Zadejte hledaný výraz...

Peking nedovolí, aby USA ukradly TikTok

Čínský list China Daily, patřící čínské komunistické straně, v úterý uvedl, že Čína nehodlá akceptovat, aby Spojené státy ukradly jakoukoli čínskou technologickou firmu. Je také připravena zakročit i ve věci čínského technologického gigantu ByteDance a jeho aplikace TikTok.

Americký prezident Donald Trump v pátek oznámil, že chce TikTok zakázat. Podle něj aplikace představuje bezpečnostní riziko. Souhlasil však s tím, že by se americká softwarová společnost Microsoft mohla dohodnout, že americké aktivity TikToku od firmy ByteDance odkoupí. Trump dal Microsoftu čas na dohodu do 15. září. (Trump dal Microsoftu 45 dní na převzetí TikToku)

K situaci se v pondělí vyjádřil také obchodní poradce Bílého domu Peter Navarro, který v rozhovoru v televizi CNN navrhl, aby Microsoft své účasti v Číně prodal, jestli se chystá koupit TikTok.

List China Daily v úterý napsal, že zastrašování čínských technologických firem ze strany USA je výsledkem politiky „Amerika na prvním místě“, kterou prosazuje Trump. Tato politika podle Pekingu nemůže mít vítěze. Čína tak nemá jinou možnost než se podrobit, nebo se v odvětví vyspělých technologií vydat cestou boje kdo s koho.

Microsoft v pondělí uvedl, že s firmou ByteDance jedná o převzetí některých částí TikToku. Ministr zahraničí Mike Pompeo o víkendu prohlásil, že Trump se chystá zasáhnout proti čínským softwarovým firmám, které čínské vládě zpřístupnily data uživatelů.

Dále čtěte:

Proč by investorům mělo záležet na osudu TikToku

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo první semafor

Zdroj: Reuters, CNN


Vydáno
4. 8. 2020
Tagy