Zadejte hledaný výraz...

Trump má v plánu zakázat aplikaci TikTok

Americký prezident Donald Trump prohlásil, že má v plánu na území USA zakázat aplikaci TikTok. Americké úřady se obávají, že by aplikace, vlastněná čínským technologickým gigantem ByteDance, mohla sloužit čínským zpravodajským službám, které jsou v zemi kontrolované komunistickou stranou.

S tím, jak se vztahy mezi USA a Čínou zhoršují v oblasti obchodu, kybernetické bezpečnosti a šíření koronaviru, se TikTok objevil jako rozhodující bod ve sporu mezi těmito dvěma největšími světovými ekonomikami.

„Co se TikToku týká, ve Spojených státech ho zakážeme,“ uvedl Trump před novináři na palubě letadla Air Force One. Dodal, že na to využije nouzové ekonomické síly či exekutivu. Zákaz, o němž poprvé veřejně informoval v pátek večer, chce uvést v platnost již dnes během soboty.

Americké úřady se obávají, že by aplikace mohla sloužit čínským zpravodajským službám. Zákazem TikToku Trump odmítl potenciální odkoupení aplikace společností Microsoft od čínské společnosti ByteDance.

Přestože se jedná o čínskou aplikaci, není TikTok v samotné Číně dostupný. Společnost ByteDance, která aplikaci vlastní, se prezentuje jako zcela nezávislá na čínské vládě. TikTok původně v prohlášení uvedl, že nebude komentovat spekulace a věří v dlouhodobý úspěch aplikace. Na žádost o vyjádření k výrokům amerického prezidenta nereagoval stejně jako firma ByteDance.

Podle dostupných dat si TikTok, aplikaci vlastněnou techologickým gigantem ByteDance, stáhly už více než dvě miliardy lidí po celém světě. Za první čtvrtletí roku 2020 byla vůbec nejstahovanější aplikací na celém světě.

Aplikace TikTok byla na začátku července zakázána indickou vládou a společně s ní i další desítky aplikací pocházejících z Číny. Důvodem byly ozbrojené střety obou asijských zemí na hranicích. ByteDance tak na digitálním trhu ztratil podstatnou část svých uživatelů.

TikTok už také nemohou používat obyvatelé Hongkongu kvůli nedávno přijatému zákonu o národní bezpečnosti, který totiž mimo jiné zbavuje Hongkong internetových svobod, které doposud měl oproti pevninské Číně.

Dále čtěte:

Technologičtí giganti během pandemie posílili

Česká ekonomika podle ČSÚ klesla o 10,7 procenta

Zdroj: CNN; investing.com; CNBC


Vydáno
1. 8. 2020
Tagy