Zadejte hledaný výraz...

Peníze pro firmy a lidi

Lidé by měli respektovat výzvy odborníků, obrnit se trpělivostí a zůstávat doma. Peníze, kterými jim stát pomůže, začnou chodit v dubnu. V rozhovoru pro Právo to řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Seniorům jsme na vládě doporučili, aby vůbec nevycházeli, pokud je jim více než 70 let. Vím, že to může znít drsně, ale vidíme, jak jsou koronavirem zranitelní.

Měli bychom je chránit a starat se o ně. A to nejen v době krize. Prosím proto všechny seniory, aby neriskovali své zdraví. Požádejte o pomoc svou rodinu, širší příbuzenstvo, své sousedy nebo obec, ať vám pomohou se zajištěním základních potřeb, jako jsou léky či potraviny.

Krizová linka pro seniory 800 160 166 více info zde

Kontakt pro donášku nákupu: Praha, ostatní část ČR více info zde

Vláda ve čtvrtek schválila rozšíření nároku na ošetřovné a náhrady mezd pro firmy.

Pokud ošetřovné v úterý schválí obě komory parlamentu, budeme ho moci rodinám vyplácet během několika málo dní. Chtěla bych to nastavit tak, aby se ošetřovné vyplácelo za kalendářní měsíce. To znamená, že by rodiny ošetřovné mohly dostat s březnovou výplatou, tedy v dubnu. Můžeme předpokládat, že děti budou doma několik týdnů.

Náš program Antivirus má pak zachránit pracovní místa, aby firmy dostaly příspěvky na mzdy a nemusely kvůli tomu, že jsme pozastavili jejich činnost, propouštět. Budeme schopní zaměstnavatelům proplácet mzdy prakticky okamžitě poté, co dodají vyúčtování mezd za březen. To znamená na začátku dubna nám zašlou žádosti o refundace mezd a my se pak co nejrychleji pokusíme ty náklady na mzdy firmám proplatit. Program Antivirus je v podstatě vakcína proti koronaviru na trhu práce.

Ošetřovné v případu živnostníka zde.

Ošetřovné je první krok. Druhým krokem je zmíněný program Antivirus, díky kterému můžeme přispívat firmám na mzdy, aby nepropouštěly zaměstnance. A dále jsem navrhla, abychom živnostníkům na půl roku odpustili sociální odvody, aby nemuseli přerušovat své živnosti. Pro Českou správu sociálního zabezpečení to bude administrativně jednoduché, protože se pouze přeruší výběr pojistného. Chtěla bych, aby se ten návrh dostal na úterní schůzi Sněmovny, protože čas hoří. Dále budeme příští týden ještě dále rozpracovávat Antivirus tak, aby fungoval jako klasický kurzarbeit.

V tuto chvíli je v karanténě při čerpání nemocenské kolem 20 tisíc lidí. Nevíme, kolik lidí v karanténě si vzalo dovolenou nebo home office, tedy práci z domova, tuto informaci má ministerstvo zdravotnictví. Co se týká ošetřovného, tak to tipujeme na zhruba 180 tisíc lidí. Přesná data zatím nemáme, protože ošetřovné stále funguje na rozdíl od eNeschopenky papírově a zaměstnavatelé teprve ty formuláře zasílají poštou. Přesně to budeme vědět až v následujících týdnech. Současná krize ukazuje, že musíme elektronizovat všechny dávky.


Vydáno
21. 3. 2020
Tagy