Zadejte hledaný výraz...

TikTok plánuje vytvořit v USA 10 tisíc pracovních míst

Populární aplikace TikTok, kterou provozuje čínská společnost ByteDance, v úterý oznámila, že během příštích let hodlá ve Spojených státech vytvořit 10 tisíc pracovních míst, což je výrazný nárůst ze 1 400 zaměstnanců, které v současné době v zemi má. Oznámení však přichází v době, kdy TikTok čelí rostoucí kritice za nakládání s uživatelskými daty a jejími vazbami na Čínu prostřednictvím jejich mateřské společnosti ByteDance.

Mluvčí společnosti TikTok uvedl, že se bude jednat o dobře placená místa, která pomohou aplikaci pokračovat v budování zábavných a bezpečných zážitků a ochraně soukromí celé jejich komunity. TikTok rovněž uvedl, že již letos ztrojnásobil svou pracovní sílu v USA. Nová pracovní místa by se měla týkat států jako Kalifornie, Texas, Florida a New York. Měla by se týkat zaměření na oblast prodeje, moderování obsahu, inženýrství a podpory zákazníků.

Obranná TakTika

Oznámení o pracovních příležitostech by se však v tuto chvíli mohlo zdát jako součást širší obranné taktiky, kterou TikTok vede po obvinění, že představuje národní bezpečnostní riziko. Američtí zákonodárci se totiž obávají, že by si čínská vláda mohla najít cestu k uživatelským datům společnosti. Šéf americké diplomacie Mike Pompeo tento měsíc novinářům řekl, že využití aplikace by doporučil jen tomu, kdo „chce své soukromé informace poskytnout čínské komunistické straně“.

Ohrožení národní bezpečnosti nebylo prokázáno

TikTok již dříve uvedl, že ukládá svá uživatelská data z USA na domácím trhu a na zálohy v Singapuru. Odborníci na kybernetickou bezpečnost již dříve sdělili, že obavy z národní bezpečnosti nejsou prokázány. Trumpova správa uvedla, že řeší zákaz TikToku v USA, i když není jasné, jak by se to mohlo uvést v praxi. Prezident Donald Trump uvedl, že zákaz aplikace by mohl být dobrou odvetou za postup Číny v souvislosti s pandemií koronaviru.

Zákonodárci v pondělí hlasovali, aby se TikTok zakázal americkým vládním zařízením. Hlasování o návrhu se uskutečnilo v rámci hlasování o balíčku změn zákona o povolování národní obrany.

Distanc aplikace od Číny

TikTok na tomto základě podnikl další kroky, aby se ještě více distancoval od Číny. Nedávno najal amerického generálního ředitele. Potvrdil také plánovanou restrukturalizaci a zřízení centrály pro TikTok mimo Čínu.

Dále čtěte:

Blíží se konec populárního TikToku?

Oxfordská vakcína proti COVID-19 vykázala pozitivní výsledky

Zdroj: CNN; Reuters


Vydáno
21. 7. 2020
Tagy