Zadejte hledaný výraz...

Vláda schválila pozastavení EET

Vláda chce na čtyři měsíce pozastavit EET. Zavede zpětné umoření daňové ztráty nebo prominutí záloh.

Vláda včera jednomyslně schválila návrh ministerstva financí pozastavit povinnost elektronicky evidovat tržby (EET). Jde o reakci na ekonomické důsledky epidemie koronaviru a nouzového stavu. Týkat se to má podnikatelů spadajících do všech fází. Návrh v úterý 25.3.2020 projedná Sněmovna. Vláda dále zavede zpětné umoření daňové ztráty nebo prominutí záloh.

Opatření má trvat po dobu stavu nouze plus další tři měsíce, celkem tedy minimálně čtyři měsíce.

„S ohledem na další vývoj situace, zejména uzavření či omezení fungování části provozoven, by mohlo docházet i ke komplikacím pro nyní již evidující poplatníky, a to například při zajišťování technické podpory nebo aktualizací certifikátů,” vysvětlilo ministerstvo v tiskové zprávě.

Dočasné pozastavení EET má být podle dřívějšího sdělení resortu financí součástí druhého takzvaného liberačního balíčku. V jeho rámci mají být také prominuty červnové zálohy na daň z příjmu fyzických a právnických osob. „Červnová záloha se nebude vůbec hradit,“ shrnulo ministerstvo.

Ministerstvo také navrhuje plošné prominutí pokuty za pozdě podané daňové přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí nebo za pozdní uhrazení této daně. „Daňové přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí může být bez hrozby sankce podáno nejpozději do 31. srpna,“ dodal resort s tím, že současně mají být prominuty i úroky z prodlení a úroky z posečkání daně.

„Prominutím zálohy na daň z příjmů za druhé čtvrtletí letošního roku dává stát najevo naprostou solidaritu s podnikatelským sektorem,“ tvrdí ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Dále má být zaveden takzvaný institut Loss carryback, to znamená zpětné působení ztráty u daně z příjmů fyzických a právnických osob za letošní rok. Ztrátu bude možné zpětně uplatnit v daňovém přiznání za rok 2019 a 2018.

Na české podnikatele a ekonomiku tvrdě dopadá epidemie nemoci Covid-19, způsobované novým koronavirem. V reakci stát vyhlásil stav nouze. Zavřené jsou restaurace, hospody, kina nebo většina obchodů s výjimkou prodejen potravin, drogerií či lékáren.

Ministerstvo již dříve přikročilo k posunutí termínu pro podání daňového přiznání o tři měsíce. Podnikatelé však upozorňují, že fakticky nedošlo k posunutí termínu, jen k prominutí sankcí.

24.3.2020 I Zdroj: novinky.cz


Vydáno
24. 3. 2020
Tagy