Zadejte hledaný výraz...

Jak mohl cukrář začít podnikat ve své domácí kuchyni?

Velky amater
verified
rating uzivatele
11. 3. 2017 17:28:42
Právě jsem četl na idnes.cz další rozhovor "ze série s úspěšnými podnikateli a byl jsem překvapen. Konkrétně části cituji:
"Můžete prozradit, jaké byly počáteční investice a do čeho jste investovali nejdříve?
První investicí byl ruční šlehač, plastová miska a nerezová forma na tiramisu. Paneláková kuchyň včetně trouby pro začátek stačila. V zimě se zákusky a dorty chladily na balkoně, v létě musela stačit normální domácí lednička. Pamatuji si, že když jsem tehdy coby patnáctiletý kluk přišel domů hladový a žíznivý, otevřel jsem lednici a ta byla skoro pokaždé až povrch narvaná tiramisu."
Zdroj: http://finance.idnes.cz/jakub-gondek-o-podnikani-a-cukrarne-dt8-/podnikani.aspx?c=A170308_193512_podnikani_mrs
Jak je možné, že mohl začít vyrábět cukrovinky v domácí kuchyni, když každý zde v diskuzích tvrdí, že to nejde? Napadaji mě tři varianty - lže, je to možné a nebo to bylo možné dříve. No a pokud by to bylo možné pouze dříve, jakto že se hází tak klacky pod nohy drobnému podnikání?
11. 3. 2017 17:28:42
https://webtrh.cz/diskuse/jak-mohl-cukrar-zacit-podnikat-ve-sve-domaci-kuchyni/#reply1266359
dusivk
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
11. 3. 2017 18:21:18
Drobný podnikatel, nezávislý, který se živí sám, je pro společnost oligarchů nebezpečný živel. Proto se musí vše zdanit, na vše je komplikovaný předpis a vysoké pokuty. Výsledkem má být jedna velká společnost, dodávající produkt všem, řízena z jednoho centra a všichni živnostníci se mají stát pouze zaměstnanci, aby dělali tu samou práci, jako dŕív, ale za minimální mzdu, aby zákazník platil za to samé desetinásobně víc a všichni (vláda s DPH i oligarchové s příjmy) byli spokojeni.
11. 3. 2017 18:21:18
https://webtrh.cz/diskuse/jak-mohl-cukrar-zacit-podnikat-ve-sve-domaci-kuchyni/#reply1266358
Velky amater
verified
rating uzivatele
11. 3. 2017 19:22:47
No mě by jen zajímalo jestli by něco takového prošlo. Ale podle většiny diskuzi asi nikoliv. Opravdu nerozumím tomu, proč nestačí prostě nerezové nádobí a člověk nemůže připravovat pokrmy doma. Ono těch možností je spousty, od pokrmů k pivu do baru, rozvozu či prodeje na školách či jakési kvality produktu (třeba vlastní stavy přes léto) třeba přes web nebo na zvonek. Takhle člověk nemůže vůbec využivat výrobních prostředků a kapitálu v malém. Ten korporativismus mě neskutečně štve...
11. 3. 2017 19:22:47
https://webtrh.cz/diskuse/jak-mohl-cukrar-zacit-podnikat-ve-sve-domaci-kuchyni/#reply1266357
Napsal Velky amater;1371491
No mě by jen zajímalo jestli by něco takového prošlo. Ale podle většiny diskuzi asi nikoliv. Opravdu nerozumím tomu, proč nestačí prostě nerezové nádobí a člověk nemůže připravovat pokrmy doma. Ono těch možností je spousty, od pokrmů k pivu do baru, rozvozu či prodeje na školách či jakési kvality produktu (třeba vlastní stavy přes léto) třeba přes web nebo na zvonek. Takhle člověk nemůže vůbec využivat výrobních prostředků a kapitálu v malém. Ten korporativismus mě neskutečně štve...
