Zadejte hledaný výraz...

Import a prodej ručně vyráběných potravin z EU i mimo EU. Na co se připravit?

Dworza
verified
rating uzivatele
7. 12. 2015 11:46:37
Ahoj webtrznici,
pred nedavnem se mi zrodil v hlave napad na uzce zamerenej shop s potravinama/kosmetikou, ktery bych rad importoval - a to jak ze zemi EU, tak mimo EU. Jednalo by se o rucne vyrabeny ("farmarsky") potraviny a zaroven i o farmarsky ovoce/zeleninu. Tedy nelze pocitat s tim, ze by dodavatel (coz bude pravdepodobne nejaka rodinna farma par set-tisic km od Cech) mel ad hoc vyrizeny papiry pro Cechy.
Neco mi rika, ze s tim bude peknej oser a bude potreba vyridit spousty papiru. Nemate nekdo s necim podobnym zkusenosti nebo nevite, kam se obratit, ci kde zacit s nastudovanim toho, co je potreba vsechno zaridit? Use case je: importovat produkt/ovoce/zeleninu ze zeme (mimo) EU a v CR ho prodat (at uz pres e-shop nebo v kamenny prodejne) jako potravinu pripadne kosmetiku. Abych pravdu rekl, tak ja s timhle oborem nemam zkusenosti a netusim, kde zacit. Diky za prispevky.
PS: FAQ na SZPI jsem uz objevil, ale byl bych opravdu velice vdecny, kdyby nekdo umel prihrat odkaz, kde by to bylo shrnuto a sepsano vic lidsky, ne jen v paragrafech
7. 12. 2015 11:46:37
https://webtrh.cz/diskuse/import-a-prodej-rucne-vyrabenych-potravin-z-eu-i-mimo-eu-na-co-se-pripravit/#reply1157748
Lucie Haberlová
verified
rating uzivatele
7. 12. 2015 12:22:40
Při dovozu z EU je to jednoduché - kdo uvádí zboží na evropský trh, je zodpovědný za splnění všech podmínek uvedení na trh. Kdokoliv, kdo zboží již v EU koupí a přeprodá, už řeší jen české etikety a u kosmetiky povinnost notifikace české verze.
U dovozu ze třetích zemí (tedy mimo EU) je to horší - potraviny podléhají fyto/veterinární kontrole v místě vstupu do EU, u kosmetiky je třeba vypracovat zprávu o bezpečnosti přípravku (náklady na uvedení jednoho kosmetického produktu jsou kolem 6.000 - 10.000 Kč).
Pokud hledáte k importu ucelené informace, můžu Vás nasměrovat na svoji (lidsky psanou) knížku Jak začít podnikat v importu.
7. 12. 2015 12:22:40
https://webtrh.cz/diskuse/import-a-prodej-rucne-vyrabenych-potravin-z-eu-i-mimo-eu-na-co-se-pripravit/#reply1157747
Dworza
verified
rating uzivatele
7. 12. 2015 12:41:11
Diky za odpoved, nicmene bohuzel to neresi muj problem. Kdybych nakupoval standardne vyrabene potraviny, ktere jsou uz vyrobcem nejak balene a oznacene, tak bych si snad i nejak poradil sam.
Jak jsem ale zminoval, tak bych chtel importovat neco jako obdobu ceskych farmarskych potravin. Napr. rucne vyrabene syry, oleje, rybi pochoutky, nakladanou zeleninu apod. A tak nejak nepredpokladam, ze farmar v portugalsku/recku/turecku/kdekoliv jinde bude resit sam nejake testovani sveho vyrobku, nebo vyrobu etiket se slozenim, nez jej odveze na mistni trh a proda jej tam. Obavam se, ze muj problem je az moc konkretni na to, abych odpoved na to, jak jej resit, nasel popsanou v nejake knize. :(
A prave i diky tomu moc netusim, kde odkud zacit shanet informace.
