Zadejte hledaný výraz...

Tržby ve službách pokračují v poklesu

Český statistický úřad (ČSÚ) v pondělí uvedl, že tržby ve službách v prvním čtvrtletí poklesly meziročně o 8,4 procenta. Nižší tržby zaznamenala všechna odvětví s výjimkou informačních a komunikačních činností. Nejvýraznější propad byl u cestovního ruchu, kde se tržby propadly meziročně o více než 70 procent.

Ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková uvedla, že i v prvním čtvrtletí tohoto roku pokračoval meziroční pokles tržeb většině sledovaných odvětví. Nejvýraznější byl v odvětvích spojených s cestovním ruchem, opatření však zasáhla i filmový a hudební průmysl. Téměř o čtvrtinu se však tržby zvýšily u poštovních a kurýrních činností.

Tržby v ubytování, stravování a pohostinství zaznamenaly meziroční pokles o tři pětiny, propad v ubytování byl výrazně vyšší.. Zatímco v pohostinství nešlo ani o polovinu loňských hodnot, u ubytování šlo o pokles až o 76,5 procenta.

Opatření proti koronaviru se dotkla i některých dopravců – v letecké dopravě šlo o pokles o téměř 58 procent.

Cestovní ruch, nejpostiženější odvětví, bylo výrazně diferencované. Hotely totiž například přišly mezičtvrtletně o téměř třetinu tržeb, restaurace o desetinu, cestovní kanceláře a letecké společnosti se však již podle analytiků pomalu odrážejí ode dna.

V příštích měsících budou meziroční údaje vzhledem k situaci v minulém roce méně relevantní. Výkony služeb se totiž budu srovnávat s nízkým loňským základem. Víc o trendu oživení či stagnace tak poví meziměsíční či mezičtvrtletní údaje.

Dále čtěte:

Nahlížení do katastru nemovitostí bude složitější

Na čem firmy díky pandemii ušetřily?

Zdroj: ČSÚ; ČTK


Vydáno
10. 5. 2021
Tagy