Zadejte hledaný výraz...

TikTok podal žalobu na americkou vládu

Čínský provozovatel aplikace TikTok v pondělí podal žalobu na amerického prezidenta Donalda Trumpa, americké ministerstvo obchodu a šéfa resortu Wilbura Rose. Čínské společnosti ByteDance, mateřské společnosti aplikace, totiž vadí kroky Trumpovy administrativy proti jejímu provozu ve Spojených státech.

Americký prezident vydal k činnosti Tiktoku dva exekutivní příkazy. V prvním z nich zakázal jakoukoli transakci s TikTokem v USA. Nařízení se týkalo i platformy WeChat, kterou vlastní technologický gigant Tencent. Ve druhém příkazu paak nařídil společnosti ByteDance, aby americké aktivit TikToku prodala do 90 dní.

Trumpova administrativa se dlouhodobě obává, že čínské vlastnictví firmy představuje riziko pro národní bezpečnost, protože by čínská vláda mohla získávat informace o amerických občanech. To však společnost dlouhodobě odmítá a tvrdí, že Peking přístup k datům nemá.

V dnešní tiskové zprávě TikTok Trumpova rozhodnutí kritizoval. Bez řádného procesu a bez jakýchkoli důkazů tak budou podle platformy o práva zkráceni uživatelé. „Výrazně nesouhlasíme s postojem vlády, že TikTok ohrožuje národní bezpečnost,“ uvedla společnost.

O převzetí jejích aktivit ve Spojených státech a dalších zemích jedná s ByteDance softwarová firma Microsoft. Podle informací vede čínská firma jednání také se společnostmi Twitter a Oracle. TikTok má ve Spojených státech 100 milionů uživatelů.

TikTok se stává novým ohniskem sporu mezi dvěma největšími ekonomikami světa. Vztahy mezi USA a Čínou se v posledních letech zhoršily kvůli obchodu, autonomii Hongkongu, kybernetické bezpečnosti a šíření nového koronaviru.

Dále čtěte:

Růst důvěry v českou ekonomiku výrazně zpomalil

Nejdůležitější zprávy o koronaviru v Česku

Zdroj: Reuters


Vydáno
25. 8. 2020
Tagy