Zadejte hledaný výraz...

Termíny platí: kontrolní hlášení k 25.3.2020, daň z příjmu k 31.3.2020

Termíny platí: kontrolní hlášení k 25.3.2020, daň z příjmu k 31.3.2020

Redakce právní a účetní poradny Webtrh.cz pro Vás připravila stručné shrnutí povinností, které máte a které se ve skutečnosti nezměnily. Stručné shrnutí a krátké video s vysvětlením níže.

  1. Termín odevzdání daní zůstává. Tedy do 1.4.2020 musíte podat daňové přiznání s tím, že vláda přislíbila odpuštění sankcí za pozdní podání přiznání k dani a za pozdní úhradu daně, toto bylo výslovně řečeno. Není třeba žádat odklad, ale musíte být schopni zpětně doložit, že z důvodu XY jste nebyli schopni přiznání podat či uhradit.
  2. Kontrolní hlášení a přiznání DPH – termín podání zůstává stále stejný, lze však požádat o prodloužení lhůty pro odevzdání. Žádost o odložení je zpoplatněna a žádosti nemusí být vyhověno. Povinnost doložit překážku je na Vaší straně.

Vždy musíte být schopni doložit překážku, na základě které jste výše uvedenou povinnost nebyli schopni splnit. Toto je základem pro pravděpodobné odpuštění sankce za pozdní podání či úhradu.

  1. Nová vlna EET: ten kdo přijímá hotovost má povinnost zaregistrovat se do 1.5.2020, vláda přislíbila, že kontroly FÚ budou odloženy do srpna 2020, ale povinnost registrovat se zůstala.
  1. Zálohy na daň – můžete požádat o její odložení nebo úplné odpuštění.

Závěrem si dovolíme poradit, abyste dodržovali platné zákony, ty samozřejmě stále platí! Ministryně financí může plošně nařídit odpuštění některých sankcí, ale přesné znění stále není zveřejněné a tak nejsnazší cestou, jak se vyhnout dalším finančním ztrátám, je splnit všechny zákonné povinnosti včas.

10 minutový příspěvek, srozumitelně vysvětlené povinnosti a možné následky nedodržení zákona naleznete zde:

Tomáš Kučera a Zdeněk Vondrák, převzato z pořadu Právní a daňový pohled na to, jak koronavirus ovlivňuje práci makléřů – celý pořad zde.


Vydáno
22. 3. 2020
Tagy