Zadejte hledaný výraz...

Nejlepší programy na úpravu fotek

Můžete vyfotit sebelepší fotku mobilním telefonem nebo třeba zrcadlovkou, ale to nejlepší z ní dostanete jen díky programu na úpravu fotek. Které patří mezi ty nejoblíbenější a uživatelsky nepříjemnější?

Některé programy nadchnou začátečníky, jiné spíše pokročilejší a profesionální fotografy. Záleží ale také na tom, zda chcete upravovat fotky přímo v mobilním telefonu nebo raději na počítači. Proto jsme programy rozdělili do dvou kategorií, vyberte si ten, který se vám bude zdát nejlepší, anebo vyzkoušejte všechny.

Úprava fotek na mobilním telefonu

1. Snapseed

Patří k nejpopulárnějším mobilním aplikacím vůbec. Na Androidu aplikaci využívá už sto milionů lidí. Má skvělé intuitivní ovládání, širokou nabídku nástrojů a zároveň poskytuje velké množství takzvaných presetů neboli přednastavených filtrů.

2. VSCO

I tato aplikace nabízí velké množství filtrů, ale většinu z nich si musíte zakoupit. Anebo si můžete za 549 korun rovnou koupit roční členství. Samozřejmě aplikace nabízí i nástroje, jako je ořezávání, úprava expozice, kontrastu, vyvážení bílé nebo přidání zrnitosti.

3. Adobe Photoshop Express

Opět zde najdete základní funkce jako ořez, rotace, expozice, kontrast, vyvážení bílé a další. Do fotografií ovšem můžete přidat i text, orámovat je nebo lze z fotografie cokoliv vyretušovat. Fotografii si navíc můžete uložit ve formátu psd a následně si ji upravit i na počítači ve Photoshopu.

4. Foodie

Jak už sám název napovídá, jde o aplikaci primárně určenou pro milovníky jídla. Aplikace disponuje třiceti filtry a můžete z ní rovnou pořídit fotku. Kromě základních funkcí nabízí i možnost přednastavit si vlastní filtr, který pak použijete na ostatní fotografie.

5. Adobe Lightroom CC

Umožňuje propojit úpravu fotografií v mobilním telefonu s počítačovým programem Lightroom. To samé platí i v případě presetů. Máte-li nějaké uložené v počítači, lze je použít i na mobilním zařízení. Lightroom nabízí prémiové členství za 549 korun měsíčně, ale i bez něj lze využívat spousty funkcí, se kterými si vystačí profesionální fotograf i ten, kdo si jen upravuje fotky na sociální sítě.

Úprava fotek na počítači

1. Adobe Photoshop

Jednoznačně nejpoužívanějším profesionálním programem na úpravu fotek je právě Photoshop. Pokud se hodláte focením živit, lepší program najdete jen stěží. Disponuje tolika funkcemi, že mnohé z nich nejspíš ani nikdy nepoužijete. Dokážete v něm skvěle retušovat fotky a umožňuje vám si s fotkami skutečně vyhrát. Jenže má jeden, respektive dva háčky. Uživatelsky není přívětivý ani trochu, než se v něm naučíte pracovat, zabere vám to týdny, možná i měsíce. A jeho pořizovací cena také není zrovna dvakrát nejnižší. Lze ho zakoupit pouze s programem Lightroom a to od 300 korun měsíčně.

2. Adobe Lightroom

Je druhý nejoblíbenější program na úpravu fotek. Na rozdíl od Photoshopu se ale více hodí na úpravu expozice, než na retušování. Adobe Lightrooom je ovšem o něco uživatelsky přívětivější než Photoshop, proto se s ním naučíte pracovat relativně rychle. Lightroom zároveň nabízí možnost organizovat si fotky pomocí alb nebo hodnocení fotek na základě udělených hvězd. Největší výhodou tohoto programu je možnost korekce objektivu.

3. Affinity Photo

Není tak známý, přesto se v lecčems Photoshopu vyrovná. Navíc si ho můžete pořídit jednorázově za cenu 649 korun a nemusíte si tak nic předplácet. Fotografie v Affinity Photo můžete upravovat ve formátu RAW a přitom nepotřebujete žádný plugin. Krásně v něm všechny fotografie vyretušujete a rovnou si můžete vytvářet své vlastní filtry. Uživatelsky přívětivý program ale příliš není, budete se s ním učit minimálně pár dnů až týdnů.

4. Zoner Photo Studio X

Tento program vytvořila brněnská firma ZONER v roce 2004. Přestože má jen něco málo přes deset tisíc uživatelů, je důležité říct, že se Photoshopu nebo Lightroomu téměř ve všem vyrovná. Zoner Photo Studio je rozčleněn do několika kategorií podle funkce:

  • Správce: v této sekci si organizujete fotografie do jednotlivých složek dle času, klíčových slov, lokace nebo hodnocení
  • Vyvolat: zde upravujete fotografie ve formátu RAW
  • Editor: nabízí pokročilejší úpravy fotografií včetně práce s jednotlivými vrstvami
  • Vytvořit: v tomto modulu si z fotek vytvoříte kalendář, album, zkrátka cokoliv

Samozřejmě můžete v programu retušovat a vytvářet vlastní filtry. Program zakoupíte za 1 188 korun ročně.

5. Polarr

Možná tento program neznáte, ale má oproti všem předchozím jednu velkou výhodu. Je zcela zdarma. Pokud si tedy vystačíte s funkcemi, které jsou k dispozici v základním programu. Jinak si můžete zaplatit 569 korun ročně a budete mít k dispozici všechny funkce. Oproti všem zmíněným programům nedisponuje tolika funkcemi, retušování ani možnost lokálních úprav však nechybí. Na druhou stranu může jít o skvělý výchozí program pro začínající fotografy, kteří si nechtějí platit drahé programy, když netuší, jestli jim budou vyhovovat. Polarr je uživatelsky přívětivý, umožňuje přidávat rámečky a texty a také je relativně rychlý. Avšak nepodporuje formát RAW. To ale začátečníkům nejspíš vadit nebude.

Nevybrali jste si mezi výše uvedenými programy? Vyzkoušet můžete například i:

  • Pixlr
  • Corel PaintShop
  • Luminar AI
  • Sumopaint
  • PicMonkey
  • GIMP
  • Capture One

Zdá se, že úprava fotek nebyla nikdy jednodušší.


Vydáno
23. 11. 2021
Kategorie
Tagy