Zadejte hledaný výraz...

Popularita sítě Clubhouse v Česku roste

Nová sociální síť Clubhouse, založená na mluvení a poslouchání, nabývá v Česku na popularitě. Počet tuzemských uživatelů už čítá nejméně tři tisíce, přitom na začátku minulého týdne šlo o pár desítek. Spoluzakladatelé sítě na svém blogu uvedli, že síť má celosvětově již přes dva miliony týdně aktivních uživatelů.

Americká sociální síť Clubhouse existuje již od dubna minulého roku. Na popularitě však nabrala v posledních týdnech. Díky tomu, že funguje jen na iOS a lze se na něj dostat jen pomocí pozvánky, získává na exkluzivitě. Není totiž zatím zahlcena uživateli, díky čemuž má člověk pocit, že se nachází ve vytříbené společnosti.

Mezi aktuálně nejsledovanější české účty se rychle zařadily známé tváře českého internetu. Vůbec nejvíc sledujících mají Petr Mára (3,2 tisíce), Dominik Feri (2,8 tisíce), Janek Rubeš (2,6 tisíce) nebo Karel Kovář alias Kovy (2,3 tisíce).

Jedná se o aplikaci, ve které uživatele mohou vytvářet místnosti a v nich se sejít, včetně možností plánovat založení místností v určitý čas. Místnost obvykle bývá zaměřena na určité téma. V těchto místnostech se pak uživatelé mohou zapojit do hovoru, nebo konverzace pasivně poslouchat jako podcast. Textovou zprávu, obrázek ani video tady nikomu poslat nelze. Vše stojí pouze na živém zvuku. Aplikace svůj obsah nearchivuje, všechno probíhá v reálném čase. Jakmile se tedy virtuální místnost zavře, už se do ní nelze vrátit a nic si nejde poslechnout zpětně.

Její tvůrci zároveň přichází s několika zásadními novinkami. Postupně chtějí zrušit omezení pouze na iOS, aplikace by tak brzy měla jít i na Androidu. S masivním růstem aplikace se navíc pojí i množství organizačních problémů. Kvůli tomu chce Clubhouse více investovat do technické infrastruktury, která by měla vyřešit problémy s výpadky serverů.

V příštích měsících by také měly přijít další funkce, které umožní přímo platit jednotlivým tvůrcům. Mělo být jít o přímé přispívání od diváků, placené virtuální místnosti nebo předplatné jako příspěvek určitému tvůrci.


Dále čtěte:

Zájem o fotovoltaiku v Česku roste, ve srovnání s jinými zeměmi však zaostáváme

Netflix má více než 200 milionů uživatelů

Zdroj: The Verge, czechcrunch; techcrunch


Vydáno
26. 1. 2021
Tagy