Zadejte hledaný výraz...

Kdy se stávám plátcem dph – 2010?

Dobrý den,
prosím, mám několik otázek, nyní jsem podnikatelem OSVČ, neplátcem DPH.
1, V případě, že budu chtít poskytovat služby/ produkty do zahraničí (mimo EU a v EU), vzniká mi povinnost stát se plátcem DPH v případě, že mé služby/ produkty budou dodávány podnikatelským subjektům, opačném případě, tedy bude-li se jednat o soukromé osoby, nikoliv, ano? Nebo se toto ještě liší dle toho, zda bude odběratelem podnikatel v EU nebo mimo EU?
2, Pokuď budu využívat služeb/ nakupovat produkty ze zahraničí od podnikatelů v EU a mimo EU, stávám se také plátcem DPH?
3, Pokuď budu spolupracovat se společností/podnikatelem v zahraničí (EU nebo mimo EU), který mi bude platit za sledování reklamy a za zapojování nových členů do tohoto systému (zprostředkovatelská činnost), mám povinnost přihlásit se jako plátce DPH?
Omlouvám se za horší přehlednost.
Děkuji Vám za reakci.
S pozdravem a přáním hezkého dne,
Michael.
28. 1. 2010 13:46:17
https://webtrh.cz/diskuse/kdy-se-stavam-platcem-dph-2010#reply447204
AccArt s.r.o.
verified
rating uzivatele
27. 3. 2010 03:27:20
Napsal Michaels;445270
Dobrý den,
prosím, mám několik otázek, nyní jsem podnikatelem OSVČ, neplátcem DPH.
1, V případě, že budu chtít poskytovat služby/ produkty do zahraničí (mimo EU a v EU), vzniká mi povinnost stát se plátcem DPH v případě, že mé služby/ produkty budou dodávány podnikatelským subjektům, opačném případě, tedy bude-li se jednat o soukromé osoby, nikoliv, ano? Nebo se toto ještě liší dle toho, zda bude odběratelem podnikatel v EU nebo mimo EU?
2, Pokuď budu využívat služeb/ nakupovat produkty ze zahraničí od podnikatelů v EU a mimo EU, stávám se také plátcem DPH?
3, Pokuď budu spolupracovat se společností/podnikatelem v zahraničí (EU nebo mimo EU), který mi bude platit za sledování reklamy a za zapojování nových členů do tohoto systému (zprostředkovatelská činnost), mám povinnost přihlásit se jako plátce DPH?
Omlouvám se za horší přehlednost.
Děkuji Vám za reakci.
S pozdravem a přáním hezkého dne,
Michael.
ad 1. Poskytnutím služby odběrateli mimo EU (ať už podnikateli nebo nepodnikateli) nebo nepodnikateli z EU se plátcem DPH nestáváte. Stáváte se jím, pokud poskytnete službu podnikateli z EU (bez ohledu na to, zda je plátce DPH nebo ne), ale pozor záleží také na druhu služby (viz výjimky vyjmenované např. v §10, 10a-10d zákona o DPH).
ad 2. Ano, pokud Vám podnikatel z EU i mimo EU poskytne službu s místem plnění v tuzemsku, stáváte se plátcem DPH.
ad 3. Zprostředkování je také služba, při jejím poskytování podnikateli v EU se plátcem stanete, při poskytování podnikateli mimo EU nikoli.
27. 3. 2010 03:27:20
https://webtrh.cz/diskuse/kdy-se-stavam-platcem-dph-2010#reply447203
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit