Zadejte hledaný výraz...

Německý regulátor vyšetřuje WhatsApp kvůli plánované změně podmínek

Jeden z nejpřísnějších německých regulátorů zahájil řízení s Facebookem kvůli plánované změně podmínek užívání aplikace WhatsApp. Změna, kterou Facebook oznámil na začátku roku, vyvolala masový nesouhlas uživatelů. Navzdory tomu Facebook odmítl od změny podmínek odstoupit. Přestože se to netýká zemí EU, německý regulátor tvrdí, že změna může být protiprávní.

Řízení zahájil hamburský komisař pro ochranu dat a svobodu informací Johannes Casper. Ve své zprávě uvádí, že ustanovení o sdílení dat mezi Facebookem a WhatsAppem mohou být kvůli nedostatečně dobrovolnému a informovanému souhlasu vymáhána nezákonně. Proto se tak rozhodl zahájit formální úřední postup s cílem ochránit data.

WhatsApp v Německu používá 60 milionů lidí – služba je tak rozšířenější než samotný Facebook. Casper chce zabránit změně podmínek před 15. květnem, kdy by měly oficiálně vejít v platnost.

Hamburský komisař již dříve s podobným krokem uspěl, když před více než čtyřmi lety Facebook měnil podmínky služby tak, aby mohl využívat napříč svými firmami více dat z WhatsAppu.

Facebook tak nyní přezkoumává komunikaci s hamburským regulátorem a chce vyjasnit všechna nedorozumění. Firma například namítá, že nové podmínky nemají zasáhnout do soukromí komunikace mezi uživateli.


WhatsApp vzbudil nevoli uživatelů poté, co jim zaslal informaci o tom, že pokud chtějí využívat jeho služeb i nadále, musí souhlasit s tím, že bude sdílet více informací s Facebookem. Díky těmto datům by pak mohl lépe cílit reklamy. V reakci na kritiku a odliv uživatelů tak WhatsApp prodloužil lhůtu, do kdy tato pravidla musí odsouhlasit. Z původního 8. února tak dává čas do 15. května. Více se dočtete zde

Zdroj: Lupa.cz; Bloomberg, AFP


Vydáno
14. 4. 2021
Tagy