pokud chceš snídaně budeš začínat od kolem 4 ráno.
Tak a jsme ted měsíčně na 100 000 nákladech, takže kdyby jsi měla na párku v rohlíku 20 Kč tak to máš 5000 ks za měsíc, takže 170 denně což není málo.
Ted asi to nejdůležitější dodavatelé v tvém případě hlavně pečiva, kdy a za kolik ti ho přivezou. Rozpékané nevím, za chvíli je gumové.
Kalkulace cen: obvyklá v gastru byla 300% přirážka na suroviny, dnes podle energie mnohem více, ale někteří před krachem i 150-200%. Zkus sehnat někoho se zkušenostmi v kuchyni pro recepty a rozpis surovin at s dostaneš k konečné ceně a můžeš kalkulovat za kolik potřebuješ prodat, aby ses uživila.
A to ještě nejsou započítány další náklady ani tvůj zisk ani návratnost.
Určitě budeš potřebovat i nějaké další vybavení a doplňkový sortiment, řekněme 100 000.
Tak a na závěr životní moudro, abys aspoň trošku spala potřebuješ na začátek mít hotově nebo jinak peníze na 3 měsíční provoz s tím, že o to můžeš taky přijít. Nelze počítat, že se zajedeš hned a hned začneš vydělávat. Navíc je už říjen, prosinec je na snídaně a školu krátký a leden většinou mrtvý.
Samozřejmě na začátku budeš mít pocit, že není problém vstávat ve 4 a udělat 300 chlebíčků nebo sendvičů a pak stát do 17 za kasou, ale to nejde dělat dlouho.
Samozřejmě můžeš začít zvolna i sama (ale budeš se vtom dost neefektivně plácat), takže jako první zjistit recepty, náklady na suroviny a dodavatele. Obejdi konkurenci co mají a za kolik.
Jinak známý co má párky v rohlíku, klobásy si to letos nemůže vynachválit. Dělá sice jenom akce, poutě, ale pokud v místě chtějí za oběd 150-220, jdou ty jeho věci za 80 na dračku.
9. 10. 2022 17:57:01
https://webtrh.cz/diskuse/otevrit-bistro/#reply1507953
xunil
verified
rating uzivatele
9. 10. 2022 17:59:53
První bych se zaměřil na to jestli pro svůj produkt mám klientelu. Postavit to na kvalitě je pěkná věc ale bude to mít kdo kupovat? Kolik mě bude stát ta snídaně? Budu tam chodit každý den? asi ne... Zaměstnanost je jaká? Lidé se ráno rozjedou do fabrik a v krámě bude studená plotna a obsluha projíždí sociální sítě.
Možná je to ale úplně opačně to ale my tady nevíme.
Tak schválně kolikrát byla "slina" si zajít na snídani za xx Kč ráno do města místo namazaného chleba? :)))
9. 10. 2022 17:59:53
https://webtrh.cz/diskuse/otevrit-bistro/#reply1507952
Šimanskí
verified
rating uzivatele
(5 hodnocení)
9. 10. 2022 18:44:40
Napsal Verča Svobodová;1652194
A můžu vědět, jak dlouho pracujete v gastru Vy? Že máte tak odborné rady? Nebo jste další specialista na všechno, jakých je v současné době celý internet? 
Jako to, že je vysoká inflace a vysoká cena energií opravdu vím. Takže mi to nemusíte psát 2krát..
A věřte mi, že kdybych chtěla od života dostat takovou pěst, nic bych neřešila a šla do toho bez rozmyslu. 
Vím o čem píšu, v rodině máme restauraci. Když jsem byl mladší, pomáhal jsem tam. :) :)
Když si otevře restauraci ekonom, elektrikář, nebo popelář, pak to tak i vypadá.. Úspěšné restaurace, kam si člověk rád/a zajde bez nepříjemného překvapení je málo.
Příklad: Jde třeba vyučený kuchař dělat účetnictví, nebo elektrikáře? Když si myslíte, že vařit a dělat profesionální servis může každý, bez znalostí, pak to tak i vypadá, hospoda prázdná, jídlo se nedá žrát a servis stojí za h*vno.
Na druhou stranu, já vám fandím, není lepší učitel, než sám život. :)
9. 10. 2022 18:44:40
https://webtrh.cz/diskuse/otevrit-bistro/#reply1507951
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
9. 10. 2022 20:18:45
Neni moc mist, ktere zalozil nekdo uplne mimo business a stoji to za neco :) Na druhou stranu takove znam a vetsinou se vyznacuji jednim - ten clovek byl magor do gastra uz predtim, jen proste v zivote delal neco jineho nez do toho sel. Tak snad to mate taky :) 
9. 10. 2022 20:18:45
https://webtrh.cz/diskuse/otevrit-bistro/#reply1507950
mikrojoby.cz
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
9. 10. 2022 20:19:18
Naopak ja si nemyslím, že lidi nemají peníze. Lidi je mají a dost. Stačí se podívat v krámě co vše je v košíku, narvané vozíky. Dovolené vyprodané na několik měsíců předem, na alza mall utrácejí tísíce jen proto, že je tam doprava zdarma. Např. sousedka....koupila toustovač i když na tousty nemá zuby, koupila novou pračku i když je vdova a má pár hadrů za týden, koupila novou televizi, protože má dvě a ta druhá v ložnici je malá (asi 85 palců) a už na ni nevidí z postele a další. Pes za 35 tisíc je jen třešinka. Vdova 74 let. Nicméně k tomu konceptu. Technicky chápu, že vidíte potenciál ve škole, ale na to vám stačí food vozík nějak ukojit děti a jejich touhu po párku v rohlíku. Ale to se taky omrzí. Dá jeden, druhý a pak už bude řešit jakou sladkost místo toho. Kdyby 100 dětí koupilo denně párek v rohlíku za 45 je to dost málo, musí to mít i druhý směr. Pokud bych měl peníze a měl takový sen, udělal bych z toho asi bistro ve večerních hodinách nalejvárnu. Na pivo vždy bylo a bude stejně jako na cigarety. Nebo nějaký spešl krám, kde by se dalo sjednat nějaké dárkové balení na jakoukoliv příležitost plus k tomu ten párek. Například já mám problém v Běnešově najít něco, kde by mi někdo byl ochotný udělat full servis na oslavu - do krabice chlebíčky, dárkový koš, nějaké sladké mini jednohubky. Vždy musím objet 20 obchodů něž to dám dohromady. Tam láhev, tam sladkosti, tam delikatesy.
9. 10. 2022 20:19:18
https://webtrh.cz/diskuse/otevrit-bistro/#reply1507949
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit