Zadejte hledaný výraz...

Logistika potravin, jaká jsou pravidla?

Ahoj Webtržníci,
pro svůj nový projekt poptávám vaše moudra. Podnikáte zde někdo v logistice potravin - zelenina, ovoce, bylinky,...? Jaká jsou pravidla skladování / dopravy, když jste jen převozcem od produkovatele k zákazníkovi? Nemyslím nyní rychle se kazící potraviny (maso, měkké sýry), ale spíš klasické produkty, (jablka, brambory, vejce, tvrdé sýry, pečivo,..) a množství odpovídající max. týdenní spotřebě, ne žádné kamióny s paletami.
Je třeba držet nějaké speciální povolení, popř. specifickou živnost?
Nejlépe to uvedu na příkladu:
Konečný zákazník si u mě objedná nákup v 10 kamenných obchodech, já je objedu a zboží mu dovezu. Jsem živnostník, on zpravidla ne, má zboží pro osobní konzumaci. Vztahuje se na mě nějaké omezení úřadů? Tedy, ne že bych chtěl objíždět pekárny na Babetě. Anebo, že by?... :-)
Předem díky za vaše tipy.
MaK.
22. 5. 2012 09:06:30
https://webtrh.cz/diskuse/logistika-potravin-jaka-jsou-pravidla/#reply767223
pat_seller
verified
rating uzivatele
(11 hodnocení)
22. 5. 2012 09:21:19
S ohledem na to že jsme v EU tak je pro potraviny několik směrnic, i pro dopravu. Ale tohle umí najít i google.
22. 5. 2012 09:21:19
https://webtrh.cz/diskuse/logistika-potravin-jaka-jsou-pravidla/#reply767222
Díky za odpověď, pokud bych se rozhodl topit v legislativní změti vytažené z G, neoslovuji Webtrh a nežádám o radu zkušené podnikatele.
MaK.
Napsal pat_seller;798591
S ohledem na to že jsme v EU tak je pro potraviny několik směrnic, i pro dopravu. Ale tohle umí najít i google.
22. 5. 2012 09:25:23
https://webtrh.cz/diskuse/logistika-potravin-jaka-jsou-pravidla/#reply767221
pat_seller
verified
rating uzivatele
(11 hodnocení)
22. 5. 2012 10:18:11
Dobrá tedy, zkušenosti jsou jedna věc měl by jste dodržovat zásady HACCP které by měly vyplývat z EU směrnic, to si můžete vypracovat sám a nebo nechat vypracovat. Například makro s tím pomáhá. Znám spoustu mé konkurence které to nedodržují ale jim se to vymstí až je někdo udá (já to rozhodně nebudu). Osobně v naší firmě to dodržujeme protože pokuty za to jsou nehorázné.
Teď k vašim otázkám:
Napsal maxoft;798588
Podnikáte zde někdo v logistice potravin - zelenina, ovoce, bylinky,...?
Ne v tomto oboru ale v hodně příbuzném.
Napsal maxoft;798588
Jaká jsou pravidla skladování / dopravy, když jste jen převozcem od produkovatele k zákazníkovi? Nemyslím nyní rychle se kazící potraviny (maso, měkké sýry), ale spíš klasické produkty, (jablka, brambory, vejce, tvrdé sýry, pečivo,..) a množství odpovídající max. týdenní spotřebě, ne žádné kamióny s paletami.
Tady platím několik desítek nařízení a podmínek, jak musí vypadat přeprava, jaké jsou podmínky na sklad, pravidelné kontroly teplot atd. Vše musíte mít zpracované v politice HACCP
Napsal maxoft;798588
Je třeba držet nějaké speciální povolení, popř. specifickou živnost?
Ne stačí obyčejná živnost
Napsal maxoft;798588
Konečný zákazník si u mě objedná nákup v 10 kamenných obchodech, já je objedu a zboží mu dovezu. Jsem živnostník, on zpravidla ne, má zboží pro osobní konzumaci. Vztahuje se na mě nějaké omezení úřadů? Tedy, ne že bych chtěl objíždět pekárny na Babetě. Anebo, že by?... :-)
tady si nejsem jist ohledně omezení ze strany úřadů ale pokud vím tak žádná nejsou (teda mimo výše zmíněná). A ohledně té Babety, to asi nepůjde protože musíte mít chlazené auto (chladírenské, - nebo jak je ten správný název)
22. 5. 2012 10:18:11
https://webtrh.cz/diskuse/logistika-potravin-jaka-jsou-pravidla/#reply767220
Skvělé! Díky za přínosné rady.
Stále přemítám nad myšlenkou - jelikož nebudu nikam nic naskladňovat, ale jen z obchodu během pár minut / hodin zboží převezu do cíle - jak se složité legislativě vyhnout.
Pokud převezu balený nekazící se produkt, med, brambory, chlaďák na tu chvíli snad netřeba. Existuje nějaký přehled potravin, kde je dáno, při jakých podmínkách se jaká může převážet? Srovnejme to například s farmáři na tržnici a dopravou tam. Oni také žádné chladící vozy nepoužívají.
MaK.
Napsal pat_seller;798609
Dobrá tedy, zkušenosti jsou jedna věc měl by jste dodržovat zásady HACCP které by měly vyplývat z EU směrnic, to si můžete vypracovat sám a nebo nechat vypracovat. Například makro s tím pomáhá. Znám spoustu mé konkurence které to nedodržují ale jim se to vymstí až je někdo udá (já to rozhodně nebudu). Osobně v naší firmě to dodržujeme protože pokuty za to jsou nehorázné.
Teď k vašim otázkám:
Ne v tomto oboru ale v hodně příbuzném.
Tady platím několik desítek nařízení a podmínek, jak musí vypadat přeprava, jaké jsou podmínky na sklad, pravidelné kontroly teplot atd. Vše musíte mít zpracované v politice HACCP
Ne stačí obyčejná živnost
tady si nejsem jist ohledně omezení ze strany úřadů ale pokud vím tak žádná nejsou (teda mimo výše zmíněná). A ohledně té Babety, to asi nepůjde protože musíte mít chlazené auto (chladírenské, - nebo jak je ten správný název)
22. 5. 2012 10:40:43
https://webtrh.cz/diskuse/logistika-potravin-jaka-jsou-pravidla/#reply767219
pat_seller
verified
rating uzivatele
(11 hodnocení)
22. 5. 2012 11:07:42
Napsal maxoft;798624
Skvělé! Díky za přínosné rady.
Stále přemítám nad myšlenkou - jelikož nebudu nikam nic naskladňovat, ale jen z obchodu během pár minut / hodin zboží převezu do cíle - jak se složité legislativě vyhnout.
Pokud převezu balený nekazící se produkt, med, brambory, chlaďák na tu chvíli snad netřeba. Existuje nějaký přehled potravin, kde je dáno, při jakých podmínkách se jaká může převážet? Srovnejme to například s farmáři na tržnici a dopravou tam. Oni také žádné chladící vozy nepoužívají.
MaK.
O přehledu nevím, avšak třeba v Makru by Vám asi u bezplatně poradili se základními otázkami.
Ohledně toho rozvozu: Jak říkám víc jak polovina lidí na ty předpisy s*re avšak otázka je kdy je někdo napráská, jelikož lidská závist nezná mezí. Osobně si myslím že na nekazící se potraviny ten chlaďák nepotřebujete. Ovšem ruku na srdce nebudete vozit nic jiného než výhradně tento typ potravin? Nepřiberete občas i nějaký ten tvrdý sýr, nebo něco co se v obchodech skladuje v těch chladících vitrinách? Protože kdyby ano tak už to musí být chladící auto.
Teď mně napadlo takové pravidlo: Co je v obchodě v normálních regálech můžete převážet obyčejným autem (Babetou :D) a co je v mrazácích nebo lednicích musí být chladírenský vůz. Nebo na malé nákupy by jste si možná vystačil s autoledničkou, pokud se toho zboží "zbavíte" do třeba hodiny dvou.
P.S. farmáři na prodej svých vypěstovaných výrobků nemají možná většinou ani živnosti takže tam je uplně jedno jak to tam dovezou. Ale to je právě rozdíl mezi zákonem a realitou
22. 5. 2012 11:07:42
https://webtrh.cz/diskuse/logistika-potravin-jaka-jsou-pravidla/#reply767218
tasman
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
22. 5. 2012 11:07:44
pro maxoft
Přeprava potravin podléhá přísným pravidlům a směrnicím jak národním tak mezinárodním.
Na větší vzdálenost se používají chladírenské jednotky tzv-frigo a mají samostatné záznamové zařízení které hlídá teplotu přepravovaných potravin a je možnost a někdy povinnost ji doložit výtiskem příjemci.Příjemci takových potravin mají ruční sondy kterými namátkově měří jednotlivé druhy pokud se jim nezdá kvalita přivezených potravin a pokud zjistí že nebyli dodrženy přepravní podmínky pod kontrolovanou teplotou okamžitě odmítají veškerou zásilku.To dělají opravdu jen společnosti kterým na tom bezpodmínečně záleží.
