Zadejte hledaný výraz...

Pandemie stáhla Ryanair do miliardové ztráty

Irská letecká společnost Ryanair se za minulý obchodní rok propadala do vysoké ztráty. Cestovní omezení v důsledku pandemie koronaviru přinutili aerolinky zrušit více než 80 procent letů. Společnost zároveň uvedla, že se trh postupně zotavuje.

Největší nízkonákladové aerolinie v Evropě zaznamenaly za obchodní rok 2020/21, který skončil v březnu, čistou ztrátu jednu miliardu eur (25,45 miliard korun). Pro srovnání, v předcházejícím období společnost dosáhla zisku na úrovni 649 milionů eur (přibližně 16,52 miliard korun).

Upravená ztráta dosáhla 815 milionů eur. Společnost však v tomto ukazateli překonala očekávání analytiků, kteří počítali se ztrátou až 834 milionů eur.

Tržby klesly o 81 procent na 1,64 miliardy eur. V podobném rozsahu se propadl i počet přepravených pasažérů, který klesl o 81 procent na 27,5 milionu.

Ryanair v této souvislosti uvedl, že rok 2020/2021 byl nejnáročnějším rokem v jeho 35-leté historii. Zároveň zopakoval prognózu, že počet cestujících by se v tomto roce měl pohybovat směrem ke spodní hranici původně stanoveného rozpětí na úrovni 80 až 120 milionů pasažérů.

Co se týče současného prvního čtvrtletí, společnost očekává, že přepraví 5 až 6 milionů cestujících. Šéf aerolinií Michael O’Leary uvedl, že zaznamenávají postupné zotavování na trhu a týdenní rezervace rychle rostou. Zároveň dodal, že pokud se do září podaří očkovat většinu obyvatel evropských států, společnost bude mít v druhém pololetí tohoto roku šanci na výrazné zotavení.

Dále čtěte:

Společnost Airbnb v prvním čtvrtletí výrazně snížila ztráty

Firmy omezují nebo zastavují výrobu kvůli nedostatku plastových granulátů

Zdroj: AP


Vydáno
17. 5. 2021
Tagy