Zadejte hledaný výraz...

Nedostatek čipů se zhoršuje a nejspíše potrvá až do příštího roku

Globální nedostatek čipů se nadále zhoršuje. K automobilkám ze tří kontinentů, které zápasí s nedostatkem těchto komponentů, se již připojili i technologičtí giganti jako Apple a Samsung Electronics. Ti varují, že tato krize bude mít za následek snížení výroby a ztrátu příjmů.

Japonská Honda Motor uvedla, že zastaví výrobu v třech domácích závodech, koncern BMW informoval o redukci pracovních změn v továrnách v Německu a Anglii a Ford Motor snížil prognózu zisků za tento rok kvůli nedostatku čipů, který se podle něj prodlouží až do příštího roku.

Americký výrobce stavebních a těžebních zařízení Caterpillar také upozornil, že nemusí být schopen uspokojit poptávku po strojích.

Výrobci elektroniky, kteří těžili z rostoucí poptávky po telefonech, noteboocích, herních konzolách a dalších zařízeních během pandemie koronaviru, už také postihl tento problém. Ředitel Apple Luca Maestri varoval, že omezení v zásobování se dotknou prodeje již v aktuálním 3. čtvrtletí jeho finančního roku.

Dodavatelé čipů mezitím hlásí prudký nárůst prodeje. Rovněž slibují miliardové investice do rozšíření kapacity ve snaze tento prudký růst udržet. Společnost Qualcomm, největší výrobce čipů pro smartphony, uvedla, že prodej mobilních telefonů prudce stoupl, protože se v některých zemích život vrátil do normálu po uzávěrech, které měly zastavit pandemii.

Společnost STMicroelectronics, klíčový dodavatel čipů pro automobilky, zaznamenala v prvním čtvrtletí nárůst zisku své automobilové divize o 280 procent.

Koncern Samsung, který je výrobcem i spotřebitelem čipů, v minulém týdnu uvedl, že nedostatek komponentů přispěje k poklesu tržeb a zisku v tomto čtvrtletí v jeho mobilní divizi, která vyrábí oblíbené smartphony Galaxy.

Nedostatek klíčových polovodičových součástek donutil celý automobilový průmysl snížit produkci. Došlo tak k poklesu zásob vozidel v autorizovaných prodejnách v době, kdy se začala opatření proti koronaviru zmírňovat.

Analytici uvádí, že druhé čtvrtletí bude pro automobilky rozhodně horší než první kvartál. Rovněž se obávají, že problémy s nedostatkem čipů by mohly trvat déle, možná až do příštího roku.


Dále čtěte:

České firmy se potýkají s nedostatkem materiálu

Renault v rámci nové strategie bezpečnosti omezí maximální rychlost


Vydáno
3. 5. 2021
Tagy