7. 12. 2015 12:41:11
https://webtrh.cz/diskuse/import-a-prodej-rucne-vyrabenych-potravin-z-eu-i-mimo-eu-na-co-se-pripravit/#reply1157746
Sved
verified
rating uzivatele
7. 12. 2015 14:27:38
Mno, tak to Ti držím palce, a myslím, že se u toho pořádně zapotíš. Jenom Ti nastínim obludnosti české byrokracie : mám, krom jiných věcí, pronajatý malý penzion na hranicích se SRN. Už jsem měl samozřejmě kontrolu z ČOI, hygieny, potravinářská a zemědělská inspekce, finančák...ne najednou, ale za poslední dva roky. No a teď přišla kontrola z veterinární správy. (dlužno dodat, že zatím vše bez pokut a výhrad ) .
Moc jsem nechápal, proč mi do kuchyně leze hygiena, pak zemědělská inspekce a teď veterina. Prý kontroluje maso, mléko, med a vejce. Dodavatele, uskladnění, HACCP, alergeny v jídeláku a celkově kuchyň. Takže super, třetí instituce, která kontroluje v podstatě to samé...Ovšem to hlavní mělo teprve přijít. Velmi bedlivě jsem byl tázán na dodavatele, a pokud bych kupoval jakékoliv živočišné potraviny v nedalekém německu- takže maso, mléko, med, vejce a cokoliv z toho, i třeba eidam- tak bych měl dva dny předem nahlásit, co hodlám dovézt a v jaké ceně na veterinární správu. Takže jsem se milé paní zeptal, co jako mám dělat, když mi v sobotu odpoledne dojde třeba tvaroh a do Edeky nebo Aldi to mám dva kilometry a do českého supermarketu patnáct...no, krčila rameny, správně bych měl vše hlásit předem.
Takže pokud chceš vozit, co jsi nahoře uvedl, nedělám si iluze, že to bude sakra těžká bitva, protože tohle už je čistý absurdistán...
7. 12. 2015 14:27:38
https://webtrh.cz/diskuse/import-a-prodej-rucne-vyrabenych-potravin-z-eu-i-mimo-eu-na-co-se-pripravit/#reply1157745
Dworza
verified
rating uzivatele
7. 12. 2015 14:43:29
No tak nejak jsem uz upustil od napadu tahat sem i veci zivocisnyho puvodu...nicmene na strankach SZPI jsem nasel toto:
Dovoz potravin rostlinného původu
Za dovoz se považuje dovoz z tzv. třetí země, tj. země, která není členem EU. K dovozu potravin z třetí země nepotřebujete žádná speciální povolení ani certifikáty, pokud jsou dovážené potraviny bezpečné a nejedná se o potraviny, na které se vztahují přímo použitelné předpisy stanovující zvláštní podmínky pro dovoz.....
....Odpovědnost za to, že jsou dovážené potraviny bezpečné, nese vždy provozovatel potravinářského podniku. Jakým způsobem si bezpečnost svých výrobků zajistí, je na něm. Může si např. vyžádat od dodavatele v zahraničí laboratorní rozbory, nebo si je nechat udělat v některé z českých laboratoří akreditovaných pro vyšetřování potravin. Nemusí ale nic nikam ohlašovat ani nikoho žádat o souhlas.....
.....Všechny potraviny uváděné na trh v rámci EU musí splňovat obecné požadavky na označování stanovené nařízením (EU) č. 1169/2011, v platném znění.....