Není specifikováno na jakou vzdálenost přepravuješ potraviny zda 1km nebo 1000km ale musíš dodržet takové směrnice o přepravě a následně i o skladování co je náročnější ještě více jak přeprava potravin
nastuduj.
http://www.mdcr.cz/NR/rdonlyres/27073ECE-6B0F-4777-876F-79E1E15F4CFB/0/ATP2011cz.pdf
Vztahuje se na tebe to že musíš mít auto na přepravu rychlo zkazitelných potravin a tudiž něco takového jako malé auto s chladící jednotkou a budeš muset pravidelně čistit vozidlo a ložnou plochu nejlépe každý den po přepravě.
Hygienická pravidla pro prodej potravin, jejich skladování a přejímku,dále zdravotní průkaz a další.
http://www.retailinfo.cz/magazin/clanky/hygienicka-pravidla-pro-prodej-potravin-jejich-skladovani-prejimku
22. 5. 2012 11:07:44
https://webtrh.cz/diskuse/logistika-potravin-jaka-jsou-pravidla/#reply767217
Díky za odezvy, jsou pro mě velice přínosné. Stále se ale i odkazuji na malé farmáře a jejich účast na farmářských trzích. Myslím, že dnešní nařízení jsou někdy přitažené za vlasy a dost likvidační pro malé produkovatele. Dříve žádné chlaďáky nebyly a žilo se. Dnes jsou potraviny plné sajrajtu (éčka, barviva, konzervanty, aromata, mouka,...), možná proto jsou pak náchylnější k jakémukoliv výkyvu teploty.
MaK.
22. 5. 2012 11:12:40
https://webtrh.cz/diskuse/logistika-potravin-jaka-jsou-pravidla/#reply767216
tasman
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
22. 5. 2012 11:26:53
Ty budeš přepravovat potraviny a to je jiná sranda jak vozit příčesky na vlasy.dříve byli také takové auta.Ty to můžeš řešit několika způsoby,ale první je doprava a ta je koncesovaná(zde konzultuj s živnosťákem) dále si projdi a najdi přepravní boxy-jsou od malých ledniček až po několika litrové boxy a hlavně si pročti celé pdfko co jsem ti dal do odkazu a tam to máš kompletně.
Je možnost to řešit i malým pick up jako chladírenský vůz nebo izotermickým malým vozidlem ale pokud izotermické vozidlo tak musí splňovat také normy.Ten pick up je asi nejlepší pro tebe na přepravu a máš klid.
Záleží na každé jednotlivé komoditě jakou budeš přepravovat.
---------- Příspěvek doplněn 22.05.2012 v 11:44 ----------
Jo a od přijetí zboží do doby dodání zodpovídáš za zboží ty a tím pádem jde veškerá zodpovědnost za tebou pokud dodáš špatné zboží příjemci.V tomto ohledu budeš silně bojovat a pokud si to nepohlídáš tak můžeš dojet i na počet neuznaných reklamací.
Osobně si nedovedu představit jak to máš koncipované, protože každý článek logistického řetězce je určitým dílem zodpovědný za určité faktory v přepravním řetězci a nelze je obejít.Sestavovat v dnešní době logistickou síť je tutové harakiri pokud nemáš zkušenosti v této oblasti.
22. 5. 2012 11:26:53
https://webtrh.cz/diskuse/logistika-potravin-jaka-jsou-pravidla/#reply767215
Díky, tasmane, za odkaz na čtení, už studuju. Je mi jasné, že odpovídám za zboží během přepravy, to beru jako samozřejmost. Mám to ještě složitější v tom, že já osobně nebudu přepravovat nic, chci si na to najmout lidi s jejich auty. Tudíž se splnění podmínek vztahuje spíš na ně, což je samozřejmě problém a komplikace.
Je otázkou, co je soustavnou podnikatelskou činností a zralé na ŽL, a co ještě v mezích občasného přivýdělku do 20 tis. / rok.
Vezměme si například takový portál spolujizda.cz. Myslíte, že mají řidiči koncesi od úřadů na převoz osob? Určitě ne. Na podobné bázi bych rád postavil svůj projekt.
MaK.
22. 5. 2012 12:07:31
https://webtrh.cz/diskuse/logistika-potravin-jaka-jsou-pravidla/#reply767214
Ja340
verified
rating uzivatele
22. 5. 2012 12:18:39
Napsal maxoft;798656
Díky, tasmane, za odkaz na čtení, už studuju. Je mi jasné, že odpovídám za zboží během přepravy, to beru jako samozřejmost. Mám to ještě složitější v tom, že já osobně nebudu přepravovat nic, chci si na to najmout lidi s jejich auty. Tudíž se splnění podmínek vztahuje spíš na ně, což je samozřejmě problém a komplikace.
