Zadejte hledaný výraz...

Volskwagen chce konkurovat automobilce Tesla

V rámci zajištění dostatečné dodávky pro své elektromobily Volkswagen plánuje do roku 2030 v Evropě šest továren na výrobu baterií. Zároveň se chce připravit na konkurenční boj s ostatními výrobci elektrických aut, jako například americká společnost Tesla. Firma to v pondělí oznámila na své prezentaci nazvané Power Day.

Továrny plánuje tato druhá největší automobilka na světě stavět samostatně nebo společně s partnery a jejich kapacita by měla být 240 gigawatthodin ročně.

„Elektromobilita se pro nás stala hlavním předmětem podnikání. Nyní systematicky integrujeme další etapy v hodnotovém řetězci,“ uvedl výkonný ředitel Herbert Diess. „Chceme si zajistit dlouhodobou čelní pozici v závodu o nejlepší baterii ve věku mobility s nulovými emisemi.“

Volkswagen rovněž oznámil, že chce spojit své síly s britskou ropnou společností BP a předními evropskými elektrárenskými společnostmi Enel a Iberdrola s cílem rozšířit veřejnou síť nabíjecích stanic pro elektromobily. Nedostatečná síť těchto stanic je považována za hlavní překážku v masovém rozšíření elektrických vozidel.

Co se týče baterií je Volkswagen v současnosti závislý na vnějších dodavatelích. Jeden závod má v německém Salzgitteru a druhý ve spolupráci s firmou Northwolt chystá v severním Švédsku. Další by pak mohl být ve Španělsku.

Tyto investice jsou také vnímány jako odpověď na plánovaný závod Tesly u Berlína, který by se měl podle šéfa Elona Muska stát největší továrnou na baterie na světě.

Volkswagen rovněž plánuje zavést standardizovaný typ článků, což by mělo snížit náklady na baterie u základních modelů až o 50 procent. Díky tomu by se elektromobilita mohla stát cenově dostupnou a dominantní technologií pohonu.

Švédský výrobce lithium-iontových baterií Northvolt současně oznámil, že získal od Volkswagenu na příštích deset let zakázku za více než 14 miliard USD (307,5 miliardy korun).


Dále čtěte:

BMW chce snížit emise CO2 při výrobě oceli o dva miliony tun

Volkswagen se spojil s Microsoftem, aby urychlil vývoj automatizovaného řízení

Zdroj: Reuters; DPA


Vydáno
15. 3. 2021
Tagy