Zadejte hledaný výraz...

Povinné testování ve firmách od 3. března

Vláda schválila povinné testování ve firmách od 3. března. Podniky nad 250 zaměstnanců tak budou muset do 12. března otestovat všechny lidi. Podniky s 50 až 249 zaměstnanci pak začnou testovat od 5. března a všichni budou muset být otestovaní do 15. března. Následně poté pak budou muset provádět testování jednou týdně.

Zaměstnanci firem, které mají v Česku více poboček, se budou sčítat. Pokud mají společnosti 50 a více pracovníků, kteří docházejí do podniku, všichni se musí testovat.

Firmy tak mají povinnost připravit podmínky pro testování. To je však závazné i pro zaměstnance.

V první fázi, nejpozději do dvou týdnů, tak 10 tisíc podniků otestuje 2,1 milionu svých pracovníků.

Antigenní testy bude moci provádět závodní lékař, případně externí poskytovatel (zdravotní pojišťovnou garantované odběrové místo).

Pracovníci z regionálních poboček se mohou nechat testovat v místním odběrovém centru. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček doporučuje využívat stávající sítě testovacích středisek. V tomto případě je testování plně hrazeno ze zdravotního pojištění až třikrát týdně, přičemž povinný bude jeden test týdně.

Firmy, které nebudou mít prostředky tento systém zorganizovat, budou moci využít samotestování. Testy však musí nakoupit od schválených dodavatelů, jejichž seznam pravidelně rozšiřuje ministerstvo zdravotnictví. U samotestování bude stát přispívat 60 korun na test prostřednictvím úlev ze zdravotního pojištění.

Kontrolu dodržování povinného testování budou mít na starosti hygienici.

V případě porušení budou firmám hrozit sankce, o konkrétních podmínkách budou ještě diskutovat ministerstva vnitra a financí. Postihy by se podle ministryně financí Aleny Schillerové měly řídit pandemickým zákonem. Firmě tak bude moci být udělena pokuta až 500 tisíc korun.


Jaké testy jsou určeny pro samotestování ve firmách a kde se dají pořídit? 

Jde o antigenní testy, které se dají pořídit ve firmách uvedených v seznamu na webu Ministerstva zdravotnictví na adrese https://www.mzcr.cz/seznam-antigennich-testu-pro-ktere-vydalo-mz-vyjimku/. Seznam se neustále rozšiřuje tak, jak další firmy žádají Ministerstvo zdravotnictví o výjimku a resort ji vydává.


Dále čtěte:

Přehled opatření v Česku od 1. března

Přehled daňových povinností v březnu 2021


Vydáno
2. 3. 2021
Tagy