Zadejte hledaný výraz...

Přední ekonomové zakládají iniciativu KoroNERV-20

Přední ekonomové Česka hledají řešení, jak vést hospodářství v krizi způsobené epidemií koronaviru a vrátit Česko k prospěritě. Pomoci k tomu by měla občanská iniciativa KoroNERV-20.

KoroNERV-20 je občanská iniciativa, think tank, který vznikl spojením předních ekonomů. Jedná se o apolitický, nekonfliktní orgán ochotný diskutovat s kýmkoliv. Ekonomové chtějí posuzovat kroky veřejných institucí a hledat krátkodobá řešení, jak kormidlovat hospodářství v krizi způsobené dopady koronaviru. Zároveň však chtějí příjit i s dlouhodobými návrhy, jak vrátit Česko k prosperitě.

Mezi iniciátory projektu patří například Danuše Nerudová, Petr Stuchlík, Mojmír Hampl, Tomáš Sedláček nebo Mariana Čapková.

„Nejsme lékaři, kteří zachraňují životy, tak svým know-how chceme pomoci jinak. Scházíme se, máme porady, zatím diskutujeme, co je teď nejdůležitější. Jsme teprve na začátku,“ řekla Danuše Nerudová.

KoroNERV-20 tu podle Nerudové není od toho, aby vládu kritizoval. Podle ní jde vláda dobrým směrem. Vše vzniká za pochodu, takže se samozřejmě nějaké chyby objeví, podstatné však je, že zde existuje snaha chyby měnit. Podle Nerudové by však měla být pomoc daleko masivnější.

Problémem je také administrativní zátěž. U COVID II (program vlády, který má živnostníkům a podnikatelům zajistit rychlé a levné provozní financování) musí podnikatel vyplnit mnohastránkový formulář, což mu potrvá dva dny. Přitom například v Německu, dostane podnikatel peníze na účet hned druhý den po vyplnění jednoduchého formuláře. Nejpesimističtějším odhadem je zatím až dvanáctiprocentní nezaměstnanost a patnáctiprocentní pokles HDP. Nejhůře na tom jsou cestovní ruch, či pohostinství, kde náprava bude trvat déle, v odhadu klidně déle než rok.

Zdroj: Seznam Zprávy; ČTK


Vydáno
5. 4. 2020
Tagy