Zadejte hledaný výraz...

NordPass zveřejnil žebříček nejhorších hesel roku 2020

Společnost NordPass zveřejnila svůj každoroční žebříček nejčastějších hesel, který odhalil, že navzdory varováním jsou lehce uhodnutelná hesla stále velmi populární. Společnost, která se zabývá kybernetickou bezpečností přinesla seznam 200 lehkých hesel s informacemi o tom, kolik lidí je používá a kolik času trvá hackerům na jejich prolomení. Z žebříčku vyplývá, že hackerům na prolomení mnohých z ních stačí méně než vteřina.

Odborníci varují, že velké hackerské operace často provozují boty, kteří se pokoušejí získat přístup k účtům zadáním nejběžnějších hesel. Pokud tedy člověk používá některé ze seznamu, je pravděpodobné, že jeho účet může být napaden prakticky ihned.

Nejpoužívanějším heslem je 123456 (toto heslo bylo prolomeno 23 597 311krát). Na druhém místě se umístilo delší, přesto však stále velmi jednoduché 123456789. Na třetím místě se umístilo heslo „picture1“, na čtvrtém místě se umístilo slovo „password“. Další příčky obsazují podobně jednoduché číselné kombinace typu 111111 nebo 000000.

Další populární hesla jsou např. „qwerty“, což jsou písmena na klávesnici vedle sebe, nebo „iloveyou“. Mimořádně oblíbené je i používání jmen, v žebříčku se umístili například „ashley“ či „michael“. Lidé se také inspirují svými zálibami – v nejčastějších heslech najdeme například „football“, „pokemon“ nebo „blink182“.

Zdroj: NordPass

Mnoho stránek kvůli častějším útokům hackerů vyžaduje od svých uživatelů, aby využívali hesla s kombinací písmen a čísel, velkých a malých písmen či znaků. Přestože pro lidi může být frustrující pamatovat si všechna takováto hesla, je to nepochybně méně frustrující, než se vypořádávat s následky ukradených osobních či finančních údajů.

Přestože o rizicích spojených s lehkými hesly ví snad každý, na jednoduché kombinace se stále spoléhá velké množství lidí, kteří tím nechávají své účty prakticky otevřené pro hackery.

Dále čtěte:

5G sítě pro CETIN postaví švédský Ericsson

Žebříček 500 největších firem střední a východní Evropy ovládly automobilky

Zdroj: NordPass, UniLad


Vydáno
20. 11. 2020
Tagy