Zadejte hledaný výraz...

Nejčastější zkratky, na které při podnikání narazíte

Jste si jistí, že se vyznáte v podnikatelské mluvě? Někdy je to skutečný oříšek i pro ty, kdo se v podnikání pohybují už řadu let. Pokud teprve podnikat začínáte, nebo chcete znát všechny nejpoužívanější zkratky, s nimiž se v podnikatelské branži můžete setkat, přinášíme vám jejich přehled.

CEO zkratka (Chief executive)

Začneme tím, co pravděpodobně všichni dobře znáte. Zkratka CEO se v angloamerickém prostředí používá pro označení výkonného ředitele obchodní společnosti a dalších organizací. Českým ekvivalentem je generální ředitel nebo jednatel firmy. Také se často používají anglická označení General Manager nebo Managing Director.

CFO zkratka (Chief Financial Officer)

CFO je zkratka pro finančního ředitele společnosti. Manažer je odpovědný za finance firmy. V této souvislosti se můžete také setkat s anglickým výrazem Finance Director.

COO zkratka (Chief Operations Officer)

Tuto zkratku používá člověk, který se zabývá každodenním chodem společnosti. Český ekvivalent pro CFO je provozní ředitel. Ten je vedle generálního a finančního ředitele další nejvýše postavenou osobou ve společnosti. V anglickém jazyce se rovněž používají výrazy Operations Director, Executive Director či Operations Manager.

CMO zkratka (Chief Marketing Officer)

Marketingový ředitel, jak v českém jazyce označujeme pozici CMO, má na starosti vyhodnocování úspěšnosti kampaní a zpracovávání analýz nebo zpráv o činnosti týmu. Anglickým ekvivalentem je Marketing Manager.

CTO zkratka (Chief Technical Officer)

Za zkratkou CTO se skrývá technický nebo výrobní ředitel. Ten má na starosti výrobu a vše, co obnáší. Často se ve společnostech zkratka CTO používá rovněž pro ředitele IT.

CHRO zkratka (Chief Human Resources Officer)

Personální ředitel nese označení CHRO, případně také ředitel HR. Kromě toho se v anglickém jazyce vyskytují názvy Chief People Officer, Chief Personnel Officer či Human Resources Director. Personální ředitel rovněž patří mezi nejvýše postavené manažery. Odpovídá za oblast personalistiky a lidských zdrojů. Zároveň má na starosti plánování rozvoje lidí v organizaci, sleduje potřeby organizace a lidského kapitálu a pečuje o spokojenost zaměstnanců.

CSO zkratka (Chief Sales Officer)

CSO je zkratkou pro obchodního ředitele. V anglickém jazyce se rovněž používají názvy Sales Director a Sales Manager. Obchodní ředitel se stará o obchodní oddělení. Je zodpovědný za implementaci a rozvoj obchodní a prodejní strategie společnosti. Zároveň zastupuje firmu navenek při jednání s klienty.

CCO zkratka

Právě tato zkratka má v praxi hned několik významů:

  • Chief Communication Officer – ředitel komunikace s veřejností
  • Chief Commercial Officer – ředitel zodpovědný za komerční vývoj a také obchodní ředitel
  • Chief Compliance Officer – některé firmy mají ředitele, který zodpovídá za dodržování přísných předpisů v rámci práva (takovými institucemi nejčastěji bývají banky nebo pojišťovny)
  • Chief Creative Officer – ředitel kreativního týmu pracovníků se nejčastěji vyskytuje v marketingových odděleních

CIO zkratka (Chief Information Officer)

Zkratka označuje ředitele IT, jenž má na starosti informační technologie společnosti. Odpovídá za řízení provozu a rozvoje informatiky v organizaci, sleduje a vyvažuje potřeby organizace a směřování informačních a komunikačních technologií, rovněž provádí nákladové analýzy. Často se zaměňuje s CTO, tedy s technickým či výrobním ředitelem.

CAO zkratka (Chief Accouting Officer)

Používá se nejčastěji v oborech, jako je bankovnictví, výpočetní technika, školství, finance nebo například zdravotní ústav. CAO je v podstatě hlavní účetní. Zároveň se CAO používá pro označení Chief Analytics Officer, tím označujeme ředitele analytiky.

CDO zkratka (Chief Digital Officer)

CDO zkratkou označujeme člověka, ředitele odpovědného za přechod společnosti z klasické analogické na digitální. Zabývá se veškerými záležitostmi, které se týkají digitalizace ve společnosti.

CGO zkratka (Chief Green Officer)

Člověk nesoucí zkratku CGO se zabývá veškerými aktivitami firmy, které souvisejí se životním prostředím. Stará se o úspory energie, spotřebu papíru, recyklace, zkrátka o cokoliv, co přispívá k lepšímu životnímu prostředí.

Dále se můžete setkat se zkratkami:

  • CRO (Chief Risk Officer) – ředitel oddělení rizik
  • CSS (Chief Social Scientist) – ředitel sociální oblasti, který zajišťuje lepší podmínky pro zaměstnance
  • CPO (Chief Procurement Officer) – ředitel nákupu
  • CXO (Chief Exprience Officer) – osoba, která má na starost zkušenosti zákazníků s produkty či službami
  • CLO (Chief Learning Officer) – ředitel oddělení vzdělávání

Myslíte si, že to jsou všechny zkratky, které se v podnikatelské sféře objevují? Jste na omylu, je jich mnohem víc. Těmi vás ale trápit nebudeme, neboť se nevyskytují v podnikatelské hantýrce tak často, anebo už se nepoužívají vůbec.


Vydáno
10. 11. 2021
Kategorie
Tagy