Zadejte hledaný výraz...

Nejčastější chyby v daňovém přiznání

Vyplňování daňového přiznání není zrovna jednoduchou záležitostí. Snadno se tak může stát, že se dopustíte chyby. Většinou jde o chyby z nepozornosti, které se však stávají často. Ty nejčastější se navíc každý rok opakují.


Kontaktní údaje


Jednou z častých chyb je chybné zadání kontaktních údajů. Všechny tyto nezbytnosti si proto hned na začátku vždy zkontrolujte. Do daňového přiznání rovněž připojte i telefonní číslo a emailovou adresu, aby vás finanční úřad v případě problému mohl snadno kontaktovat.

Rovněž si zkontrolujte, zda máte podpisy na správném místě. Finanční správa to uvádí jako jednu z nejčastějších chyb u daňového přiznání. Musíte tak podepsat všechny odevzdávané formuláře. Při elektronickém podání je pak musíte zaslat buď datovou schránkou nebo opatřit elektronickým podpisem.


Nedodržení lhůty


V letošním roce byla prodloužena elektronického daňového přiznání o jeden měsíc, je potřeba ho poslat do 3. května. Pro podání v papírové podobě je pak čas do 1. dubna.


Zapomenuté příjmy


Nezapomeňte uvést všechny příjmy, které jste v daném roce inkasovali. Například zaměstnanec, který si přivydělává podnikáním, musí uvést nejen příjmy z podnikání, ale také peníze ze zaměstnání. To samé platí, pokud má člověk příjmy z pronájmu nebo například z prodeje nemovitosti.

Jestliže jste však měli nějaké příjmy ze závislé činnosti například brigády, kde jste nepodepsali Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a byly do limitu, nemusíte je uvádět.


Chyby ve slevách


V uplatňování slev dělají lidé nejčastější chyby. Často se stane, že poplatníci chtějí využít celou slevu, mají však pouze nárok na poměrnou část, což se týká například u slev na dani na studenta nebo na manžela/manželku. Tyto slevy je možné využít pouze za měsíce, kdy na ně vznikl nárok, ne automaticky za kalendářní rok. Za celých 12 měsíců bez ohledu na délku výkonu živnosti je možné získat jen slevu na poplatníka.


Daňové zvýhodnění


Podobně jako u slev se chybuje u daňového zvýhodnění a odpočtů. Daňové zvýhodnění na dítě totiž může uplatňovat pouze jeden rodič, ten druhý musí dokázat, že daňové zvýhodnění neuplatňuje, a to dodáním Čestného prohlášení či Potvrzení od zaměstnavatele.


Přílohy


Před podáním přiznání si pečlivě zkontrolujte, zda máte všechny potřebné papíry. Ke každé odčitatelné položce musíte přiložit smlouvy a potvrzení, které dokládají, že na ně máte nárok. Jde například o smlouvu o zaplaceném životním pojištění, penzijním spoření, darovací smlouvu.


Přehledy


S daňovým přiznáním doporučujeme zároveň vyplnit i přehledy o příjmech a výdajích, které budete odesílat na vaši zdravotní pojišťovnu a také českou správu sociálního pojištění.


Dále čtěte:

Lhůta na podání daňového přiznání se díky online úřadu posune o měsíc

Přehled daňových povinností v únoru 2021


Vydáno
22. 2. 2021
Tagy