Zadejte hledaný výraz...

Technologičtí giganti během pandemie posílili

Den poté, co šéfové společností Amazon, Apple, Google a Facebook čelili ostrým útokům zákonodárců v Kongresu, se ukázalo, že během pandemie jejich vliv sílí. Větší poptávka po internetových službách se odrazila i na ekonomických výsledcích této takzvané velké čtyřky.

Facebooku se zdvojnásobil zisk

Facebook ve čtvrtek uvedl, že počet aktivních měsíčních uživatelů v období od dubna do června vzrostl na 2,7 miliardy. Společnost uvedla, že toto číslo odráží zvýšenou angažovat lidí na sociálních sítích. Ve druhém čtvrtletí se jí také zdvojnásobil čistý zisk na 5,18 miliardy dolarů z 2,62 miliardy dolarů před rokem.

Amazon se dostal na rekord

Technologické společnosti Amazon ve druhém čtvrtletí vzrostl zisk na 5,2 miliardy dolarů. Ačkoli firma nevylučovala, že kvartál uzavře se ztrátou, protože za ochranné pomůcky pro zaměstnance a další opatření kvůli pandemii covidu-19 utratila čtyři miliardy dolarů, vykázala nakonec rekordní zisk za 26 let své existence.

Výsledky společnosti Apple

Applu se ve druhém čtvrtletí letošního roku podařilo dosáhnout tržeb ve výši 59,7 miliard dolarů a čistého čtvrtletního zisku ve výši 11,25 miliard dolarů. Meziročně si tak polepšil o 5,9 miliardy. Za poslední čtvrtletí tak společnost vykázala nárůst tržeb o 11 procent. Výkonný ředitel Tim Cook označil výsledky za důkaz o důležité roli, kterou hrají produkty Apple v životě jejich zákazníků, a to i v nejistých dobách.

Google byl ve druhém čtvrtletí výjimkou

Společnost Alphabet, mateřské společnosti Google, byla v druhém čtvrtletí výjimkou a poprvé jí klesly čtvrtletní výnosy. Pokles byl sice velmi nízký, naznačuje však oslabení trhu s reklamou a zároveň připomíná, že ekonomika bojuje s mnohem většími problémy, než tomu bylo v době krize v roce 2009. Zisk společnosti se ve druhém čtvrtletí propadl meziročně o 30 procent na 6,96 miliardy dolarů.

Silný růst příjmu těchto společností vyniká v době, kdy zbytek USA naopak klesá. Americká ekonomika se ve druhém čtvrtletí meziročně snížila o 32,9 procenta. Jedná se tak o nejhlubší propad v zaznamenané historii. (Americká ekonomika zažila historický propad)

Technologičtí giganti při slyšení v Kongresu

Šéfové Facebooku (Mark Zuckerberg), Amazonu (Jeff Bezos), Applu (Tim Cook) a Alphabetu (Sundar Pichai) čelili ostrým útokům ze strany zákonodárců ve středu při slyšení v právním podvýboru Sněmovny reprezentantů pro antimonopolní záležitosti. Šéfové tzv. velké čtyřky se snažili vyvracet obvinění, že jejich společnosti zneužívají oblibu svých produktů k tomu, aby dusili konkurenci a brzdili inovace. Všichni čtyři se slyšení účastnili prostřednictvím videokonference.

Detailní zpráva ohledně obvinění vznesených antimonopolním podvýborem proti čtveřici platforem a doporučení, která se budou týkat omezení jejich moci na trhu, by mohla být podle agentury Reuters zveřejněna koncem léta nebo na podzim.

Dále čtěte:

Česká ekonomika podle ČSÚ klesla o 10,7 procenta

Nová strategie testování na COVID-19 v ČR od podzimu

Zdroj: CNN; BBC; Reuters


Vydáno
31. 7. 2020
Tagy