Zadejte hledaný výraz...

Testování agenturních pracovníků ve firmách

Vláda schválila povinné testování ve firmách od 3. března. Podniky nad 250 zaměstnanců tak budou muset do 12. března otestovat všechny lidi. Mnohé podniky však nyní s pracovními agenturami řeší, kdo se má postarat o testování najímaných dělníků.

Nejčastěji jsou agenturní zaměstnanci právě ve výrobě, v automobilovém průmyslu, v call centrech a servisních centrech a na administrativních pozicích. V manuálu pro testování firmách však nebyli agenturní zaměstnanci přímo zmínění. Podle povinnosti by však testování měli zajistit agenturní zaměstnavatelé, pokud mají více než 250 zaměstnanců.

Šéfka největší tuzemské personální agentury Manpower Group Jaroslava Rezlerová pro SZ Byznys uvedla, že zodpovědnost za testování svých lidí má firma. Neměla by tak neotestované vůbec pustit na pracoviště. Podle ní se v současnosti objevují případy, kdy se o testování stará agentura, ale také i firma, pro kterou agenturní pracovníci pracují.

Pracovníci, za které firma neplatí odvody na zdravotní pojištění by se měli nechat testovat prostřednictvím testovacích center, protože na jejich testování nelze požadovat dotaci od zdravotní pojišťovny. Testování prostřednictvím testovacích center je navíc poskytováno každé tři dny zdarma.

Testovací místa jsou však podle Rezlerové zahlcená, takže pokud vláda chce testovat lidi z menších firem, měla by rozhodně navýšit kapacity testovacích míst.

Většina pracovních agentur dodává pracovní sílu od velkých firem – je tedy více případů, kdy se o testy stará skutečný zaměstnavatel. Rezlerová však varuje před kolapsem, jakmile se bude povinnost testovat vztahovat i na menší firmy. Od pátku by totiž měly testovat firmy od 50 do 249 zaměstnanců.

Dotace ve formě 60 korun na test je navíc podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Radka Špicara opravdu minimální. Investice do testů proti koronaviru podle něj nepředstavuje velký problém pro velké podniky, pro malé a střední firmy však představuje zátěž, obzvlášť v době, kdy bojují s hospodářskou krizí.

Cena testů na trhu velmi často pohybuje ve dvojnásobné výši příspěvku. Mimo jiné by to mohlo vést k tomu, aby si nakupovaly levnější testy, které ale nemají takovou průkaznost.


Dále čtěte:

Povinné testování ve firmách od 3. března

Finanční správa spustila online služby finančních úřadů pro veřejnost

Zdroj: Seznam Zprávy, mzcr.cz; ČTK


Vydáno
4. 3. 2021
Tagy