...coz nevypada zas tak blbe. Jeste jsem napsal na SZPI primo konkretni dotaz, jak by vypadal import olivovyho oleje a pomerancovy marmelady, tak uvidime, jak moc ochotny budou s odpovedi, a co z nich vyleze :))
Jinak s importem veci mam uz nejaky zkusenosti - importuju do Nemecka alkohol, takze vim, jaky obstrukce a papirovani s takovyma vecma jsou....a bohuzel uz vim i to, jaky umi bejt ostatni lidi z businessu kurvy a vyuzit nemeckej system na ochranu spotrebitelu na poskozeni konkurence. Je fakt, ze obcas jsou nektery narizeni EU spis k nasrani a hazej klacky pod nohy podnikatelum, nez aby ve finale efektivne pomahaly nejaky ze zucastnenych stran...Ale pokud na tebe chodi kontroly jen tak, a ne na udani, tak to jeste je ta lepsi varianta ;)
jen takovej offtopic: Kamarad mi vypravel, jak uz na nej dvakrat prisla inspekce, kvuli nevyhovujicim podminkach na pracovisti....na zaklade udani od zamestnance...kteryho nema - dela sam na sebe.... a nepredpokladam, ze by sam na sebe zavolal inspekci, ze se mu nezda, ze ma umyvadlo moc daleko od hajzlu :D
7. 12. 2015 14:43:29
https://webtrh.cz/diskuse/import-a-prodej-rucne-vyrabenych-potravin-z-eu-i-mimo-eu-na-co-se-pripravit/#reply1157744
profesor
verified
rating uzivatele
(33 hodnocení)
9. 12. 2015 12:57:01
Pokud půjde o zboží v rámci EU, tak to se nepovažuje za dovoz (volný pohyb zboží). Zboží musí být hlavně bezpečné a správně označené.
Budeš muset mít etikety v češtině s patřičnými údaji, viz zákona č. 110/1997 Sb.
Budeš muset mít zdravotní průkaz.
Pokud bys potraviny přebaloval do vlastního balení, tak se musíš registrovat jako potravinářský podnik.
Musíš samozřejmě mít oddělený sklad vyhovující hygieně, tzn. potraviny se nesmějí kontaminovat. Sklad musí být čistý, zdi bez padající omítky, pavučin, prachu. Při balení musíš mít čisté oblečení, rukavice atd.
Je to spousta voserů, ale třeba zrovna na SZPI pracujou celkem vstřícní lidé, kteří nebuzerujou ale poraděj ;).
9. 12. 2015 12:57:01
https://webtrh.cz/diskuse/import-a-prodej-rucne-vyrabenych-potravin-z-eu-i-mimo-eu-na-co-se-pripravit/#reply1157743
Dworza
verified
rating uzivatele
9. 12. 2015 17:09:04
@profesor:
Hygienicky podminky na skladovani a prodej jsou mi tak nejak jasny...
Jde mi spis o to, jak u potraviny, kterou nejakej strejc vyrobi x set km od Prahy zaridit to, aby se mohla legalne prodavat v CR. Ono by to bylo docela snadny zajistit, kdyby to byly potraviny z nejaky velky fabriky, ale kdyz to vztahnu treba na ten olivovej olej, tak tam se rok od roku muze menit slozeni latek, trvanlivost a miliony dalsich veci.....tak nejak se mi uplne nechce verit, ze lidi, co prodavaj u nas treba domaci marmelady, ochuceny oleje a ja nevim co a pak to prodavaj na farmarskych trzich, musi na vsechny svoje produkty mit atesty, zjisteny jejich nutricni slozeni, minimalni dobu trvanlivosti, vypsat alergeny a dalsi udaje, ktery jsou bezny na vyrobcich ze supermarketu...U olivovyho oleje je pak samostatnou kapitolou hodnoceni jeho jakosti.. jistym ukazatelem muze bejt jeho acidita, ale v potaz se IMHO bere i technologickej postup a docela by me zajimalo, jak bych to u takhle malyho dodavatele z druhyho konce Evropy mohl garantovat...
Asi mi nezbyde, nez si pockat na odpoved ze SZPI... :)
9. 12. 2015 17:09:04
https://webtrh.cz/diskuse/import-a-prodej-rucne-vyrabenych-potravin-z-eu-i-mimo-eu-na-co-se-pripravit/#reply1157742
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit