Zadejte hledaný výraz...

Smartwings a ČSA loni přepravily o více než 80 procent cestujících méně

Skupina Smartwings, do které patří aerolinky Smartwings a ČSA, v loňském roce přepravila 1,8 milionu lidí, což je meziročně o 81,5 procenta méně. Tento obrovský propad způsobila koronavirová krize, během níž skupině klesly tržby až o 90 procent.

Skupina kvůli krizi v loňském roce rozhodla o propuštění až 600 zaměstnanců a žádala o pomoc i stát. V současnosti využívá mimořádného moratoria pro odklad splátek dluhů, který společnost chrání před kroky věřitelů.

V loňském roce razantně klesl i letový provoz. Skupina loni vypravila jen 13 500 letů, což představuje meziroční pokles o 78,4 procenta.

Začátek minulého roku se přitom podle generálního ředitele Smartwings Romana Vika pro leteckou společnost vyvíjel dobře. Na jaře však musela čelit bezprecedentním krizi v letectví. Z tohoto důvodu byla společnost nucena přistoupit k realizaci velmi razantních úsporných opatření. V rámci úsporných opatření skupina rozhodla o postupném propuštění až 600 zaměstnanců, tedy skoro čtvrtiny z celkového počtu pracovníků. Týkalo se to pilotů, stevardů i administrativních pracovníků.

Skupina na jaře zastavila všechny své lety z Česka. Během roku se provoz sice obnovoval, na předkrizovou úroveň se však doposud nevrátil. Během podzimu nastalo další rušení letů.

Smartwings Group patří do skupiny Unimex Group, kterou vlastní podnikatelé Jiří Šimáně a Jaromír Šmejkal. Téměř poloviční podíl v dopravci drží čínská investiční společnost Citic Europe.


Dále čtěte:

Ryanair kvůli pandemii ruší další lety

Kultovní značka Dr. Martens plánuje vstup na londýnskou burzu

Zdroj: ČTK


Vydáno
13. 1. 2021
Tagy