Zadejte hledaný výraz...

Povinné testování se nově týká i firem s 10 až 49 zaměstnanci

Vláda v pondělí rozhodla o rozšíření povinného testování ve firmách. Nově se tak týká i společností s 10 až 49 zaměstnanci. Testování je povinné od 17. března a první kolo musí proběhnout do 26. března. Stejně jako u větších firem bude testování povinné jednou týdně. Výjimku budou mít lidé, kteří jsou plně očkovaní nebo prokazatelně prodělali onemocnění COVID-19 v posledních 90 dnech.

Testování v malých podnicích se bude týkat 650 000 pracovníků. O častějších testech vláda ještě nerozhodla, o zvýšení frekvence testování na dvakrát týdně bude ještě jednat s profesními organizacemi.

Podle Asociace malých a středních podniků by testování dvakrát týdně mělo být spuštěno až po Velikonocích. Zvýšená frekvence testování by totiž mohla působit problémy ve směnných provozech nebo ve firmách s omezeným provozem.

Ministerstvo zdravotnictví připravuje novelu zákona, která umožní zdravotním pojišťovnám přispívat firmám na samotesty. Peníze by na to měly být z jejich fondu prevence, novela umožní do fondů přidat i další finanční zdroje. Z tohoto fondu dosud pojišťovny přispívaly svým pojištěncům například na nepovinná očkování, vyšetření nebo sportovní či rehabilitační aktivity.

Do sněmovny by novela mohla dorazit během několika týdnů.


Dále čtěte:

Jak je to s prodloužením lhůty pro doložení profesní kvalifikace realitních makléřů

Každému čtvrtému gastronomickému provozu v Česku hrozí konec


Vydáno
16. 3. 2021
Tagy