nejsem zastance blokace jakekoliv kreativity a snahy prividelat si prave trebas touto formou - v zahranici to v mnoha zemich funguje, zacnou jako deti a v dospelosti maji obrovske vyrobny
na druhou stranu nejsem zastance fronty na zachode pri akutni potrebe
Bohuzel politici nez aby vymysleli reseni mezi, tak to radeji zakazou a zregulujou na ruku velkovyrobnam, pro ktery jsou tihle maly podnikatele jen na obtiz
12. 3. 2017 00:42:41
https://webtrh.cz/diskuse/jak-mohl-cukrar-zacit-podnikat-ve-sve-domaci-kuchyni/#reply1266356
cargopro
verified
rating uzivatele
12. 3. 2017 07:54:58
druhá věc je ta, že se ti to doma vůbec dělat neoplatí- všichni v okolí co dělají podobné věci, mají už výrobny kde můžou pracovat efektivněji, zaměstnávat více lidí a mají pořešenou logistiku. Více vyrobíš za jednotku času, máš nižší cenu (větší přidanou hodnotu) na produkt. Nemluvím o výrobnách co zásobují "velkovýkrm", ale např o farmářích aj. kutilech co se tim snaží živit.
12. 3. 2017 07:54:58
https://webtrh.cz/diskuse/jak-mohl-cukrar-zacit-podnikat-ve-sve-domaci-kuchyni/#reply1266355
Velky amater
verified
rating uzivatele
12. 3. 2017 14:28:00
Napsal cargopro;1371543
druhá věc je ta, že se ti to doma vůbec dělat neoplatí- všichni v okolí co dělají podobné věci, mají už výrobny kde můžou pracovat efektivněji, zaměstnávat více lidí a mají pořešenou logistiku. Více vyrobíš za jednotku času, máš nižší cenu (větší přidanou hodnotu) na produkt. Nemluvím o výrobnách co zásobují "velkovýkrm", ale např o farmářích aj. kutilech co se tim snaží živit.
To jestli se to vyplatí bych nechal na posouzení každého, neboť každého čas je "jinak dráhy" a mnoho lidí třeba prokrastinuje na fb. Ta firma také začínala v panelaku s běžnou domácí kuchyňskou výbavou a dnes má obrat 80 milionů. Tady je prostě problém, že nestačí potravinářský průkaz, živnost a běžná kuchyň. Prostě člověk si nemůže nakodovat web a udělat třeba rozvoz svačin do školy, prodávat třeba nakládáný sýr do hospody nebo cokoliv jiného. Vždy musí odebírat od velkovyroby a pak až nasazovat marži na základě přidané hodnoty. Proto říkám že ten korporativismus a vůbec všechny ty omezení jsou postavené na hlavu. Žádné svobodné tržní prostředí zde prostě není..
12. 3. 2017 14:28:00
https://webtrh.cz/diskuse/jak-mohl-cukrar-zacit-podnikat-ve-sve-domaci-kuchyni/#reply1266354
cargopro
verified
rating uzivatele
12. 3. 2017 14:34:16
@Kruciano viz. "Žádné svobodné tržní prostředí zde prostě není.. " Je potřeba rozlišovat mezi svobodou a anarchií, pokud tě to ale táhne ke sporáku, vyzkoušej třeba účast v Prostřeno. Šmudlení v kuchyni není žádmé podnikání a 90-tá léta jsou už holt pryč, je potřeba koukat dopředu.
12. 3. 2017 14:34:16
https://webtrh.cz/diskuse/jak-mohl-cukrar-zacit-podnikat-ve-sve-domaci-kuchyni/#reply1266353
Velky amater
verified
rating uzivatele
12. 3. 2017 14:49:06
Napsal cargopro;1371623
@Kruciano viz. "Žádné svobodné tržní prostředí zde prostě není.. " Je potřeba rozlišovat mezi svobodou a anarchií, pokud tě to ale táhne ke sporáku, vyzkoušej třeba účast v Prostřeno. Šmudlení v kuchyni není žádmé podnikání a 90-tá léta jsou už holt pryč, je potřeba koukat dopředu.
"Je potřeba rozlišovat mezi svobodou a anarchií,"
Neni. Je přece diametrálně odlišné, jestli někoho zabiji a nebude takové chování regulovat zákon a nebo jestli nedodržím nějaké blbosti, které zbytečně omezují mou svobodu.
"pokud tě to ale táhne ke sporáku, vyzkoušej třeba účast v Prostřeno"
Zvažoval bych to kdyby to bylo pouze o gastronomii. Ovšem jít do televize, odhalit své soukromí a dostávat body podle nálady soutěžích a nevyhrát třeba za to nic mě neláká.
