Zadejte hledaný výraz...

V rámci masivní hackerské kampaně byly zasaženi i zákazníci Microsoftu

Americká technologická společnost Microsoft uvedla, že přes 40 jejích zákazníků bylo přímým cílem masivní hackerské kampaně, za kterou podle odborníků stojí Rusko. Firma uvedla, že škodlivý kód nalezla i ve svých vlastních systémech. Odmítla však, že by je hackeři zneužili k napadaní dalších obětí.

Vláda USA se o původci hackerského útoku nevyjádřila. Podle agentury Reuters to nejspíš bude v rukou budoucího prezidenta Joe Bidena.

Napadenými zákazníky Microsoftu byly vládní agentury, think tanky, nevládní organizace a technologické společnosti. 80 procent z nich přitom pochází z USA, další pak pocházejí z Kanady, Mexika, Belgie, Španělska, Británie, Izraele a Spojených arabských emirátů.

Společnost uvedla, že počet a místa obětí nadále porostou. Útok podle jejího prezidenta a šéfa právního týmu Brada Smithe stále pokračuje a je pozoruhodný svým rozsahem, sofistikovaností a dopadem. Prohlásil, že současná kampaň svou vyspělostí připomíná dřívější kybernetické pokusy namířené proti USA a dalším západním státům, za nimiž podle úřadů stáli hackeři podporovaní Ruskem.

Zvláštní pozornost se upírá na reakci Donalda Trumpa, zejména kvůli tomu, že stále odmítá veřejně uznat, že do voleb v roce 2016 zasahovali ruští hackeři v jeho prospěch.

Nicméně není jasná ani reakce budoucího prezidenta Joe Bidena, který ve čtvrtek jen prohlásil, že viníky tohoto útoku potrestá a nebude nečinně stát tváří v tvář kybernetickým útokům na náš stát.

USA by podle agentury AP mohly nazvat veřejným viníkem Rusko. Mohly by na ně uvalit sankce, stíhat jednotlivé hackery, nebo zahájit vlastní kybernetickou kampaň vůči Kremlu.

Podle experta na kyberbezpečnost Davida Simona nedojde k žádné změně chování Kremlu, dokud USA nebudou své nepřátele významně trestat.

Dále čtěte:

Deset amerických států žaluje Google za porušení antimonopolních zákonů

Sony stahuje z obchodu PlayStation videohru polského výrobce

Zdroj: Reuters; AP


Vydáno
18. 12. 2020
Tagy