Zadejte hledaný výraz...

Největší výrobce čipů čelil výpadku elektřiny

Tchajwanský výrobce polovodičů Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), největší smluvní výrobce čipů na světě, uvedl, že některé jeho provozy čelily ve čtvrtek krátkému výpadku elektřiny. Vyvolává to tak obavy, že by se globální nedostatek čipů mohl ještě zhoršit.

Nedostatek polovodičových součástek pocítily nejdříve automobilky již koncem minulého roku. Od té doby se postupně rozšířil do dalších odvětví, například výrobců smartphonů či domácích spotřebičů.

Většina automobilek po celém světě musela kvůli nedostatku těchto komponentů omezit či zastavit výrobu. Nedostatek čipů zhoršil i požár japonského závodu a výpadky proudu v Texasu, kde jsou továrny několika výrobců čipů.

Zatím není jasné, do jaké míry ovlivní výpadek proudu na Tchaj-wanu produkci čipů TSMC, a zda zasáhl i ostatní výrobce čipů na ostrově, který je klíčovým článkem globálního dodavatelského řetězce.

„Některá zařízení TSMC zaznamenala odpoledne místního času 13. května krátké přerušení proudu z důvodu výpadku v tepelné elektrárně Hsinta,“ uvádí se v prohlášení TSMC.

Firma zároveň dodala, že elektrická energie se v současnosti dodává jako obvykle. Společnost TSMC přijala nouzové opatření a připravila generátory na minimalizaci možných následků.

TSMC, jehož klienty jsou například společnosti Apple či Qualcomm, zopakoval, že vyřešení problému s nedostatkem čipů zůstavá jeho nejvyšší prioritou. Minulý měsíc uvedl, že od ledna spolupracuje s klienty na přerozdělení větší kapacity na podporu automobilového průmyslu.


Dále čtěte:

Firmy omezují nebo zastavují výrobu kvůli nedostatku plastových granulátů

Další možný důvod, proč se Tesla rozhodla nepřijímat bitcoiny

Zdroj: Reuters


Vydáno
14. 5. 2021
Tagy