Zadejte hledaný výraz...

Ošetřovné u zaměstnanců

Ošetřovné u zaměstnanců

Ošetřovné u zaměstnanců

Ošetřovné je dávka nemocenského pojištění, která je vyplácena zaměstnanci, který pečuje o nemocného člena domácnosti nebo dítě mladší 10 let, jehož je rodičem. Rozhodnutí o potřebě ošetřování vydává ošetřující lékař osoby, která onemocněla. Dávka je vyplácena od 1. dne ošetřování a to za kalendářní dny. Pro dávku se v případě ošetřování nemocného dítěte vžil název “paragraf na dítě”.

Pozn. Potřebu dlouhodobější péče (například po ukončení hospitalizace) řeší dávka dlouhodobé ošetřovné.

Online žádost o ošetřovné zde. Kalkulačka pro výpočet dávky zde.

Zpracování a podání žádosti – 25 000 Kč pro OSVČ – více zde

Koronavirus a ošetřovné:

19. 3. 2020: Ošetřovné bude vypláceno po celou dobu, po kterou bude uzavřena škola nebo příslušné zařízení.

Počátek běhu podpůrčí doby je vázán na termín, který si rodič po uzavření školy individuálně určí. Běh podpůrčí doby pak již nelze přerušit.

Týká se i zařízení, která před zahájením povinné školní docházky pečují o děti, aby jejich rodiče mohli vykonávat zaměstnání. Zahrnuje:

  1. státní nebo soukromé,
  2. s akreditací MŠMT,
  3. bez akreditace MŠMT, pokud jde zařízení, které pečuje o děti předškolního věku např. na základě dohody s rodiči

Změna není legislativně potvrzena, byla pouze přislíbena předsedou vlády. O změně bude jednat Poslanecká sněmovna na nejbližší schůzi 24. 3. 2020.

Zatím nejsou potvrzeny další návrhy na úpravu ošetřovného:

  1. střídání rodičů při péči o dítě (více než jednou)
  2. zvýšení věkové hranice pro ošetřovné na 13 let
  3. ošetřovné pro pracující na dohodu

Informace k vyplácení ošetřovného živnostníkům zde.

I o těchto úpravách bude jednat Poslanecká sněmovna.

Samostatný zákon, který dostane v úterý ke schválení Poslanecká sněmovna, bude dočasně platný jen po dobu mimořádné situace. Upravovat bude stávající znění následovně:

Nově bude ošetřovné platit po celou dobu mimořádného opatření, tedy po celou dobu uzavření škol a školek, a to i zpětně. Zvyšuje se i věková hranice dítěte z 10 let na 13 let. Ti, kdo si již o ošetřovné požádali, nemusí vyplňovat novou žádost, čerpání dávky by se mělo automaticky prodloužit a ošetřovné se bude vyplácet i zpětně.

Nárok na ošetřovné nově vznikne i při uzavření zařízení určeného pro péči o zdravotně hendikepované osoby bez věkového omezení, např. denní stacionáře.

Ošetřovné mohou žádat taktéž rodiny, které se musí postarat o svého staršího či hendikepovaného člena rodiny, při splnění dvou podmínek – ošetřovaná osoba má minimálně 1. stupeň postižení a není možné čerpat sociální služby (například pečovatelské služby).

Ač podnikatelé v současnosti nemají nárok čerpat ošetřovné, nově a mimořádně jej budou moci čerpat i OSVČ ve formě dávky z gesce Ministerstva průmyslu a obchodu. Žádosti bude vyřizovat místně příslušný živnostenský úřad.

Výše mimořádného ošetřovného pro OSVČ je 424 Kč za den a mohou je čerpat na děti do věku 13 let. Podmínkou je, že manžel či manželka nečerpá ošetřovné v rámci zaměstnaneckého poměru.

Přehledné desatero práv zaměstnance zde.


Vydáno
21. 3. 2020
Tagy