A perlička na závěr
"Šmudlení v kuchyni není žádmé podnikání"
Podnikání je přece jakákoliv činnost za primárním účelem dosažení zisku vykonávana na vlastní odpověďnost a svým jménem. To, že si každý představuje pod podnikáním firmu o desítkách zaměstnanců, neznamená že jiné činnosti nejsou podnikatelskou aktivitou.
12. 3. 2017 14:49:06
https://webtrh.cz/diskuse/jak-mohl-cukrar-zacit-podnikat-ve-sve-domaci-kuchyni/#reply1266352
cargopro
verified
rating uzivatele
12. 3. 2017 16:21:28
Napsal Velky amater;1371625
"Je potřeba rozlišovat mezi svobodou a anarchií,"
Neni. Je přece diametrálně odlišné, jestli někoho zabiji a nebude takové chování regulovat zákon a nebo jestli nedodržím nějaké blbosti, které zbytečně omezují mou svobodu.
"pokud tě to ale táhne ke sporáku, vyzkoušej třeba účast v Prostřeno"
Zvažoval bych to kdyby to bylo pouze o gastronomii. Ovšem jít do televize, odhalit své soukromí a dostávat body podle nálady soutěžích a nevyhrát třeba za to nic mě neláká.
A perlička na závěr
"Šmudlení v kuchyni není žádmé podnikání"
Podnikání je přece jakákoliv činnost za primárním účelem dosažení zisku vykonávana na vlastní odpověďnost a svým jménem. To, že si každý představuje pod podnikáním firmu o desítkách zaměstnanců, neznamená že jiné činnosti nejsou podnikatelskou aktivitou.
klidně někoho v extrémním případě zabít můžeš i kuchyňskou produkcí (salmonela, uplavice atd.) a od toho je hygiena, aby tomu zabránila. Co uděláš když přijde na kontrolu, sroluješ koberec v předsíni, nebudeš vozit zákusky výtahem kde chčijou psi atd. atd? Od toho jsme se trochu posunuli k jakýmsi hygienickým standartům a tam je jasný argument pro provozovnu (výrobnu) kde jsou nastaveny základní parmetry a nemuset improvizovat. Ještě jsi vlastně nic pořádně nezkusil, takže chápu že ti nedojde, že v takových podmínkách ani žádný zisk neuděláš, možná by ses naučil dělat bagety, chlebíčky nebo nevím o čem sníš, ale rozhodně to není o udržitelné ekonomice podnikání.
12. 3. 2017 16:21:28
https://webtrh.cz/diskuse/jak-mohl-cukrar-zacit-podnikat-ve-sve-domaci-kuchyni/#reply1266351
asd
verified
rating uzivatele
12. 3. 2017 16:43:14
Já ty příběhy tolik nežeru....Jak to bylo doopravdy, nevíme. A prezentovat se jako pohádku, kdy jsem začal s 15 korunami v kapse doma v kumbálu, to čteme dnes a denně. Občas to tak být může, ale že by dle těchto článků to tak měl každý druhý....no nevím, spíš to hezky a zajímavě vypadá.
12. 3. 2017 16:43:14
https://webtrh.cz/diskuse/jak-mohl-cukrar-zacit-podnikat-ve-sve-domaci-kuchyni/#reply1266350
marat
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
12. 3. 2017 17:20:58
Napsal cargopro;1371642
klidně někoho v extrémním případě zabít můžeš i kuchyňskou produkcí (salmonela, uplavice atd.) a od toho je hygiena, aby tomu zabránila. Co uděláš když přijde na kontrolu, sroluješ koberec v předsíni, nebudeš vozit zákusky výtahem kde chčijou psi atd. atd? Od toho jsme se trochu posunuli k jakýmsi hygienickým standartům a tam je jasný argument pro provozovnu (výrobnu) kde jsou nastaveny základní parmetry a nemuset improvizovat. Ještě jsi vlastně nic pořádně nezkusil, takže chápu že ti nedojde, že v takových podmínkách ani žádný zisk neuděláš, možná by ses naučil dělat bagety, chlebíčky nebo nevím o čem sníš, ale rozhodně to není o udržitelné ekonomice podnikání.
Myslíš stejnou provozovnu co měl Rohlík.cz? Myslíš že jsou jedinný? Byl jsi někdy ve velkovýrobě potravin? Tam dělají kolikrát typy, který vypadají že mají lepru a nikomu to nevadí....protože je všechno podle předpisů.
Dobrý jídlo se dá vyrobit i na kempingovém vařiči, to pochopili v normálních státech. Tady musíš mít průmyslovou kuchyň, že jsi zanedbaný prase, už nikdo neřeší.
