Zadejte hledaný výraz...

Trump dal Microsoftu 45 dní na převzetí TikToku

Americký prezident Donald Trump dal Microsoftu 45 dní na to, aby se s ByteDance dohodl na odkoupení aplikace TikTok. Trump, který v pátek hrozil zákazem aplikace, se původně stavěl i proti převzetí aplikace společností Microsoft.

Společnost Microsoft v neděli oznámila, že má v úmyslu dohodnout se na nákupu aplikace od svého čínského majitele ByteDance, do 15. září. Toto datum měl stanovit Americký výbor pro zahraniční investice (CFIUS), který hodnotí transakce z hlediska národní bezpečnosti.

V pátek americký prezident prohlásil, že chce aplikaci na území USA zakázat. Americké úřady se totiž obávají, že by aplikace, vlastněná čínským technologickým gigantem ByteDance, mohla sloužit čínským zpravodajským službám. (Trump má v plánu zakázat aplikaci TikTok)

Podle agentury Reuters změnil Trump svůj názor pod vlivem poradců a prominentních republikánů, kteří varovali, že by zákaz mohl vyvolat vlnu nespokojenosti mezi mladými Američany, a to zrovna nedlouho před listopadovými prezidentskými volbami.

Navrhovaná akvizice společnosti TikTok, která se může pochlubit 100 miliony uživatelů v USA, by pro Microsoft byla příležitostí stát se konkurentem obrů sociálních médií jako jsou Facebook nebo Snap. Microsoft také vlastní profesní sociální síť LinkedIn.

Čínská média mezitím informovala, že se ByteDance stala obětí amerického „lovu čarodějnic“. Zdůrazňují také, že Washington neposkytl žádné důkazy o tom, že by TikTok skutečně představoval hrozbu pro národní bezpečnost Spojených států.

Dále čtěte:

Technologičtí giganti během pandemie posílili

WHO: COVID-19 se v současnosti nejvíce šíří mezi mladými lidmi

Zdroj: Reuters


Vydáno
3. 8. 2020
Tagy