Zadejte hledaný výraz...

Twitter kvůli konspirační teorii maže tisíce účtů

Twitter ohlásil tvrdý postup proti obsahu spojenému s konspirační teorií QAnon, který se může dotknout více než 100 000 účtů. Za posledních několik týdnů již v této souvislosti smazala přes 7 000 účtů kvůli koordinovanému obtěžování jiných uživatelů a porušování dalších pravidel. Podobná opatření chystá i Facebook.

Co je QAnon?

QAnon je spiklenecká teorie, která se zrodila v čase zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem. Jejím ústředním pilířem jsou anonymní příspěvky zveřejňované postavou „Q“, kterou její následovníci považují za vysoce postaveného činitele vlády či zpravodajských služeb. Tyto příspěvky tvrdí, že desítky zástupců politických, podnikatelských i kulturních elit uctívají Satana a zneužívají děti.

Teorie, zrozená v pochybných zákoutích internetu, však později začala prosakovat do vrcholné politiky USA. Nejméně tři kandidáti do Kongresu za Republikánskou stranu vyjádřily QAnon podporu. Prezident Trump toto zatím neučinil, často ale na twitteru sdílí příspěvky od stoupenců konspirační teorie.

Opatření proti QAnon

Kdokoli tak může na Twitteru vytvořit nějakou spikleneckou teorii, poskytnout odkazy, které ji podporují a označit ji pomocí hashtagů QAnon, díky čemu ji šíří. Nikdo však nenese odpovědnost za to, co tato dezinformace může způsobit.

Twitter tak nyní přestane témata spojená s QAnon doporučovat v nabídce „Trendy pro vás“. Uživatelům přestane doporučovat sledování účtů napojených na hnutí a chce také zablokovat sdílení odkazů na toto téma. Mluvčí Twitteru sdělila médiím, že bude Twitter zakáže trvale činnosti lidem, kteří sdílí příspěvky o QAnon a porušují pravidla či obcházejí dřívější zákazy činnosti. Opatření by se tak podle ní měla dotknout zhruba 150 tisíc účtů.

„Tyto akce budou komplexně zaváděny tento týden,“ uvedla společnost. „Budeme pokračovat v přezkoumávání této činnosti v rámci našich služeb a v případě potřeby budeme znovu aktualizovat naše pravidla a jejich prosazování.“

Twitter již zablokoval přes sedm tisíc účtů

V této souvislosti už Twitter zablokoval více než 7 000 účtů, které přidávaly obsah související s QAnon. Společnost uvádí, že tak koná kvůli rostoucímu nebezpečí, které je s těmito aktivitami spojené. Odkazuje tak na koordinované obtěžování jednotlivých obětí. Stoupenci spiklenecké teorie byli v posledních měsících spojováni také s dezinformacemi kolem koronaviru a protestů proti policejní brutalitě.

Facebook hodlá provést podobná opatření příští měsíc

Iniciativa Twitteru je americkými médii označována za bezprecedentní, alespoň co se týče rozsahu. Proti obsahu spojenému s QAnon nedávno zakročil i Facebook, který ze své platformy odstranil desítky účtů a stránek kvůli podezření ze snahy ovlivnit výsledek amerických voleb. Opatření v podobném rozsahu prý hodlá provádět v příštím měsíci.

Dále čtěte:

Disney se přidal do bojkotu reklamy na Facebooku

Počet případů COVID-19 ve světě překonal 15 milionů

Zdroj: CNN; CNBC


Vydáno
22. 7. 2020
Tagy