Zadejte hledaný výraz...

Rok 2021 může přinést změnu ve strategii kyberútočníků

První rok nové dekády může přinést kvůli rozšíření pole působnosti kybernetických útočníků změny v jejich útočných strategiích při pokročilých přetrvávajících (APT) hrozbách. Předpovídají to experti kyberbezpečnostní společnosti Kaspersky. Hrozbou roku 2021 je i hledání zranitelností 5G sítěmi.

Aktéři APT hrozeb si od kyberzločinců podle expertů koupí přístup do sítě. „Cílené ransomware útoky dosáhly nové úrovně prostřednictvím využití generického malware jako prostředku na zisk počáteční pozice v napadených sítích,“ vysvětlili odborníci s tím, že byla zaznamenána propojení mezi nimi a etablovanými hráči kybernetického podsvětí, jako například Genesis, které standardně obchodují s odcizenými přihlašovacími údaji. Experti očekávají, že aktéři APT hrozeb začnou na kompromitaci svých cílů používat stejnou metodu.

Organizace by tak podle expertů měli věnovat zvýšenou pozornost generickému malware a vykonávat základní úkony v oblasti reakcí na incidenty v každém napadeném počítači, aby se zabezpečilo, že se generický malware nepoužil jako prostředek k realizaci sofistikovanějších hrozeb.

Další předpovědí expertů v oblasti cílených hrozeb pro rok 2021 je, že více zemí bude využívat právní žaloby jako součást své kybernetické strategie. Experti také očekávají, že více společností ze Silicon Valley přijme opatření proti zprostředkovatelům zero-day zranitelnosti, které se často využívaly na špionáž rozličných cílů.

Odborníci také očekávají intenzivnější zaměření kyberútočníků na síťová zařízení a na vydírání a požadování výkupného. Hrozbou jsou také útoky s cílem většího narušení, tedy řízené útoky, které ovlivní kritickou infrastrukturu nebo způsobí rozsáhlé vedlejší škody. V neposlední řadě budou útočníci i nadále zneužívat pandemii koronaviru.

Nové příležitosti kyberútočníků přichází i s rozšiřováním technologie 5G sítí, stejně i se zvyšujícím se počtem zařízení závislých od konektivity, kterou 5G poskytuje. Útočníci tak budou mít větší motivaci hledat zranitelná místa.


Dále čtěte:

Proč byste si měli zřídit virtuální kancelář

Trump byl zablokován již na 13 velkých sociálních sítích

Zdroj: Kaspersky


Vydáno
13. 1. 2021
Tagy