Zadejte hledaný výraz...

Šéf TikToku Mayer odchází z funkce po necelých třech měsících

Šéf aplikace TikTok Kevin Mayer kvůli velkému politickém tlaku z Bílého domu opouští firmu po necelých třech měsících. K rezignaci se Mayer rozhodl v době, kdy aplikaci hrozí zákaz provozu ve Spojených státech. Dočasně ho má nahradit šéfka pro operace v USA Vanessa Pappasová.

Do čela TikToku se Mayer postavil 1. června. Zároveň se stal i provozním ředitelem mateřské společnosti ByteDance. Předtím působil v mediální společnosti Walt Disney, kde byl zodpovědný za streamovací služby.

TikTok v emailovém prohlášení potvrdil Mayerův odchod a dodal, že změna politického prostředí v posledních měsících výrazně změnila rámec jeho úloh. Zakladatel a šéf společnosti ByteDance Čang I-ming v jiném dopisu uvedl, že firma se snaží rychle vyřešit problémy, kterým v současnosti čelí, především tedy v USA a Indii.

Tažení proti TikToku

TikTok patří čínskému technologickému gigantu ByteDance. Americký prezident Donald Trump tento měsíc firmě nařídil, aby aktivity TikToku v USA do 90 dní prodala. Pokud se tak nestane, hodlá tyto aktivity zakázat. Jeho nařízení, které by mělo začít v polovině září, zakazuje občanům USA realizovat transakce s TikTokem a jeho mateřskou společností ByteDance.

Trump toto tažení zdůvodňuje obavami o národní bezpečnost, protože čínská vláda může od této čínské firmy získávat informace o amerických občanech. To však společnost dlouhodobě odmítá. TikTok se navíc před několika dny rozhodl zažalovat Trumpovu administrativu za tato nařízení.

Firma Bytedance nyní rovněž jedná o prodeji aktivit TikToku v USA americké softwarové firmě Microsoft.

Dále čtěte:

TikTok podal žalobu na americkou vládu

Vývoj situace s koronavirem v Česku

Zdroj: Reuters


Vydáno
27. 8. 2020
Tagy