Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Roy Makai: zapomenutá legenda nizozemského fotbalu

Roy Makai je útočník, který během své 17leté kariéry hrál za Vitesse, Tenerife, Deportivo, Bayern Mnichov a Feyenoord. Byl jedním z nejplodnějších útočníků své generace, ale zároveň hrál za nizozemskou reprezentaci v době, kdy měli Orange mnoho dalších vynikajících útočných fotbalistů. Z tohoto důvodu nebyl Makai na mezinárodní scéně schopen dosáhnout stejných výšek jako na klubové úrovni. Ale jeho úspěchy ve Španělsku a Německu si zaslouží zvláštní pozornost a obdiv.

Cesta na vrchol ve Španělsku

Makai začal svou profesionální kariéru v roce 1993 ve Vitesse, kde během čtyř sezón vstřelil 42 gólů ve 112 zápasech. V roce 1997 se přestěhoval na Tenerife a ve své první sezóně v Primeře skóroval pouze 7krát ve 36 zápasech. Ale o rok později Roy vstřelil 14 gólů a zapsal se mezi 10 nejlepších střelců španělského šampionátu.

Další zastávkou v Makayově kariéře bylo Deportivo. V sezóně 1999/2000 nastřílel 22 branek ve 36 zápasech a pomohl Galicijcům stát se poprvé v historii mistrem Španělska. A v soutěži 2002/03 se Nizozemec stal s 29 góly nejlepším střelcem Příklady, před Ronaldem a Nikhatem. Makai byl také uznán jako vítěz Zlaté kopačky, ceny pro nejlepšího střelce evropských šampionátů.

Roky v Bayernu a návrat domů

V létě 2003 se o služby produktivního útočníka zajímalo mnoho špičkových klubů, včetně Manchesteru United a Chelsea. Makai si ale pro mnohé nečekaně vybral Bayern. Nizozemec strávil čtyři sezóny v Mnichově, vyhrál dva ligové tituly, dva německé poháry a dva německé superpoháry.

Makai také dosáhl jedinečného úspěchu, stal se nejrychlejším gólem v historii Ligy mistrů. 7. března 2007 trefil branku Realu Madrid v 10. sekundě zápasu a vy jste si na to mohli vsadit, pokud jste splnili mostbet přihlášení.

V roce 2007 se 32letý Makai vrátil do své vlasti – Feyenoordu. Zpočátku zůstal vysoce produktivní, vstřelil minimálně 13 gólů za sezónu. Ale na šampionátu 2009/10 útočník skóroval pouze 7krát ve 24 zápasech a na konci turnaje oznámil svůj odchod do důchodu. Za pouhých 17 let hraní vstřelil Makai 310 gólů v 642 zápasech na klubové úrovni.

Roy odehrál za nizozemskou reprezentaci 43 zápasů, ale kvůli vysoké konkurenci Kluiverta, Bergkampa a van Nistelrooye se v základní sestavě často neobjevoval. Makai hrál na dvou evropských šampionátech (2000, 2004), kde Nizozemci získali bronzové medaile. Forvardovi se ale nepodařilo probojovat na mistrovství světa.

Makai má momentálně volno, loni na podzim opustil trenérský štáb Feyenoordu. Snad se v budoucnu ještě osvědčí na trenérském poli. Roy každopádně vždy byl a zůstává mužem, který dal fotbalu vše bez výhrad. Makai se nikdy nehnal za slávou a titulky v médiích, ale jednoduše přinášel svým týmům výsledky. To je důvod, proč byl nizozemský útočník přezdíván „Fantom“ – byl neviditelný, ale neuvěřitelně efektivní.