Zadejte hledaný výraz...

Zavírání automobilek

Zavírání automobilek po celé Evropě

V celé Evropě pozastavují automobilky kvůli pandemii nemoci COVID-19 své výrobní linky. Zastavení většiny výroby oznámil Daimler, spolu s Nissanem, BMW a Fordem a dalšími.

Výrobu končí většina evropských producentů včetně největších koncernů Volkswagen PSA, ale i české závody. Nejméně čtrnáctidenní odstávka továren Daimleru kvůli aktuální pandemii koronaviru se bude týkat výroben osobních a lehkých i těžkých užitkových vozidel. Zastavení výroby by mělo být minimálně na 14 dní, u některých automobilek i na delší dobu.

Důvody k zastavení výroby jsou dva. Jedním z nich je ochrana pracovníků proti koronaviru a druhým nejistá dodávka dílů na výrobu. Kvůli chybějící dodávce byla dnes pozastavena výroba v továrně Hyundai, jelikož nepřijely kamiony s díly.

Podobná opatření provádí i v dalších zemích – Nissan v anglickém Sunderlandu, který je největší automobilovou výrobnou ve Velké Británii a automobilka Ford, která zavírá své továrny v Německu a Rumunsku. Továrna ve španělské Valencii je zavřená už od pondělí. Podle Automotive News měli tři z tamních zaměstnanců pozitivní test na COVID-19.

BMW zastavuje produkci, a to dokonce až na čtyři týdny. „Ode dneška uzavíráme naše evropské automobilové závody a závod Rosslyn v Jihoafrické republice. Přerušení produkce je zatím plánováno do 19. dubna,“ řekl šéf podniku Oliver Zipse v Mnichově.

V Česku se ve středu 18. března zastavily linky automobilky Škoda. Automobilka Toyota Peugeot Citroen Automobile (TPCA) přeruší svou výrobu v Kolíně již ve středu před půlnocí. Původní zastavení výroby měla v plánu až za týden 25. března.

Útlum tedy nastává v podstatě u všech automobilek v Evropě; všechny citují jako důvody ochranu zdraví svých zaměstnanců, nespolehlivost dodávek dílů.

Zdroj: novinky.cz


Vydáno
18. 3. 2020
Tagy