Zadejte hledaný výraz...

Nejvyšší správní soud zrušil opatření o omezení obchodu a služeb

Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví o omezení obchodu a služeb ze soboty 10. dubna. Hlavním důvodem byla procesní vada. Ministerstvo totiž vydalo opatření bez předchozího souhlasu vlády bez náležitého zdůvodnění a vysvětlení, proč je potřeba tento výjimečný postup. Účinnost rozsudku odložil o čtyři dny, aby resort měl čas vydat nová opatření.

NSS rovněž vznesl námitky k obsahu. Část opatření, která zakazuje soukromé a veřejné akce, kterých se účastní více než dvě osoby, se totiž týká jen organizovaných podniků a nemůže se tak týkat návštěv v rodinách. Zákaz setkávání v rodinách by totiž podle NSS představoval zásah do základního práva na respektování soukromého a rodinného života.

Pandemický zákon navíc neumožňuje omezení svobody shromáždění. Ministerstvo tak podle NSS může pouze stanovit hygienické podmínky pro konání, případně stanovit maximální kapacitu prostor, pokud jde o vnitřní shromáždění. Omezovat shromáždění stanovením maximálního počtu osob ve vnějším prostředí však nesmí.

K ostatním opatřením, které omezují obchody, služby, restaurace a kulturní představení se soud věcně nezabýval. Soud však v rozsudku zdůrazňoval, že je nutné rozlišovat a dodržovat pojmy „zákaz“, „omezení“ a „stanovení podmínek“.

Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že zrušené opatření nahradí novým. Přesné znění však zatím nespecifikovalo.

Dále čtěte:

České firmy se potýkají s nedostatkem materiálu

Na co máte právo, ale musíte si o to dobře zažádat


Vydáno
23. 4. 2021
Tagy