Je otázkou, co je soustavnou podnikatelskou činností a zralé na ŽL, a co ještě v mezích občasného přivýdělku do 20 tis. / rok.
Vezměme si například takový portál spolujizda.cz. Myslíte, že mají řidiči koncesi od úřadů na převoz osob? Určitě ne. Na podobné bázi bych rád postavil svůj projekt.
MaK.
Tak tím posledním příspěvkem jsi to úplně zazdil.....
Sám jsem o něčem podobném přemýšlel, ale je to tak všechno složité že se mi to nevyplatí...
chtěl jsem to posílat PPLkem a zásilky chladit suchým ledem, jenže jsem nepřišel na to jak zamezit zmražení některých potravin při přepravě...
22. 5. 2012 12:18:39
https://webtrh.cz/diskuse/logistika-potravin-jaka-jsou-pravidla/#reply767213
Kdepak, nezazdil, ba naopak rozvířil další diskusi :-) To mě zajímá, povídej. Pokud bych měl v plánu jezdit s obouchanou Felicií-pick-upem v kostkovaném mundůru a vozit lidem maso či housky, neřeším to zde na WT. Skutečně mi jde jen o podobný princip jako mají farmářské trhy. Prostě něco někam přivézt a tam to předat/prodat. Farmáři jezdí i dnes ve starých Škodovkách, Žigulech atp., a ještě jsou posvěceni Krajským úřadem, coby podpora života v regionu. Tudíž žádné dlouhé posílání, nýbrž jen pár kilásků za humna.
Suchý led via PPL, to zní zajímavě, ten je však dosti nákladný na pořízení, ne?
MaK.
22. 5. 2012 12:27:41
https://webtrh.cz/diskuse/logistika-potravin-jaka-jsou-pravidla/#reply767212
tasman
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
22. 5. 2012 12:34:18
Nedívej se na nějakou spolujízdu.
V tvém případě jak popisuješ že si budeš najímat tak stejně budeš ručit pravděpodobně ty,jelikož budeš mít vozidla v pronájmu a budou vedení pod tebou.V tomto ohledu je to specifikum kdo je dopravce a přepravce tím jsou poté stanoveny pravidla o přepravě a není to výhodné ta roztříštěnost v přepravě.
viz- Přepravce - Wikipedie
cs.wikipedia.org/wiki/Přepravce
a mnoho dalších specifikací.Problematika dopravy je náročná a to samé platí o logistice.
http://www.logismarket.cz je ukázka boxů a tak si to projdi celé snad ti to pomůže v řešení variant přepravních obalů.
22. 5. 2012 12:34:18
https://webtrh.cz/diskuse/logistika-potravin-jaka-jsou-pravidla/#reply767211
Znám u nás ve městě jeden menší kamenný obchod s potravinami, která nabízí rozvoz nákupu domů. Provozuje to už dobrých 5 let a více. Nějaké chlazení, směrnice, neřeší.
22. 5. 2012 12:46:47
https://webtrh.cz/diskuse/logistika-potravin-jaka-jsou-pravidla/#reply767210
Ne tak docela. Sice chci ručit za kvalitu, ale jen v rámci spokojenosti zákazníka. Nebudu vlastníkem vozidel a lidé nebudou mými zaměstnanci. Bude to vztah ŽL / ŽL, popř. nějaký podobný. Většina z nich ani nebude zřejmě mít auto zahrnuto v podnikání. Podnikání - spíš mikroslužbě pro sousedy. Je to stejné, jako když řekneš sousedovi, aby Ti nakoupil a nákup hodil dom. Pokud to pro Tebe bude dělat 2x týdně, a Ty mu za to dáš odměnu, budeš po něm chtít koncesi a další povolení od úřadů?
MaK.
---------- Příspěvek doplněn 22.05.2012 v 13:00 ----------
To je slovo do pranice, Ondřeji. Díky :-)
MaK.
Napsal Ondřej Veřtát;798670
Znám u nás ve městě jeden menší kamenný obchod s potravinami, která nabízí rozvoz nákupu domů. Provozuje to už dobrých 5 let a více. Nějaké chlazení, směrnice, neřeší.
22. 5. 2012 12:47:14
https://webtrh.cz/diskuse/logistika-potravin-jaka-jsou-pravidla/#reply767209
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit