Zadejte hledaný výraz...

Rolls-Royce vykázal loni ztrátu před zdaněním téměř 4 miliardy liber

Britský výrobce motorů Rolss-Royce se v roce 2020 dostal do horší ztráty, než se původně očekávalo. Před zdaněním zaznamenal ztrátu téměř čtyř miliard liber (5,6 miliardy dolarů). Pod nepříznivými výsledky se podepsala zejména pandemie koronaviru, která výrazně zasáhla leteckou dopravu.

Rolls-Royce oznámil, že jeho základní ztráta před zdaněním dosáhla loni 3,96 miliardy liber, zatímco v roce 2019 vykázala základní zisk před zdaněním na úrovni 583 milionů liber. Analytici v loňském roce počítali se ztrátou, očekávali však, že dosáhne 3,1 miliardy liber.

Na výsledcích společnosti se podepsal fakt, že Roll-Royce si od aerolinií účtuje poplatky za počet letových hodin svých motorů. Pandemie však většinu letadel ve světě uzemnila, což ovlivnilo i přísun financí.

Čistá ztráta se prohloubila na 3,17 miliardy liber z 1,32 miliardy liber v roce 2019. Tržby dosáhly 11,82 miliardy liber, zatímco v předcházejícím roce vykázala firma tržby na úrovni 16,59 miliardy liber.

Zlepšení likvidity Rolls-Royce závisí na leteckých společnosti, které by se v průběhu tohoto roku měly dostat na 55procentní úroveň před pandemií. Společnost předpokládá, že se situace ohledně cestování začne zlepšovat již v druhé polovině tohoto roku, díky zrychlení očkovacích strategií.


Dále čtěte:

Boeing po více než roce zaznamenal první pozitivní bilanci objednávek

Každému čtvrtému gastronomickému provozu v Česku hrozí konec

Zdroj: Reuters; Foto: cactusbillaz


Vydáno
11. 3. 2021
Tagy