Zadejte hledaný výraz...

Zuckerberg chce snížit množství politického obsahu na Facebooku

V poslední době se Facebook stal pro mnohé místem, odkud se na ně valí politika, konspirace a nenávist. Tato sociální síť tak ztrácí na své oblíbenosti. Kvůli tomu chce zakladatel Mark Zuckerberg podniknout kroky na odpolitizování Facebooku.

Plány na změny urychlil útok na budovu Kongresu ve Washingtonu 6. ledna, když demonstranti a stoupenci Donalda Trumpa se na násilnostech domlouvali i na Facebooku. Několik sociálních sítí včetně Facebooku či Twitteru dočasně či trvale zablokovalo bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi přístup na své platformy kvůli porušení jejich norem zaměřených proti podněcování násilí. (Trump byl zablokován již na 13 velkých sociálních sítích)

Zuckerberg nyní prohlásil, že Facebook sníží množství politického obsahu na své platformě. Uvedl, že existuje mnoho skupin, které Facebook u sebe nechce, i když neporušují zásady platformy.

Facebook plánuje podle Zuckerberga omezit množství politického obsahu v news feedu. Společnost však stále pracuje na tom, jakým způsobem by se tato změna měla udát. Politické skupiny a diskuse na Facebooku zůstanou i přesto, že sociální síť dostává podle Zuckerberga silnou zpětnou vazbu od uživatelů, že nechtějí, aby ji ovládly hádky a politika.

Facebook rovněž oznámil, že přestane natrvalo a v globálním měřítku doporučovat svým uživatelům skupiny s politickou tématikou. K tomuto kroku přistoupila sociální síť dočasně loni v říjnu v období před americkými prezidentskými volbami kvůli obavám ze šíření klamavého či zavádějícího obsahu. Vyšetřování skupiny The Markup však odhalilo, že navzdory Zuckerbergovým tvrzením sociální síť v doporučování politických skupin pokračovala během celého ledna. Je proto otázkou, s jakou precizností bude přistupovat k novým slibům.

Veřejné skupiny na Facebooku dnes může vidět, vyhledávat a připojit se k nim prakticky kdokoli. Facebook dlouhodobě čelí kritice, aby doporučení skupin na základě algoritmů omezil. Problematické jsou v tomto ohledu zejména skupiny použity k šíření nenávisti, dezinformací či organizování extremistických aktivit.


Dále čtěte:

Bezos opustí funkci výkonného ředitele Amazonu

Druhá největší kryptoměna ethereum se dostala na nový rekord

Zdroj: independent.co.uk


Vydáno
4. 2. 2021
Tagy