Zadejte hledaný výraz...

Pietro Filipi chce propustit všechny pracovníky ze svých obchodů

Česká módní značka Pietro Filipi chce propustit všechny pracovníky svých 23 obchodů. Zaměstnanci podle deníku Blesk dostali v lednu den před výplatou dopis s oznámením, že jsou bez práce i bez peněz. Personální ředitel firmy Jan Zipser podle deníku napsal, že firma se nachází v bezvýchodné situaci, která zřejmě skončí insolvencí, konkurzem nebo zánikem společnosti.

Podle poslední účetní závěrky ve Sbírce listin firma Pietro Filipi Stores, která má na starosti provoz prodejen značky, ke konci roku 2018 zaměstnávala 138 lidí.

Zipser uvedl, že společnosti Pietro Filipi nemá dostatek finančních prostředků, aby byla schopna uhradit mzdy za prosinec roku 2020 a ani za následující měsíce.

Odejděte na dohodu

V dopise rovněž firma zaměstnancům hrozí, že pokud neodejdou hned sami na dohodou, propustí je sama až na konci března z organizačních důvodů. Až do propuštění jim ale nevyplatí žádné peníze. Firma proto pracovníkům píše, aby pracovní poměr ukončili dohodou ke konci ledna.

Zaměstnancům tak vznikne nárok na odstupné, které sice podle firmy nebude vyplaceno, ale od prvního února se budou moci přihlásit na pracovní úřad. Tam budou moci požádat o kompenzaci odstupného.

Firma v dopise podle Blesku doplňuje, že i kdyby lidé pracovní poměr ukončili sami kvůli nevyplacení mzdy, vznikne jim nárok na náhradu mzdy zaměstnavatelem. Tu však Pietro Filipi nemá z čeho vyplatit.

Server E15.cz uvedl, že skupina C2H podnikatele Michala Mičky oznámila loni v prosinci svým věřitelům a držitelům svých dluhopisů, že se chystá vstoupit do insolvenčního řízení. Ze společností v holdingu je na tom podle Mičky nejhůře právě síť módních obchodů Pietro Filipi.

Mička uvedl, že jejich cílem je společnost reorganizovat a udržet ji tak v chodu. Podmínkou je podle něj také vstup investora, který podnik finančně posílí a zároveň se s pronajímateli domluví na nových nájemních smlouvách. Podle serveru k zájemcům patří slovenský řetězec s pánskou módou Otto Berg.

Značka Pietro Filipi měla finanční problémy již před loňským začátkem pandemie koronaviru. Na konci roku 2019 měla závazky po splatnosti vůči dodavatelům přes 70 milionů korun a neplnila podmínky bank.


Dále čtěte:

Uzavřené podniky mohou od pondělí žádat o podporu COVID Gastro

Aerolinkám se začíná potvrzovat teorie, že očkování bude spásou

Zdroj: Blesk; E15


Vydáno
20. 1. 2021
Tagy