12. 3. 2017 17:20:58
https://webtrh.cz/diskuse/jak-mohl-cukrar-zacit-podnikat-ve-sve-domaci-kuchyni/#reply1266349
cargopro
verified
rating uzivatele
12. 3. 2017 17:26:39
Napsal marat;1371653
Myslíš stejnou provozovnu co měl Rohlík.cz? Myslíš že jsou jedinný? Byl jsi někdy ve velkovýrobě potravin? Tam dělají kolikrát typy, který vypadají že mají lepru a nikomu to nevadí....protože je všechno podle předpisů.
Dobrý jídlo se dá vyrobit i na kempingovém vařiči, to pochopili v normálních státech. Tady musíš mít průmyslovou kuchyň, že jsi zanedbaný prase, už nikdo neřeší.
tak rohlík.cz je snad potravinový eshop, nebo i vyrábějí? Nicméně hygiena by měla být všude přísná kde se dělá s potravinami. Já jezdím někdy do pekáren a tam si to nikdo nelajzne. Vždycky se najdou prasata i to jsem viděl např ve výrobě škvarků, ale je to o lidech kdo co komu ještě toleruje.
12. 3. 2017 17:26:39
https://webtrh.cz/diskuse/jak-mohl-cukrar-zacit-podnikat-ve-sve-domaci-kuchyni/#reply1266348
Pokud prodáváš koncovým zákazníkům, tak nepotřebuješ zkolaudovanou provozovnu, ta je potřeba jen tehdy, pokud prodáváš do cukrárny třeba nebo restauracím.
12. 3. 2017 17:53:41
https://webtrh.cz/diskuse/jak-mohl-cukrar-zacit-podnikat-ve-sve-domaci-kuchyni/#reply1266347
Velky amater
verified
rating uzivatele
12. 3. 2017 17:55:03
Napsal cargopro;1371655
tak rohlík.cz je snad potravinový eshop, nebo i vyrábějí? Nicméně hygiena by měla být všude přísná kde se dělá s potravinami. Já jezdím někdy do pekáren a tam si to nikdo nelajzne. Vždycky se najdou prasata i to jsem viděl např ve výrobě škvarků, ale je to o lidech kdo co komu ještě toleruje.
To je právě ono. Možná by bylo dobré ještě instalovat do provozoven kamery, jestli se neskrabe kuchař v... ehm...a nemá neumyté ruce. Proto nevidím důvod proč to nemůže fungovat tak, že půjdu na úřad založím ŽL , zajdu pro potravinářský průkaz k doktorce, udělám web a ve své kuchyni třeba i v tom chromu, mohu vyrábět pokrmy na rozvoz. Možná by to bylo ve výsledku kvalitnější, než kde co jinde. Stejně tak se vsadím, že nemohu vzít dodávku natrhat zeleninu a prodávat ji na trhu. A co třeba provozování erotické koupele ve své koupelně , vsadím se ze i tam bych musel řešit tunu byrokracie. Je to hodně nadnesené, ale podnikatelských příležitosti je spoustu, ale je to už na začátku postavené na tom, aby to všem drobným podnikatelům znechutili a rozhodoval za ně stát. Koneckonců do montoven je potřeba stále nové pracovní síla...
---------- Příspěvek doplněn 12.03.2017 v 17:57 ----------
Napsal vodička;1371661
Pokud prodáváš koncovým zákazníkům, tak nepotřebuješ zkolaudovanou provozovnu, ta je potřeba jen tehdy, pokud prodáváš do cukrárny třeba nebo restauracím.
Takže mohu provozovat pizzerii na rozvoz z kuchyně?
12. 3. 2017 17:55:03
https://webtrh.cz/diskuse/jak-mohl-cukrar-zacit-podnikat-ve-sve-domaci-kuchyni/#reply1266346
Ale ty můžeš vařit a prodávat to lidem. Ty můžeš nabízet koupele u sebe doma.
Však jsou i služby na principu sdílenýho vaření, že někdo uvaří, dá nabídku do aplikace a někdo z okolí se tam staví pro porci, na to nejsou žádný velký restrikce.
12. 3. 2017 17:58:21
https://webtrh.cz/diskuse/jak-mohl-cukrar-zacit-podnikat-ve-sve-domaci-kuchyni/#reply1266345
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit