Zadejte hledaný výraz...

Úvěr pro Smartwings za 1,92 miliardy korun z většiny pokryje stát

Letecká společnost Smartwings získala úvěr za 1,92 miliardy korun, ze kterého 80 procent pokryje státní záruka. Úvěr poskytnou čtyři tuzemské banky. V pátek vyprší moratorium, které společnost chránilo před věřiteli. Dluh společnosti, z nichž většina je po splatnosti, činí přibližně 6,65 miliardy korun.

Přepravce uvedl, že finanční prostředky z nového úvěrového financování budou dlužníkem použity částečně na úhradu jeho splatných dluhů a převážně na financování dalšího provozu do přelomu května a června.

Úvěrové smlouvy jsou uveřejněny v registru smluv, pod kterých jde o dva úvěry. První z nich je za 710 milionů korun a druhý za 1,21 miliardy korun. Největší část poskytla UniCredit Bank (celkem 954 milionů korun), poté Komerční banka (602 milionů korun), ČSOB (254 milionů korun a Česká spořitelna (189 milionů korun).

Přes 1,03 miliardy korun z úvěru bude ovšem garantovat stát Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP).

Krize donutila Smartwings k propouštění již v loňském roce. Podle údajů firmu opustilo 481 pracovníků a další odešli na neplacené volno.

Tuzemská společnost ČSA, jež je dceřinou firmou Smartwings, v minulých týdnech skončila v úpadku. Na rozdíl od mateřské firmy nedosáhla na komerční úvěr a soud na její vlastní návrh v závěru února zahájil insolvenční řízení.


Dále čtěte:

Rolls-Royce vykázal loni ztrátu před zdaněním téměř 4 miliardy liber

Boeing po více než roce zaznamenal první pozitivní bilanci objednávek

Zdroj: ČTK


Vydáno
26. 3. 2021
Tagy