Zadejte hledaný výraz...

Řekněte si o lepší peníze. Jak na to?

Pracujete dlouho s jedním klientem nebo v jednom zaměstnání a zdá se vám, že už máte nárok na zvýšení mzdy, honoráře nebo jiné finanční odměny? Pak je ale důležité umět dobře zdůvodnit, proč byste měli dostat přidáno.

Inflace roste, zvyšují se ceny potravin, oblečení, pohonných hmot, zkrátka všeho. Vy ale dostáváte stejně jako jste dostávali před pěti, možná i více lety. Než se vydáte za svým nadřízeným, připravte si skutečně pádné argumenty k tomu, proč zrovna vy si zasloužíte vyšší finanční odměnu. Bez nich se setkáte s nepořízenou, anebo přidáno sice dostanete, nikoliv však peníze, ale práci.

1. Sepište si, co už jste dokázali

Porovnejte svou pracovní pozici z doby, kdy jste do ní nastoupili, s tím, kde jste dnes. Co už se vám povedlo? Jak jste byli pro firmu přínosní? Odpracovaná léta ke zvýšení mzdy většinou nestačí, pokud tedy nepracujete ve státní sféře. Musíte argumentovat tím, co jste svému zaměstnavateli přinesli, nejlépe co se týká financí, zákazníků či marketingu.

2. Nebuďte osobní

Nežádejte o zvýšení platu z toho důvodu, že nemáte na zaplacení nájmu ani na dovolenou u moře. Zaměstnavatel či klient vás platí za odvedenou práci a váš osobní život ho nemusí vůbec zajímat. Proto nechte osobní argumenty stranou.

3. Správně si načasujte schůzku

Zkuste předem odhadnout, kdy má šéf dobrou náladu a oslovte ho s tím, že si potřebujete promluvit. Nikdy se zvýšením platu nezačínejte na poradě, při níž se řeší něco úplně jiného. Ani se o navýšení mzdy nezmiňujte jen tak mezi řečí na chodbě. Všechno si dobře naplánujte. Štěstí odjakživa přeje připraveným.

4. Nezmiňujte konkrétní částku

Teoreticky můžete dosáhnout na navýšení pěti až deseti procent hrubé mzdy, ale raději nechte na zaměstnavateli, jak se sám rozhodne. Určitě hned nevyrukujte s tím, že chcete přidat konkrétní částku nebo procento ze mzdy. Také se připravte na to, že možná budete muset vyjednávat.

5. Připravte se na alternativu

Nejste jediní, komu ohledně financí teče do bot, možná i váš šéf shání peníze, kde se dá, a aktuálně není ve stavu, kdy by si mohl dovolit svým zaměstnancům přidat. Proto si s ním zkuste vyjednat alespoň kompromis, například to, že mu nyní třeba pomůžete nad rámec svých povinností a on se během nadcházejícího půl roku pokusí vám mzdu zvýšit.

6. Nelžete, může se vám to vymstít

Chystáte se svému nadřízenému oznámit, že končíte, protože jste si našli podobnou, ale lépe placenou pozici? A myslíte to vážně, nebo blufujete? V případě druhé možnosti se vám to může vymstít, neboť musíte počítat i s takovou variantou, že vám šéf pogratuluje a domluví se s vámi na ukončení spolupráce. A co pak? Přeci jen je lepší vrabec v hrsti než holub na střeše.

7. Udělejte si průzkum

Nemusíte vědět přesně, kolik kdo bere, ale pokud se někdo z vašich známých nebo přátel nachází na podobné nebo stejné pracovní pozici jako vy, zeptejte se alespoň na to, zda je z penězi spokojený, případně zda dostává nějaké odměny nebo jim šéf pravidelně peníze přidává. Když se vám podaří zjistit aspoň přibližnou částku, máte se od čeho takzvaně odpíchnout.

8. Zeptejte se mezi kolegy

Možná už někdo v minulosti o zvýšení platu žádal. Zeptejte se kolegů, zda uspěli či nikoliv, a případně také na to, jaké argumenty nadřízený zvolil k tomu, že jim přidat nemůže či nechce. Pravděpodobně ty samé argumenty vyloží i vám, proto buďte připraveni na ně obratem reagovat.

9. Nedělejte žádná radikální rozhodnutí

Když vám šéf oznámí, že vám nepřidá, ani kdybyste se na hlavu stavěli, nejednejte impulzivně. Můžete být samozřejmě naštvaní nebo zklamaní, ale unáhlených závěrů, které uděláte, můžete později litovat.

10. Dobře se oblékněte

Nejednejte se svým nadřízeným v teplácích, i když v nich třeba do práce chodit můžete. V lepším postavení se cítíte, když jste upravení. Zároveň si vezměte na sebe to, v čem se cítíte dobře a uvolněně. A co především, nedodávejte si kuráž alkoholem. Jedna štamprle vám sice neublíží, ale to neznamená, že ji z vás nadřízený nemůže cítit.

Hlavně se nebojte selhání. Když vám nevyjde první pokus, třeba vyjde druhý, a pokud v současné práci skutečně nejste šťastní, možná je na čase poohlédnout se po jiné, kde si budou vašich schopností cenit více. Jen se sami sebe neutvrzujte v tom, že všude je to stejné. Není, rozhodně můžete najít práci, v níž budete šťastnější.


Vydáno
16. 11. 2021
Kategorie
Tagy