Zadejte hledaný výraz...

Prezident České hospodářské komory k vlivům pandemie na obchod v ČR

Vladimír Dlouhý k vlivům pandemie COVID-19 na obchod v ČR

Prezident České hospodářské komory (HK) Vladimír Dlouhý dnes hovořil pro Českou televizi o vlivech pandemie a vládních opatření na chod hospodářství v České republice. Z jeho níže uvedených vyjádření vyplývá, jak HK vnímá současnou situaci.

Sám Vladimír Dlouhý pozitivně vnímá některé kroky vlády na podporu podnikatelů a živnostníků zveřejněné tento týden jako např. prominutí poloviny sociálního a zdravotního pojistného pro OSVČ, plošného zrušení červnové zálohy na daň z příjmů pro všechny podnikatele, ale třeba i posun v konkretizaci programu podpory zaměstnanosti „Antivirus“.

Zatím je ale spíše zklamán z nízké pružnosti a akceschopnosti státu při praktické realizaci mnoha rázně vyhlašovaných opatření. Je trochu zbytečné zásobovat nás každý den informacemi o přípravě nových a nových programů pomoci, když ty již formálně zahájené zatím prakticky nefungují.

“Vítáme vládní podporu,” řekl v ČT prezident České hospodářské komory Vladimír Dlouhý. “Jsem ale zklamán z nízké pružnosti a akceschopnosti státu při realizaci opatření,” uvedl.

“Prosím vládu, zveřejněte své návrhy tak, jak je to možné. Prosím vládu, aby spíš než přijímala další opatření, tak aby ta zavedená konkretizovala,” řekl Dlouhý v ČT.

“Nechceme, aby se nahrazoval celý ušlý zisk. Jsou tady ale obrovské ztráty,” uvedl Dlouhý.

“Polovina firem byla nucena poslat zaměstnance na home office, poslat na dovolenou nebo propustit. Třetina musela rozpustit rezervy. 21 % firem muselo snížit mzdy,” řekl Dlouhý na základě šetření, během kterého se komora dotazovala 1500 subjektů.

“K propouštění muselo přistoupit 7 procent respondentů,” řekl Dlouhý a dodal, že v restauračním a cestovním sektoru je to o mnoho více.

30.3.2020 | Zdroj: zpravy.aktulne.czkomora.cz


Vydáno
30. 3. 2020
Tagy