Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Zákazníci vám neplatí faktury? Víte, jak na ně?

Stát se to může úplně každému, kdo podniká. Někomu dodáte výrobek nebo službu, vystavíte mu fakturu a pak jen marně týdny nebo nebo dokonce měsíce čekáte na to, až vám ji proplatí. Pokud nemáte e-shop, na kterém musejí zákazníci zaplatit předem, může se rázem z úspěšného podnikání stát neúspěšné. Víte, co ale dělat a na koho se v této krizové situaci obrátit?

Většina současných e-shopů přímo vyžaduje nebo alespoň umožňuje platbu předem. Velké firmy dokonce někdy umožňují odklad platby jenom u těch klientů, s nimiž mají nějakou společnou historii. A možná patříte mezi osoby samostatně výdělečně činné, které prodávají své služby nejrůznějším klientům, jež nikdy osobně ani neviděli. Pak se snadno může stát, že vám někdo nezaplatí. Naletět podvodníkům ale může skutečně kdokoliv. Podvodníci totiž mají velmi vychytralé chování. Někdy si zboží nebo službu objednají několikrát za sebou a hned za ni také zaplatí. U dalších objednávek ale po vás tento podvodník může vyžadovat zboží či službu s tím, že zaplatí až později. Ale nakonec nezaplatí vůbec. Jenže co s tím? V systému vám visí nezaplacená faktura či faktury a peníze jsou v nedohlednu. Postupujte následovně.

1. Upomínka platby

Nejprve je dobré se zákazníkovi připomenout zasláním e-mailu. V něm mu připomeňte, že dluží tu a tu částku, která byla splatná ke dni tomu a tomu. Buďte zdvořilí a nedávejte na sobě, respektive na e-mailové konverzaci znát žádné rozrušení. Také nezapomeňte do e-mailu napsat, že se vůbec nic neděje a samozřejmě si uvědomujete, že se může stát, že zaplatit zkrátka zapomněl, a právě z tohoto důvodu posíláte tento e-mail.

2. Předžalobní výzva

Jestliže dotyčný zákazník nijak nereaguje, měla by již o upomínajícím e-mailu následovat takzvaná předžalobní výzva, která bude sepsána advokátem. Taková výzva musí být vytištěna na speciálním papíře s hlavičkou konkrétní advokátní kanceláře. Ostřílení podvodníci většinou dobře poznají, když si předžalobní výzvu napíšete sami a jenom napodobíte `advokátní` styl. Proto doporučujeme, abyste se domluvili se skutečným advokátem, který vám předžalobní výzvu napíše a zároveň poradí, co dělat dál.

3. Soud

Když zákazník nereaguje ani na předžalobní výzvu, nezbyde vám nic jiného, než se obrátit na soud. Ten může vydat takzvaný elektronický platební rozkaz. Jde o zjednodušený typ žaloby s nižším soudním poplatkem. Ten lze využít u dlužné částky do 1 000 000 Kč. Aby ovšem soud platební rozkaz vydal, budete mu muset předložit Žádost o vydání platebního rozkazu. Tu vám taktéž vyhotoví advokát. Navíc si nechte do platebního rozkazu vepsat i zaplacení úroku z prodlení, náklady na soudní řízení a v neposlední řadě také náklady na advokáta.

Dělá-li neplatící zákazník i nadále mrtvého brouka, soudu nic nebrání v tom, aby rozhodl ve váš prospěch a přiřkne vám nárok na dlužnou částku i vynaložené náklady na soud a advokáta. Neodvolá-li se dlužník u krajského soudu, musím vám dlužnou částku zaplatit a má to dokonce nařízené soudem.

4. Exekuční návrh

Někteří podvodníci mají skutečně hroší kůži a nezaleknou se ani soudního rozhodnutí. Vy však máte v ruce pravomocné rozhodnutí soudu, které vás opravňuje zaslat exekuční návrh spolu se soudním rozhodnutím jakémukoliv exekutorovi. Ten následně na dlužníka uvalí exekuci.

Existuje jiné řešení?

Jestliže ale nechcete celé toto martyrium absolvovat, požadujte od klientů vždy platbu předem. Nebo požadujte alespoň zálohu. Někdy však ani jedno z toho není možné, proto si, než začnete s někým spolupracovat, dotyčného nebo jeho firmu prověřte v insolvenčním a exekučním rejstříku. Oba vám o budoucím klientovi hodně prozradí. Zatímco insolvenční rejstřík je poskytován zdarma, exekuční rejstřík je sice veřejně přístupný, ale musíte si vytvořit vlastní účet a jakmile si budete chtít potenciálního dlužníka vyhledat, zaplatíte 60 Kč.

Ať už dotyčného najdete v insolvenčním nebo exekučním rejstříku, raději se mu vyhněte obloukem. Znamená to, že má na krku dluhy, které neplatí. Ve chvíli, kdy zjistíte, že vám některý z klientů neplatí a zároveň ho najdete v insolvenčním rejstříku, nemůžete po něm vymáhat peníze běžným způsobem. Je zapotřebí, abyste podali Přihlášku pohledávky do insolvenčního rejstříku přes elektronický formulář.

Nikdy boj o své peníze nevzdávejte. Mnoho lidí, kteří stále čekají na zaplacení své pohledávky, se nakonec rozhodlo své peníze nevymáhat. To však nahrává dlužníkům do karet, neboť pak mohou okrádat zase jiné podnikatele a firmy.


Vydáno
11. 7. 2023
Kategorie
Tagy