Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Od září by měla fungovat nová verze aplikace eRouška

Foto: ČTK

Nová verze aplikace eRouška, která pomáhá vyhledávat kontakty nakažených koronavirem, by měla fungovat od 1. září. Nově by měla komunikovat s podobnými aplikacemi v Německu či Velké Británii a fungovat i na mobilních telefonech značky Apple. V současnosti podle ministra zdravotnictví používá aplikaci přibližně 250 tisíc lidí.

Aplikace eRouška zaznamenává setkání s dalším telefonem v blízkosti, pokud je tedy na obou instalovaná. Telefony se propojují pomocí technologie Bluetooth, které musí mít stále zapnuté. Aplikace neukládá telefonní čísla ani polohu telefonu. Data navíc neposílá automaticky, musí to udělat uživatel, obvykle na pokyn hygieniků.

Optimalizace pro telefony Apple

Současná verze však nepracuje optimálně na mobilních telefonech Apple. Podle Vojtěcha se tak aplikace musí předělat na základě nového protokolu. Společnosti Google a Apple se podle něj zároveň dohodly na novém protokolu, na základě kterého pak budou kompatibilní aplikace podobného typu v různých zemích.

Nová kampaň na podzim

Ministerstvo plánuje na podzim novou kampaň, aby si aplikaci stáhlo co nejvíce lidí. Zatím se neví, jak velké budou náklady. Ministr však předpokládá, že by mohlo jít o prostředky v řádu milionů korun.

Zdroj: ČTK; irozhlas.cz


Vydáno
9. 7. 2020
Tagy