Zadejte hledaný výraz...

Vláda nabízí úlevy, ale náhrady škody ne

Vláda nabízí úlevy, ale náhrady škody ne

V pondělí vláda schválila změnu režimu karantény, místo krizového zákona použila zákon o ochraně veřejného zdraví. Kvůli malé změně ale podnikatelé přijdou o možnost náhrady škody.

Živnostníci nebudou muset půl roku platit zálohy na sociálním a zdravotním pojištění, odloží se evidence tržeb a podnikatelům stát proplatí až 80 procent mezd jejich zaměstnanců.

Vláda schválila řadu úlev pro podnikatele více zde.

Hamáček také sdělil, že „Veškerá opatření, která vláda vydala v rámci stavu nouze se prodlužují do 1. dubna“.

Hamáček však nezmínil, že nejde o prodloužení, ale přijetí úplně nového opatření. Navíc podle jiného zákona než dosud.

Do 24. března se omezení pohybu osob a maloobchodního prodeje odkazovalo na krizový zákon, nově se ale už řídí zákonem o ochraně veřejného zdraví. Nevyhlásila ho navíc sama vláda. Vzala pouze na vědomí mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví. Na problém upozornil jako první webový portál Česká justice.

Detail nebo zásadní krok

Může se to zdát jako detail. Pro podnikatele jde ale o zásadní krok. Dle krizového zákona lze žádat o náhradu škody, v novém režimu avšak dle zákona o ochraně veřejného zdraví už ne.

Restaurace ještě v neděli měli právo na proplacení prošlých potravin, a mohly by uplatnit i nárok na ušlý zisk, stejně jako všichni ostatní podnikatelé, kteří doloží, že škody přímo souvisely s opatřeními, která vydala vláda. Podle nového opatření to už ale možné není.

Zákon o ochraně veřejného zdraví vůbec nepředpokládá, že by se nějaké škody v důsledku mimořádných opatření měly nahrazovat. Zinrák navíc připomíná, že na poli veřejného práva platí, že co není zákonem výslovně dovoleno, je zakázáno. I kdyby tak stát chtěl, nahrazovat škody podle zákona o ochraně veřejného zdraví nemůže.

Zdá se mi to jako taková právnická chytristika, kterou se stát vymaní z povinnosti hradit škody. Podle krizového zákona mají podnikatelé nárok na odškodnění, podle zákona o ochraně veřejného zdraví to není možné,“ dodává Zinrák.

Seznam Zprávy se proto obrátily s dotazem na Úřad vlády, proč k tomuto kroku přistoupil.

„Vláda jako ‚hlavní‘ krizový orgán probírá veškerá opatření v rámci nouzového stavu, která jsou navrhována. Řada opatření souvisí s ochranou veřejného zdraví a pro operativnější formu jsou tato po projednání ve vládě přijímána formou mimořádného opatření Ministra zdravotnictví,“ vyhnula se odpovědi mluvčí vlády Jana Adamcová.

Ministerstvo zdravotnictví si ale uvědomuje, že vláda podnikatelům vzala právo na náhradu škody. Kompenzace jsou však podle resortu dostatečné.

„Ano, krizový zákon a zákon o ochraně veřejného zdraví mají jiné režimy odškodňování. Vláda ale přijala celou řadu opatření s cílem podpořit podnikatele v době epidemie koronaviru,“ obhajuje opatření přijatá na základě zákona o ochraně veřejného zdraví mluvčí Ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Zdroj: Seznam zprávy; Česká justice


Vydáno
27. 3. 2020
Tagy